ΟΔΔΗΧ: Από 4 έως 8 δισ. ο δανεισμός του δημοσίου το 2020

Από 4 έως 8 δις θα δανειστεί από τις αγορές ο ΟΔΔΗΧ μέσα στο 2020 ανάλογα με την προεξόφληση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που θα αποφασίσει να κάνει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα το 2020 ο ΟΔΔΗΧ δηλώνει ξεκάθαρα πως εκτός από τις πάγιες χρηματοδοτικές ανάγκες στόχος του οργανσιμού είναι να προχωρήσει

την ταχύτερη αποπληρωμή δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ώστε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το προφίλ του χρέους

Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός παρουσιάζει δύο διαφορετικά σενάρια για το 2020 με αυτό που θα εφαρμοστεί να εξαρτάται από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές .

Και στα δύο σενάρια βασικό συστατικό είναι η μείωση του ύψους των εντόκων γραμματίων το οποίο έφτασε στο τέλος του 2019 τα 12.6 δις ευρώ κατά 4,4 δις ευρώ ώστε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η μέση σταθμική διάρκεια από τα 21 χρόνια που είναι σήμερα . Η μείωση θα γίει με εξόφληση των εντόκων και την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα του δημοσίου διάρκειας πάνω από ένα χρόνο .

Η διαφοροποίηση του σεναρίου 1 από το σενάριο δύο είναι ότι στο δεύτερο σενάριο που έχει ως προϋπόθεση τις ευνοϊκές συνθήκες αγορών ο ΟΔΔΗΧ θέλει α μαζί με τα 4,4 δις ευρώ εντόκων γραμματίων να εξοφλήσει και άλλα 3 δις δημόσιο και ιδιωτικό χρέος όπως αναφέρει . Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη μιλήσει για ια δεύτερη δόση αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ ενώ και ο ΟΔΔΗΧ θέλει να ανταλλάξει τα περίπου 33-35 δις ομολόγων του PSI που ΄΄εχουν μείνει με νέος περισσότερο εμπορεύσιμους τίτλους Με το δεύτερο αυτό σενάριο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φτάνουν τα 10,65 δις ευρώ ενώ στο πρώτο σενάριο που περιέχει μόνο την μείωση των εντόκων οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι στα 7,4 δις ευρώ .

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα δύο σενάρια λαμβάνυν υπόψιν τους ότι θα έχουμε μέσα στον επόμενο χρόνο έσοδα αποκρατικοποιήσεων 2,63 εκ ευρώ ενώ και στα δύο σενάρια προκύπτει αύξηση αντι μείωσης και για το μαξιλάρι ρευστότηατας ( 0,52 δις στο σεναάριο 1 και 1,52 δις για το σενάριο 2 )

Βεβαίως το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα παρουσιάσει και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους ελληνικύ χρέους όπως η πολύ χαμηλή ετήσια ανάγκη χρηματοδότησης ( 11,4% το 2019 για Ελλάδα έναντι 14,2% στην ΕΕ). Οι πληρωμές χρέους αποτελούν μόνο το 6,3% των δημοσίων εσόδων. Η μέση σταθμική διάρκεια που έχει φτάσει τα 21 χρόνια και ως ποσοστό του ΑΕ θα μειωθεί από το 180% που έφτασε το 2029 στο 173% στο τέλος του 2020 .

Τελευταίο αλλά όχι κι έσχατο, ο ΟΔΔΗΧ θυμίζει στους επενδυτές το τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 37 δις ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το τέλος του τρίτυ μνημονίου και το οποίο μπορεί να απορρόφήσει κραδασμούς για περίπου 3 χρόνια .

Keywords
Τυχαία Θέματα