Νορβηγοί βουλευτές πρότειναν τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε τηρεί σιγή, αρνούμενος να διευκρινίσει αν έχει προτείνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, όμως το ερώτημα αυτό μάλλον είναι ρητορικό: ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη προταθεί από άλλους για το περίβλεπτο βραβείο.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο Άμπε του έδωσε "το ωραιότερο αντίγραφο" μιας πεντασέλιδης επιστολής του προς την Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας.

Αν και ο

Ιάπωνας πρωθυπουργός αρνείται προς το παρόν να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτήν την πληροφορία, δύο Νορβηγοί βουλευτές αποκάλυψαν ότι έχουν προτείνει τον Τραμπ με αφορμή "τις θετικές εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο", όπως είπε ο Περ-Βίλι Αμούντσεν, που υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης στη συντηρητική κυβέρνηση της Έρνα Σόλμπεργκ, μεταξύ 2016-18.

"Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η ένταση έχει πλέον μειωθεί και πολλά οφείλονται στο αντισυμβατικό διπλωματικό στυλ του Τραμπ", εξήγησε.

Ο Αμούντσεν, που είναι μέλος του δεξιού Προοδευτικού Κόμματος, έστειλε μια επιστολή στην Επιτροπή μαζί με τον συνάδελφό του, βουλευτή Κρίστιαν Τίμπρινγκ-Γκιέντε. Η επιστολή αυτή υποβλήθηκε τον Ιούνιο, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Ο Τίμπρινγκ-Γκιέντε, που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του νορβηγικού κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αμούντσεν. Διευκρίνισε όμως ότι η βράβευση του Τραμπ θα εξαρτηθεί ασφαλώς από το αν οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια "αξιόπιστη συμφωνία αφοπλισμού".

Υποψηφίους για το Νόμπελ Ειρήνης μπορούν να προτείνουν οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις, οι αρχηγοί κρατών, οι καθηγητές ιστορίας, κοινωνικών επιστημών και νομικής, οι παλαιότεροι βραβευθέντες και άλλοι. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για το φετινό Νόμπελ ήταν η 31η Ιανουαρίου. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου.

Η πενταμελής Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας, που αποφασίζει ποιος θα τιμηθεί με το βραβείο, δεν κάνει κανένα σχόλιο για τις υποψηφιότητες, αντιθέτως κρατά μυστικά για 50 χρόνια τα ονόματα τόσο των υποψηφίων όσο και εκείνων που τους προτείνουν. Στις αρχές του μήνα ωστόσο ανέφερε ότι έχουν προταθεί 304 υποψήφιοι για φέτος, εκ των οποίων οι 85 είναι οργανισμοί και οι 219 πρόσωπα.

Πέρσι το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε από κοινού στον Κογκολέζο γιατρό Ντένις Μουκουέγκε και τη Γιαζίντι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα