Ο Μητσοτάκης βλέπει Πούτιν, αφού καθησύχασε τις ΗΠΑ

Με το βλέμμα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάντηση, που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, είναι η πρώτη των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019. Και πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειωτέον άλλωστε ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σχετίζεται και με το ρωσικό φυσικό αέριο- η ενεργειακή

συνεργασία μάλιστα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη με τον κ.Πούτιν, καθώς η ΔΕΠΑ αγοράζει το 45% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Gazprom και η Αθήνα θέλει να διαπραγματευτεί την τιμή.

Ένταση προκαλεί στις σχέσεις της Μόσχας με ΗΠΑ- ΕΕ – ΝΑΤΟ προκαλεί κυρίως η παρουσία Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με Ουκρανία, αλλά και οι προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές μέσω Λευκορωσίας προς Πολωνία.

Η Αθήνα όμως δεν μπορεί να αγνοήσει τη “ρωσική αρκούδα” και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει κάθε λόγο να θέλει να ανακόψει την προσέγγιση της Μόσχας με την Άγκυρα.

Η Ρωσία άλλωστε έχει σε δύο πολύ σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα θέσεις που προσεγγίζουν τις ελληνικές:

Πρώτον, η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και άρα έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Υπενθυμίζεται δε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2020, μετά από ένα θερμό καλοκαίρι λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε επίσης στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Δεύτερον, η Ρωσία έχει σταθερή θέση στο Κυπριακό, υπέρ μίας λύσης με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Μάλιστα έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ότι εξακολουθεί να “ανήκει εις την Δύσιν”. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι προχθές το βράδυ ο κ.Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Τηλεφωνικές επικοινωνίες κατά τις οποίες, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε χθες από το Ισραήλ, τόνισε πόσο σημαντικό είναι οι ΗΠΑ να παραμείνουν ενεργές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικά στελέχη εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν τη βάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αυτό όμως δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει υποστηρίξει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί.

Υπενθυμίζεται δε ότι “αγκάθι” στις ελληνορωσικές σχέσεις αποτελεί η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδας, μετά την αναγνώριση της και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η οποια θεωρήθηκε ως casus belli και αμερικανικός δάκτυλος από τη Μόσχα, που έχει κηρύξει “πόλεμο” κατά του Βαρθολομαίου ενώ η Ρωσική Εκκλησία έχει αποκοπεί από το Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα