Νορβηγία: Η "Κιβωτός των Σπόρων" κινδυνεύει

Ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, βρίσκεται ένα κτήριο που πρέπει να διασωθεί πάση θυσία: Η «Κιβωτός των Σπόρων» είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας στο σενάριο μιας «Ημέρας της Κρίσης».

Στην «Κιβωτό» βρίσκονται αποθηκευμένα περίπου ένα εκατομμύριο αποθέματα σπόρων από όλη τη Γη, για τη διαφύλαξη των φυτών του πλανήτη, προκειμένου αυτός να διατηρηθεί ζωντανός σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής. Το Global Seed Vault,

όμως, βρίσκεται και αυτό αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αφού δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο.

Μπορεί το καταφύγιο να είναι χτισμένο σε μία κατά τα άλλα ιδανική τοποθεσία, αφού η περιοχή δεν κινδυνεύει από ηφαίστεια, σεισμούς ή άλλους εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Κιβωτός μπορεί να μην καταφέρει να διασωθεί από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ίνγκερ Χάνσεν-Μπάουερ, του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας, το κλίμα στην πρωτεύουσα του Σβάλμπαρντ θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλο μέρος της Γης.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Λονγκιμπέρμπιεν το 1900 ήταν -7,8 βαθμοί Κελσίου. Από τότε έχει ανέβει 3,7 βαθμούς - τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του ενός βαθμού Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου πριν το τέλος του αιώνα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες στην περιοχή.

Ήδη τον Μάιο του 2017, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Βόρεια Νορβηγία έκαναν τους πάγους να λιώσουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το Global Seed Vault να πλημμυρίσει.

Το νερό μπήκε στη σήραγγα της εισόδου του καταφυγίου κι αμέσως μετατράπηκε σε πάγο, είχε τονίσει τότε στον Guardian στέλεχος της νορβηγικής κυβέρνησης. Παρότι οι σπόροι έμειναν ασφαλείς, καθώς το νερό παρέμεινε στην είσοδο, το περιστατικό ενέγειρε ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια του καταφυγίου.

Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, το Σβάλμπαρντ μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση από 45% έως 65% στις βροχοπτώσεις μέχρι το 2100.

Keywords
Τυχαία Θέματα