Οι όροι του "συναινετικού" διαζυγίου στην συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ

Οι Γερμανοί συντηρητικοί χριστιανοκοινωνιστές αλλά και πολλοί από τους χριστιανοδημοκράτες οχυρώνονται πίσω από την εκτίμηση που έγινε ένα χρόνο νωρίτερα από τις υπηρεσίες του τότε υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος θα "κοστίσει" περίπου 100 δις ευρώ. Μπροστά λοιπόν στο τεράστιο κόστος εμφανίζονται να επιλέγουν το μικρότερο κακό: Να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς

το Ταμείο να είναι ενεργός δανειστής της Ελλάδας.

Από την άλλη, το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα αμαχητί. Οι δικές του εκτιμήσεις, λένε ότι αν περάσει η λύση της Γερμανίας ως έχει, τότε η Ελλάδα θα έχει μια… μη λύση για το χρέος της και πιθανό σε λίγα χρόνια να μπεί σε νέες περιπέτειες.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μεταξύ της κ Λαγκάρντ και της κ. Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας θα περιστραφεί κυρίως γύρω από την "ανάσα" που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα μέχρι να σταθεί στα "πόδια της" τα επόμενα χρόνια Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης είναι η ελάφρυνση στα δάνεια ύψους 130 ,9 δις που δανείστηκε η Ελλάδα από τον EFSF ιδίως για το 2030 όταν συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες λήξεις .

Ως γνωστό, η πρόταση του ΔΝΤ είναι η πλέον γενναία: ζητάει την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων από 10 έως και 15 χρόνια. Με την ρύθμιση αυτή η Ελλάδα θα αρχίσει να πληρώνει τα δάνεια αντί το 2023 (όπως έχουν ρυθμιστεί σήμερα) το 2038. Παράλληλα, ζητά και την αυτόματη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού για αναβολή πληρωμών του κεφαλαίου του χρέους σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης ή στασιμότητας.

Αντίθετα, η Γερμανία προτείνει μια επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από 3 έως το πολύ 5 χρόνια και ο γαλλικός μηχανισμός -αν εφαρμοστεί- θα πρέπει να ενεργοποιείται μετά από ετήσιες ή το πολύ πενταετείς αξιολογήσεις, στις οποίες η Ελλάδα θα αξιολογείται με συγκεκριμένες στόχους.

Όπως είναι προφανές, το χάσμα μεταξύ των δύο προτάσεων είναι πολύ μεγάλο.

Οι όροι του ΔΝΤ

Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση ακόμη, και αν είναι αυτές που έχει ετοιμάσει ο ESM σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η ευρωπαϊκή λύση προβλέπει μια "ημιαυτόματη" εφαρμογή της Γαλλικής πρότασης με μια αξιολόγηση της Ελλάδας στο τέλος του 2022 και επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης των δανείων κατά 10 χρόνια.

Η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει αυτό που λέει όλο αυτό τον καιρό και ο υφιστάμενος της, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κ. Πόουλ Τόμσεν στις συνεδριάσεις του Washington Group. ¨Ότι με την "γερμανική" λύση, το Ταμείο όχι μόνο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, αλλά δεν μπορεί να πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά το 2030.

Ακόμη και αν το ΔΝΤ ακυρώσει το πρόγραμμα του με την Ελλάδα τις επόμενες μέρες, ελεγκτές θα έρθουν την Ελλάδα για την βασική αξιολόγηση του άρθρου IV στην οποία θα συμπεριληφθεί και αξιολόγηση του χρέους που θα δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στον Ιούλιο.

Μια έκθεση που θα χαρακτήριζε το χρέος της Ελλάδας μη βιώσιμο, μετά τις αποφάσεις των ευρωπαίων, θα δημιουργούσε πρωτίστως μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους οι οποίοι συντάσσουν την δική τους έκθεση βιωσιμότητας που θα παρουσιάσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Τούτο με δεδομένο ότι οι δύο "σιδηρές κυρίες" θα συζητήσουν επίσης το παρόν και το μέλλον της Ιταλίας που είναι ο μεγάλος φόβος και της Γερμανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα