Ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει: Η Μέρκελ ήταν έτοιμη να πει "ναι" στο Grexit

Το παρασκήνιο από το δραματικό καλοκαίρι του 2015 φέρνει στο φως το BBC, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν την πρόθεση της Άγκελα Μέρκελ να αποδεχθεί το Grexit,

την παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ, τον καυγά της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ματέο Ρέντσι, αλλά και μία σειρά διαλόγων με όλους τους "πρωταγωνιστές" της δραματικής αυτής περιόδου, από το Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέχρι τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε και τον Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην "ταπεινωτική" συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες to 2011.

Η Μέρκελ ήταν έτοιμη να δεχθεί το Brexit

Το BBC δίνει ιδιαίτερο βάρος στις αποκαλύψεις για τη 17ωρη διαπραγμάτευση θρίλερ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου 2015 και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της επόμενες μέρας. Μία σύνοδο στην οποία η Άγκελα Μέρκελ φαινόταν αποφασισμένη να δώσει το πράσινο φως για το Grexit μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Το πιστοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που αναφέρει ότι η Μέρκελ ήταν απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα δε με τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της συνόδου στράφηκαν κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, λέγοντας πως ήταν «ψεύτες» ενώπιον του ελληνικού λαού με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι στις 4.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν συναίνεσε. Σύμφωνα με τον Ολάντ: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ: Η Μέρκελ απάντησε ‘αποκλείεται’. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε».

"Ματέο ξύπνα!"

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, θυμάται ότι ενώ ξεκουραζόταν στα γραφεία της ιταλικής αντιπροσωπείας, τον ξύπνησε ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. Ήταν ο Ολάντ.

«‘Ματέο’, μου λέει, ‘είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας».

Όπως περιγράφει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, «Η κ. Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αποφάσισε να παρέμβει. Όπως θυμάται, πήγε και βρήκε τη Γερμανίδα καγκελάριο και της είπε: «αρκετά τώρα». Εκείνη του απάντησε σε έντονο ύφος «δεν είμαι ανόητη». Και εκείνος της ανταπάντησε: «Αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη».

Ο Ντόναλντ Τουσκ θυμάται στη συνέχεια πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, αφού η Μέρκελ δέχθηκε ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Η "παγωμάρα" με το δημοψήφισμα

Ο Φρανσουά Ολάντ θυμάται και την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας του ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, όταν η Μέρκελ ρώτησε ποιό θα ήταν το ερώτημα και ο Αλέξης Τσίπρας της το είπε τονίζοντας ότι θα εισηγηθεί την απόρριψή του, ακολούθησε σιωπή.

Ο Ολάντ αναφέρει ότι είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;».

Το κεφάλαιο "Βαρουφάκης"

Ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση χωρίς αναφορά στο Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Όπως θυμάται με αρκετή δόση ειρωνίας ο Βόλφγκαν Σόιμπλε για την πρώτη τους συνάντηση σε Eurogroup: «πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι, είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο». Συμπληρώνει δε ότι "Το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει».

«Το μόνο που ήθελαν ήταν να με τραμπουκίσουν, ώστε να υπογράψω τους όρους που ήθελαν» υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξιστορεί περιστατικό στο οποίο ο Βαρουφάκης τηλεφώνησε, μέσα από την αίθουσα του Eurogroup στον Αλέξη Τσίπρα και μιλούσαν για σχεδόν μια ώρα. Ο Σόιμπλε αποφάσισε να φύγει και ο Ντάισελμπλουμ τον πλησίασε και του είπε: «κλείσε το τηλέφωνο, οι υπουργοί φεύγουν, δεν υπάρχει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Βαρουφάκης θυμάται για τη βραδιά του δημοψηφίσματος. «Ο Τσίπρας καθόταν σε μια καρέκλα και δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ τόσο βυθισμένο σε μια καρέκλα, ήταν σαν να είχε υγροποιηθεί και μου είπε "τα κάναμε θάλασσα". Εγώ του είπα, "όχι, είναι μια υπέροχη νίκη και πρέπει να την τιμήσουμε"».

Υποστηρίζει επίσης ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Η "ταπεινωτική" συνάντηση στις Κάννες

Πριν από όλα αυτά είχε προηγηθεί η πρόθεση του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα, που επίσης είχε προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων. Για τις ημέρες εκείνες μιλά ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα δε με τον πρώην πρόεδρο του ευρωπαϊκού συβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η συνάντηση στις Κάννες με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί ήταν "ταπεινωτική" για τον Παπανδρέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα