Ο παράγοντας Δανέλλης, οι 151 και η νέα "συμμαχία"

Τελικά ο Σπύρος Δανέλλης τήρησε όσα είχε πει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη στάση του ως προς το πώς θα ψηφίσει για τη ψήφο εμπιστοσύνης και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κοινώς, "ναι" και στα δύο.

Η στάση του είχε βάλει σε μπελάδες την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού μιας και κομματική "γραμμή" του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη είναι "όχι" στη ψήφο εμπιστοσύνης αλλά "ψήφο κατά συνείδηση" στη συμφωνία των Πρεσπών.

Μια ρητορική που βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε χθες το βράδυ στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος

συνέδεσε απόλυτα τη ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Σπύρος Δανέλλης τίθεται εκτός Κ.Ο. του Ποταμιού το οποίο μένει με πέντε βουλευτές και κινδυνεύει και αυτό με διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας σε περίπτωση νέας απώλειας. Ο κ. Δανέλλης προσμετράται στη "νέα συμμαχία" της κυβέρνησης για το "μαγικό" νούμερο των 151.

Το οποίο συγκροτείται ως εξής: 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις και πλέον επισήμως, και ο Σπύρος Δανέλλης.

Φυσικά, αυτές οι "ισορροπίες" θα διαφοροποιηθούν ενόψει της ψηφοφορίας για τις "Πρέσπες", (το Ποτάμι κεντρικά τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών) όπου εκεί μένει να δούμε τι θα ψηφίσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ δεν αποκλείονται "εκπλήξεις".

Θυμίζουμε εδώ πως ο κ. Δανέλλης είναι πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, που εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 κι αργότερα βουλευτής με το Ποτάμι. Πλέον, επιχειρεί μια ξεκάθαρη "επιστροφή στις ρίζες" δια του φλερτ του κυβερνώντος κόμματος με τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

"Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε πάρα το κόστος. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία. Είτε αρέσει είτε όχι", είχε πει άλλωστε ο ίδιος στην εκδήλωση για τη Συμφωνία, στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Κυριακής, δείχνοντας ξεκάθαρα ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα τα οποία οριστικοποιήθηκαν μετά το ραντεβού της Δευτέρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη και την οριστική ρήξη.

Η περίπτωση Θεοχαρόπουλου θα αποσαφηνιστεί από την άλλη τις επόμενες μέρες και θα κρίνει αν η ΔΗΜΑΡ θα αποχωρίσει από το ΚΙΝΑΛ, κάτι που σημαίνει πως το ΚΙΝΑΛ επί της ουσίας θα ξαναγίνει... ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν και διαμήνυσε πως "όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε την στάση μας".

Στις ίδιες δηλώσεις, στον News 24/7 στους 88,6 ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ είχε τονίσει πως "τα εθνικά θέματα διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα. Προσωπικά πορεύομαι με βάση τις αρχές και τις θέσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, χωρίς ετεροκαθορισμούς και μικροκομματικές στοχεύσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα