Ο Τσίπρας αναβαθμίζει το ρόλο των συμμάχων, αλλάζει τον τρόπο εγγραφής νέων μελών

Αποφασισμένος να προωθήσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματός του, οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται και σήμερα και ολοκληρώνονται με ψηφοφορία

επί των κειμένων

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε δυο αλλαγές που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου:

Πρώτον, τόνισε πως η απόφαση για το νέο όνομα του κόμματος θα ληφθεί την άλλη Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Σήμερα, η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει μόνο εάν θα πρέπει να υπάρξει προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ- γεγονός που μεταφέρει, έστω και σε επίπεδο συμβολισμών, τη μετατόπιση της λήψης μιας σημαντικής απόφασης στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Δεύτερον και κυριότερο, πρότεινε να θεωρούνται ισότιμα μέλη τα νέα μέλη που εγγράφονται ηλεκτρονικά. « Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Η αναφορά σε « followers», μάλιστα, θεωρήθηκε από τα μέλη της ΚΠΕ, «βολή» κατά του Γραμματέα του κόμματος, αφού αυτός έχει χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο και υπό αυτό το πρίσμα έχει ενδιαφέρον αν και πώς θα τοποθετηθεί επί αυτού ο Πάνος Σκουρλέτης στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης.

Η πρώτη ημέρα, πάντως, χαρακτηρίστηκε και από την αντιπαράθεση Βούτση- Πολάκη, με επίκεντρο την τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αλλάξει την εκλογή των ανεξάρτητων αρχών με 4/5, άποψη που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του news24/7, άφησε αιχμές και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αφού τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές λόγω κυρίως της οικονομικής του πολιτικής, διαφοροποιούμενος από το κείμενο απολογισμού Δραγασάκη, Δρίτσα και Μπαλτά. «Χάσαμε λόγω των 37 δις. και των 120 δόσεων», φέρεται να είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, στην ομιλία του κράτησε χαμηλούς τόνους, όπως άλλωστε και ο Νίκος Βούτσης. Έχει δε ενδιαφέρον πως οι «53» υπήρξαν πολύ θετικοί απέναντι στο κείμενο Απολογισμού και «ανεκτικοί» στην εισήγηση Τσίπρα, ενώ οι λεγόμενοι «προεδρικοί», πολύ θετικοί απέναντι στην εισήγηση Τσίπρα και «ανεκτικοί» απέναντι στο κείμενο Απολογισμού.

Το ενδιαφέρον τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΠΕ επικεντρώνεται στις τοποθετήσεις των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών, στο ενδεχόμενο δευτερομιλίας Τσίπρα, αλλά και στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει. Σημεία- κλειδί το όνομα του κόμματος («να μείνουμε ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ονόματα», είπε χθες ο Πάνος Λάμπρου), ο τρόπος εγγραφής των νέων μελών, αλλά και το κείμενο Απολογισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα