Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη

Σε δίκη παραπέμφθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. Στον πρόεδρο των ΗΠΑ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ειδικότερα η παραπομπή Τραμπ αφορά:

- Άρθρο 1 (κατάχρηση εξουσίας) Από πλευράς Δημοκρατικών 230 είπαν “ναι”, δύο “όχι” και μια βουλευτής ψήφισε “παρών”. “Ναι” ψήφισε και ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Όλα τα μέλη των Ρεπουμπλικανών ψήφισαν κατά.

- Άρθρο 2, από τους Δημοκρατικούς, από τα 233 μέλη, τα 229 ψήφισαν “ναι”, 3 ψήφισαν “όχι”

και ένας “παρών”. Σύσσωμοι οι Ρεπουμπλικανοί στήριξαν τον Τραμπ ψηφίζοντας “όχι”, ενώ “ναι” ψήφισε και ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Για να παραπεμφθεί σε δίκη, χρειάζονταν η πλειοψηφία 218 ψήφων, Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία.

Τραμπ: Κάντε μια προσευχή

«Κάντε μια προσευχή!»: μερικές ώρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο για την παραπομπή του, ο Ντόναλντ Τραμπ διακήρυξε άλλη μια φορά σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) την αθωότητά του. «Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά (...) ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΚΟ!», έγραψε στο Twitter ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος φλερτάρει με την καθαίρεσή του.

Η πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter μετά την παραπομπή του:

Η έκθεση με τις κατηγορίες

Στην έκθεση των 300 σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν η Επιτροπή Πληροφοριών της -ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς- Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, ενώ υπονοείται ότι ο Πομπέο βρισκόταν μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων που είτε γνώριζαν είτε εμπλέκονταν σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια ξένη δύναμη. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει χαρακτηρίσει την έρευνα αυτή σε βάρος του "απάτη".

Πιο συγκεκριμένα, στην σε βάρος του Τραμπ επίσημη έκθεση συγκεντρώθηκαν "κατάφωρες αποδείξεις, ότι ο πρόεδρος, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμιξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του".

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος "χρησιμοποίησε τις εξουσίες του" και "έθεσε ως προϋπόθεση για την πρόσκληση (σ.σ. του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι) στον Λευκό Οίκο και τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ανακοίνωση ερευνών που θα ευνοούσαν την εκστρατεία του", ενώ στη συνέχεια "παρεμπόδισε" τις έρευνες. Το γεγονός ότι η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξαρτιόταν από την ανακοίνωση του Κιέβου περί έναρξης ερευνών σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επιβεβαιώθηκε και από τον ίδιο τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Η έκθεση συντάχθηκε για να υποβληθεί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις ακροάσεις της, καθώς θα εξέταζε τη σύνταξη του κατηγορητηρίου το οποίο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Σώματος.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι αποτέλεσε τη "δραματική κορύφωση" μιας πολύμηνης εκστρατείας που είχε ως στόχο να αποσπάσει "προσωπικά πολιτικά οφέλη".

Keywords
Τυχαία Θέματα