Ο Ηρώδης ο Αττικός και τα καύματα του Αυγούστου

Θα αρχίσει να υποχωρεί τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία στην Αττική και από τα μέσα της εβδομάδος και μετά θα έχουμε μέγιστες τιμές περί τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. Η σχετική υγρασία θα βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα (48,5%) ενώ το πεδίο των ανέμων δεν θα είναι τόσο ενισχυμένο όσο τις προηγούμενες ημέρες.

Η άνοδος της σχετικής υγρασίας στην Αθήνα δεν είναι τωρινό φαινόμενο καθώς ειδικά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (που «κόβουν» τα μελτέμια)

η υγρασία αυξάνεται και είναι περίπου έως και κατά 10% παραπάνω απ’ ότι στις αρχές του Αυγούστου.

Γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα του κλίματος των Αθηνών υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα και ειδικότερα του Αύλου Γέλλιου, Ρωμαίου γραμματικού ο οποίος το αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο «Ἀττικαὶ Νύκτες».

Εκεί μνημονεύεται ότι ο Ηρώδης ο Αττικός έφευγε από το κέντρο της Αθήνας και πήγαινε στην Κηφισιά για να αποφεύγει τα «καύματα» του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Αυτό το αναφέρει και ο Αιγινήτης σε βιβλίο «Το κλίμα της Ελλάδος» στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όπου περιγράφει ένα απόσπασμα από το αρχαίο βιβλίο του Ρωμαίου λόγιου.

Απόσπασμα από τις «Αττικές Νύκτες» στα Αγγλικά και Λατινικά

Στην περιοχή της Κηφισιάς, σήμερα έχουν βρεθεί αρχαία κατάλοιπα από την πολυτελή έπαυλη του Ηρώδη που περιγράφεται στο έργο του Ρωμαίου συγγραφέα Αύλου Γέλλιου «Αττικαί Νύκτες», πολλές επιγραφές και γλυπτά που κοσμούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την αρχαιολογική συλλογή του Δήμου Κηφισιάς (ανάμεσα τους και η διασημότερη προτομή του Ηρώδη Αττικού), καθώς και ο ταφικός θάλαμος και οι σαρκοφάγοι των παιδιών του Ηρώδη.

Στην ευρύτερη περιοχή επίσης έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Κοντά στον υστεροβυζαντινό ναΐσκο της Παναγίας Ξυδούς, που βρίσκεται στην οδό Τατοίου, έχουν εντοπιστεί ένα ρωμαϊκό λουτρό και πολλά κινητά ευρήματα, με σημαντικότερα τις προτομές του Ηρώδη Αττικού και του μαθητή του Πολυδευκίωνα.

Στην παραπάνω εικόνα αξίζει να διαβάσετε στα «ψιλά γράμματα» γιατί το Κεφαλάρι πήρε αυτή την ονομασία από την αρχαιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα