Ο Πατούλης λέει "ναι" στην πρόταση Μητσοτάκη για ΕΝΦΙΑ στους δήμους, οι δήμαρχοι διχάζονται

Ο Γιώργος Πατούλης θέλει, άλλοι δήμαρχοι όμως το σκέφτονται: Κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μοσχάτο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ δεν υπήρξε ομόφωνη στήριξη από πλευράς των δημάρχων στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκχωρηθεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Εξάλλου δεν πρόσκεινται όλοι οι δήμαρχοι ιδεολογικά στη ΝΔ. Υπάρχει επίσης και η εξής

διάσταση: Οι δήμαρχοι των πλουσιότερων δήμων επιθυμούν τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς, ενώ δήμαρχοι δήμων με μικρότερες αντικειμενικές αξίες προφανώς προβληματίζονται για τα έσοδα.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ ΝΔ και ΚΕΔΕ, η οποία θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, πρόταση που υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε καταθέσει πρώτη φορά στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Για παράδειγμα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος τελικά θα έχει την αρμοδιότητα είσπραξης του φόρου: Οι ίδιοι οι δήμοι ή το κράτος μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που θα πιστώνει στη συνέχεια το ποσό στους δήμους. Η αρχική πρόταση Μητσοτάκη κινούνταν στην πρώτη εκδοχή, εν συνεχεία όμως τροποποιήθηκε η θέση αυτή ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ο κ. Μητσοτάκης αν και χαρακτήρισε "εμβληματική" την προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν ξεκαθάρισε χτες τα πράγματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα "μπορεί η ίδια να καθορίζει, να επιβάλλει και στη συνέχεια να διαθέτει τους φόρους τους οποίους θα μπορεί να ίδια να εισπράττει", ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα καθορίζει το ύψος της φορολόγησης και στη συνέχεια «θα εισπράττει με τη βοήθεια του κράτους» το φόρο. Επανέλαβε επίσης ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει "εξισορροπητικός μηχανισμός" μεταφοράς πόρων από τους πλούσιους στους φτωχότερους δήμους, θέλοντας να καθησυχάσει τους προβληματισμούς δημάρχων πιο "λαϊκών" δήμων.

Στις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί αντισυνταγματικότητας της πρότασης Μητσοτάκη, απάντησε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας πως με βάση το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος γίνεται πράξη η αποκέντρωση ενώ χαρακτήρισε "τεχνικό ζήτημα" τον τρόπο είσπραξης και το εύρος της επιβάρυνσης.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση έθεσε το ζήτημα του Κλεισθένη, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε αναλογικό προκαλεί πρόβλημα κυβερνησιμότητας στους δήμους. Το προεδρείο της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ όπως ανέφερε εμμένει στις πάγιες θέσεις της τις οποίες συνόψισε στις εξής:

1. Εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης χωρίς όμως να υπάρχει μείωση των πόρων που εισπράττουν σήμερα οι Δήμοι

2. Παραμένει κόκκινη γραμμή για εμάς η περαιτέρω μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα έσοδα των Δήμων και ενίσχυση της χρηματοδότησης τους για τη διασφάλιση της οικονομικής και λειτουργικής τους αυτοτέλειας

3. Θετικό βήμα η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ, αλλά αφού προηγουμένως διασφαλιστεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης.

4. Δεν πρέπει να αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. από τα έσοδα που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς. Σε αυτό πλαίσιο επιβάλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού αναδιανεμητικού μηχανισμού των ΚΑΠ για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων Δήμων

5. Παροχή των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού τους ρόλου.

6. Ο ΕΝΦΙΑ από μόνος του είναι ένας κοινωνικά άδικος κι αντιαναπτυξιακός φόρος και δεν συνάδει με την έννοια της φορολογικής αποκέντρωσης που εφαρμόζεται σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα κόμμα εξουσίας, για πρώτη φορά, καλεί την ΚΕΔΕ να συμμετάσχει στη διαβούλευση επί των μεταρρυθμιστικών του προτάσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, κατά τη διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε τα εξής: «Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης, που αποτελεί πάγια θέση της ΚΕΔΕ. Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα συνεχίσει να διεκδικεί ενωμένη μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν σε ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης που θα ενισχύει τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων και θα ευνοεί την περαιτέρω στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Keywords
Τυχαία Θέματα