Οι 10 + 1 δικαστικές υποθέσεις του 2019

Γεμάτη δικαστική επικαιρότητα τόσο πολιτική, όσο και οικονομική, θα είναι το 2019, αφήνοντας πίσω της μία χρονιά εξίσου ιδιαίτερα δραστήρια. Δεκάδες μεγάλες -σε όγκο και σε σημασία- υποθέσεις βρίσκονται ήδη στις δικαστικές αίθουσα και φέτος αναμένεται η ελληνική Δικαιοσύνη να εκφωνήσει την ετυμηγορία της, ενώ άλλες αντίστοιχα σημαντικές δικογραφίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα ακροατήρια.

Σκέλη του οικονομικού σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τα έργα και οι ημέρες του Αρτέμη Σώρρα,

αλλά και το πολιτικό “θρίλερ” για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το νέο έτος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σημαντικές δίκες όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, των «μαύρων ταμείων» της Siemens, της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την Energa - Hellas Power. Όλες αποτελούν την κορυφή μόνο των δεκάδων υποθέσεων που μέσα στην καινούργια χρονιά αναμένεται να φτάσουν στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες και να απασχολήσουν την κοινή γνώμη.

Το News24/7 παρουσιάζει σήμερα τις 10 + 1 σημαντικότερες δικογραφίες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν, θα έχουν την «τιμητική» τους τους επόμενους μήνες, προκαλώντας ακόμη και πολιτικές αναταραχές με την πορεία τους.

1 Τα πολιτικά πρόσωπα και η NOVARTIS

Η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, ο πιθανός χρηματισμός γιατρών και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές πολιτικές και δικαστικές διενέξεις.

Άλλωστε, η χρονιά έληξε με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στυλιανό Μανώλη, να λαμβάνουν την αγωγή κακοδικίας της συναδέλφου τους Ελένης Ράικου και του συζύγου της. Το ζευγάρι διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, καθώς υποστηρίζει ότι υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας, ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όσο για το μεγάλο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα, μετά την επιστροφή του φακέλου της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, έχει ξεκινήσει η διερεύνησει κι άλλων αδικημάτων - εκτός του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος- που ενδεχομένως τελέστηκαν, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, με τα οποία ζητείται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

2 Η υπουργία του Γιάννου Παπαντωνίου

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν ο Γιάννος Παπαντωνίου μαζί με τη Σταυρούλα Κουράκου, ύστερα από μία πραγματικά μαραθώνια απολογία στα τέλη Οκτωβρίου, οδηγήθηκαν σιδεροδέσμιοι στην κλούβα, που θα τους μετέφερε στις φυλακές Κορυδαλλού προσωρινά κρατούμενους.

Πλέον αναμένεται η ακροαματική διαδικασία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε μία δικογραφία, η οποία για καιρό είχε «κολλήσει». Αν και οι τρεις κατηγορούμενοι της υπόθεσης έχουν απολογηθεί, δεν έχει ακόμη κηρυχθεί το πέρας της ανάκρισης, πράγμα που δεν αποκλείεται να λάβει χώρα το επόμενο διάστημα, αφήνοντας το Συμβούλιο Εφετών να αποφανθεί ποιοί θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων. Σύμφωνα με το ογκοδέστατο κατηγορητήριο, που ξεπερνά τις 600 σελίδες, ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να έλαβε ποσό ύψους 2,8 εκατομμυρίου ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των έξ φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003 και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα χρήματα εμφανίζονται να μεταφέρονται από τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρίας THALES, σε προσωπα του περιβάλλοντος Παπαντωνίου και απο εκεί σε λογαριασμούς της οικογένειας.

Τόσο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σύζυγός του, έχουν αρνηθεί ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννας Ζαμανίκα, τα όσα τους αποδίδει η ελληνική Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ο συγκατηγορούμενός και φίλος τους, Ανδρέας Μπάρδης, είχε ήδη αναφερθεί στα μετρητά που λάμβανε από τον ίδιο Γιάννο Παπαντωνίου, προκειμένου να τα καταθέσει σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς για να χαθεί η πραγματική προέλευσή τους.

3 Τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Δύο χρόνια μετρά η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η οποία πλέον βίσκεται στο στάδιο των απολογιών. Εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος τους έτους δεν αποκλείεται να εκφωνηθεί και η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2016, με την ελληνική Δικαιοσύνη να διερευνά αν χρηματίστηκαν στελέχη του Οργανισμού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης. Στο εδώλιο κάθονται περισσότεροι από 60 κατηγορούμενοι, κυρίως υψηλόβαθμο στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ, ενώ «ηχηρές» είναι και ορισμένες απουσίες, όπως εκείνη του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, αλλά και του πρώην εμπορικού διευθυντή, Χρήστου Καραβέλλα, που φυγοδικεί ήδη από το στάδιο της ανάκρισης.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο βρίσκεται και η δίκη για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I. Πριν μερικούς μήνες, ξεκίνησε η δίκη, ωστόσο το επόμενο διαστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των μααρτύρων κατηγορητηρίου, ανάμεσά τους οι πρώην υπουργοί της ΝΔ, Βυρων Πολυδωρας, Χρηστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργειου δημόσιας τάξης Κωστας Αιλιανός και ο τότε νομικος συμβουλος του υπουργείου. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 18 άτομα, τότε στελέχη της γερμανικής εταιρίας, που φέρονται να «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους».

4 Στα τέσσερα χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής

Τέσσερα χρόνια από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της δίκης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, συμπληρώνονται τον ερχόμενο Απρίλιο. Όπως ολα δείχνουν, ακόμα κι αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα των παραγόντων για συχνότερες συνεδριάσεις στο Μέγαρο του Εφετείου Αθήνας, ενδέχεται η υπόθεση να μετρήσει και πέμπτο χρόνο.

Ήδη από το 2017, οι περίπου 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων και οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους. Αντίστοιχα, το 2018 στο βήμα βρέθηκαν οι μάρτυρες που προτάθηκαν από την πολιτική αγωγή και της υπεράσπισης, εννώ ξεκίνησε και η ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων, διαδικασία που ακόμη συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα. Ακολουθούν οι μάρτυρες της υπεράσπισης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπου άγνωστο παραμένει εάν θα εμφανιστούν όλοι αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ή όχι, όπως άλλωστε είναι και το δικονομικό τους δικαίωμα. Ακολούθως, θα λάβει χώρα η εισαγγελική εισήγηση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, οι αγορεύσεις των συνηγόρων και τέλος η απόφαση του δικαστηρίου.

Εξαιτίας του αριθμού των παραγόντων της δίκης, όλα δείχνουν πως ένας χρόνος δεν είναι αρκετός για την ολοκλήρωσή της, αν και υπάρχουν οι αισιόδοξες φωνές, σύμφωνα με τις οποίες το τέλος του 2019, με την απαραίτητη μέριμνα των δικαστικών και πολιτειακών αρχών, θα σημάνει την ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης ακροαματικής διαδικάσιας.

5 Το «δώρο» του Ανδρέα Μαρτίνη

Η βασική υπόθεση που άνοιξε τον ασκό του αιόλου για τον πρώην πρόεδρο του κοινωφελούς ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν”, Ανδρεά Μαρτίνη, έχει φτάσει εδώ και λίγο καιρό στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 2190/2017 βούλευμα, τρεις κατηγορούμενοι κλήθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τη «μίζα» που φέρεται να δόθηκε με αντάλλαγμα την επίτευξη σύμβασης για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Στο εδώλιο κάθονται, ο Ανδρέας Μαρτίνης, η σύζυγός του, Γεωργία, αλλά και ένας επιχειρηματίας Ανδρέας Καμπής, αντιμέτωποι με την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο καλείται να ερευνήσει από που προέκυψε το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, το οποίο εντοπίστηκε σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο Ανδρ. Μαρτίνης με τη σύζυγό του.

«Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Θα καταδειχθεί ότι ούτε παραπλάνησα, ούτε έκλεψα. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για το εάν είμαι ένοχος η όχι». Αυτά ήταν τα λόγια του πρώην επικεφαλής του ιδρύματος, όταν στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ρωτήθηκε για τη θέση του επί της κατηγορίας. Πάντως, οι δικαατικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα χρήματα δόθηκαν, έτσι ώστε να υπογραφεί το 1998 η σύμβαση για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του "Ερρίκος Ντυνάν" και της γερμανικής εταιρίας "Hospitalia International GmbΗ".

6 Η «Ελλήνων Συνέλευσις» στην Ευελπίδων

Τους 18, ανάμεσά τους ο Αρτέμης Σώρρας, αριθμούν οι κατηγορούμενοι που σχετίζονται με την «Ελλήνων Συνέλευσις», τη δράση της οποίας εξετάζει ο 1ος ειδικός ανακριτής Βασίλης Ζιάκας. Η ανάκριση βρίσκεται λίγο πριν το πέρας της, καθώς έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες για μία ομάδα που φέρεται να «δρούσε ως εγκληματική οργάνωση πείθοντας τους πολίτες να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές στο Δημόσιο, σε Τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να υποστούν ανυπολόγιστη βλάβη».

Η δικογραφία το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί εάν και ποιοί κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο. Ο Αρτέμης Σώρρας, αφού υπήρξε καταζητούμενος για περίπου 15 μήνες, βρίσκεται στη φυλακή, αφού έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ενώ σε βάρος του έχουν εκδοθεί διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις. Πάντως, μέχρι σήμερα επιμένει πως διαθέτει ομόλογα ύψους 600 δισεκ. ευρώ, με τα οποία πρόκειται να σώσει τη χώρα από το χρέος, άποψη που αντιτίθεται στις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

7 Η «Πυθία», οι υποκλοπές και ο καταζητούμενος κατηγορούμενος

Έπειτα από 13 χρόνια, η πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως "σχέδιο Πυθία" και των τηλεφωνικών υποκλοπών βρίσκεται ένα βήμα πριν τις δικαστικές αίθουσες. Παρά το «σάλο» που προκάλεσε η υπόθεση, τελικά οι αρχές έχουν καταλήξει σε ένα και μοναδικό κατηγορούμενο, ο οποίος ωστόσο καταζητείται.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απάλλαξε από κάθε κατηγορία τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ και τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη, στους οποίους κατά περίσταση είχαν αποδοθεί τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ' εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή. Έτσι, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα παραπεμφθεί -όπως όλα δείχνουν- μόνο ο πρώην πράκτορας της CIA, William Bazil, που αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Όσο για τους υπόλοιπους άγνωστους -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη- δράστες, οι οποίοι φέρονται να συνέδραμαν τον αμερικανό πράκτορα στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται, ήδη το δικαστικό συμβούλιο με προηγούμενο βούλευμάτου έχει βάλει στο αρχείο το σκέλος των συνεργών. Πρόκειται για τους ίδιους δικαστές που, υιοθετώντας το πόρισμα του ανακριτή Δ. Φούκα, συνέδεσαν την υπόθεση, με την επιχείρηση υπονόμευσης του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή. Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα, ο William Bsail, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά την αποκάλυψη των οποίων εξαφανίστηκε από τη χώρα.

8 Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τις 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από το χέρι του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα και η υπόθεση επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο, αφού το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναμένεται να εκδόσει την ετυμηγορία του.

Η υπόθεση που συγκλόνισε όσο λίγες, ιδίως τις νεότερες γενιές, οδηγώντας στις αναταραχές - εξεγέρσεις για κάποιους- που βαφτίστηκαν «Δεκεμβριανά», βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της. Με το νέο έτος, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι απολογίες των δύο ειδικών φρουρών. Πρώτος θα λάβει το λόγο ο Επ. Κορκονέας, ο οποίος κατηγορείται ότι με δόλο -και μάλιστα άμεσο- σκότωσε το 15χρονο μαθητή, στοχεύοντας ευθεία μπροστά. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, στον οποίο έχει αποδοθεί άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Ακολουθεί η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής, οι αγορεύσεις πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, και τέλος η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Άγνωστο παραμένει το πόσο η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου θα διαφέρει από εκείνη του Μικτό Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κατά πλειοψηφία (4-3) έκρινε ένοχο τον Επ. Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο. Του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, οδηγώντας τον στις φυλακές Δομοκού οπου κρατείται μέχρι σήμερα, ενώ κατά πλειοψηφία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος είναι ελεύθερος, καθώς ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του έως την απόφαση του εφετείου.

9 Ξανά στο εδώλιο για την Energa - Hellas Power

Ξεκίνησε τυπικά πριν λίγες εβδομάδες και με το νέο έτος αναμένεται να μπει στην ουσία της. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βρίσκονται 11 κατηγορούμενοι, όσοι δηλαδή καταδικάστηκαν πριν δύο χρόνια από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Όπως και πρωτοδίκως, έτσι και σήμερα, κατηγορούνται κατά περίσταση για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία και υπεξαίρεση σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η έκβαση της δίκης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την «τύχη» των περισσότερων κατηγορούμενων, αφού εκτός από τρεις που είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν, αλλά τους χορηγήθηκε αναστολή μέχρι την έφεση. Ανάμεσα στους τρεις ήταν και ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2017 που οδηγήθηκε κρατούμενος στη φυλακή μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί να εμπλέκεται σε σειρά άλλων υποθέσεων, από τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχ. Ζαφειρόπουλου, στην οποία είναι βασικός μάρτυρας, μέχρι και την απόπειρά του να αποφυλακιστεί από τη Χαλκίδα, με έγγραφα που εξετάζονται ως πλαστά. Στο εδώλιο θα βρεθεί και ο Βασίλης Μηλιώνης, μόνο όμως για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε υπεξαίρεση, για το οποίο έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο εταιρίες εισέπρατταν εκ μέρους της ΔΕΗ τα χρήματα για το «χαράτσι», τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έδιναν τα χρήματα στο Δημόσιο. Κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσο υπολογίζεται στα 152 εκατομμύρια ευρώ.

10 Τα «feu» της Folli Follie

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης βρίσκεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που δημιούργησαν πριν χρόνια τον σήμερα υπό κατάρρευση κολοσσό της Folli Follie. Οι αξιόποινες πράξεις που τους έχει αποδώσει με την άσκηση ποινικών διώξεων, ο οικονομικός εισαγγελέας Ιώαννης Δραγάτσης, πλέον ερευνόνται από ανακριτή, ο οποίος ξεκινά από την αρχή τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Περισσότερα από δέκα άτομα έχουν καταστεί κατηγορούμενοι για την οικονομική κατάρρευση του ομίλου, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού και του ξεπλυματος μαύρου χρήματος, ενώ συνεχίζεται και εισαγγελική έρευνα για άλλα αδικήματα. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι ο ιδρυτής της Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η αντιπρόεδρος και συζυγου του, Κατερίνα, ο υιός τους Τζωρτζης, ο διευθύνων σύμβουλος και ακόμη τριά μελη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και ο οικονομικός διευθυντής, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, ο ορκωτός λογιστής που υπέγραψε τον ισολογισμό του 2017 και ο επικεφαλής του Ομίλου στην Ασία.

Να σημειωθεί πως ο εισαγγελικός λειτουργός προς το Συμβουλιο Πλημμελειοδικών για την πρώτη δέσμευση περιουσίας της οικογένειας είχε μιλήσει μεταξύ άλλων για μία «μεθοδευμένη και σχεδιασμένη από τουλάχιστον το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών», οι οποίοι «εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρίας προχώρησαν σε αγορά μετοχών της και σήμερα εχουν καταγράψει τεράστια οικονομική ζημία αφού η τιμή της μετοχής μετά την αποκάλυψη της απάτης εχει υποστεί οικονομική απαξίωση». Το πότε η υπόθεση αυτή θα φτάσει στο ακροατήριο εξαρτάται από τον ανακριτή που «χρεώθηκε» τη διερεύνησει την δικογραφίας, πάντως δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί προς το τέλος του 2019.

+ 1 Οι φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής

Ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση για τις ευθύνες της φωτιάς που κατέκαψε την Ανατολική Αττική τον περασμένο Ιούλιο, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει πλέον τους 100.

Η ολοκλήρωση των ανωμοτί καταθέσεων από τους 21 υπόπτους, ανάμεσά τους η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Γ. Μπουρνούς, καθώς και αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, σηματοδοτεί και το τέλος για την εισαγγελική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, ιδίως για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί, θα οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για έστω κάποιους από τους υπόπτους, οι οποίοι με πράξεις ή παραλείψεις τους φέρονται να εμπλέκονται στην τραγική εξέλιξη που πήρε η πυρκαγιά.

Το 2019 θα φανεί τελικά προς ποιά κατεύθυνση αναζητούν ευθύνες οι εισαγγελικές αρχές, ενώ ένα από τα σενάρια είναι την ίδια χρονιά να ξεκινήσει και η εκδίκαση της υπόθεσης, εφόσον οι ποινικές διώξεις αφορούν τελικά μόνο πλημμεληματικές πράξεις. Αντίστοιχα, δεν αποκλείεται η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή, αφού σύμφωνα με το άρθρο 246 ΚΠΔ, η σχετική παραγγελία δίνεται είτε σε κακουργήματα ή σε πλημμελήματα στα οποία κατά την κρίση του εισαγγελέα, συντρέχει περίπτωση να επιβληθούν περιοριστικοί όροι στον κατηγορούμενο.

Keywords
χρυση αυγη, hellas power, ολυμπιακοί αγώνες, folli follie, novartis, σωρρας, siemens, energa, hellas, power, βουλη, ζητείται, ΠΑΣΟΚ, οτε, διαστημα, υπουργοι, βυρων, χρηστος, κωστας, αθηνα, μίζα, δραση, τραπεζες, χρεος, ευπ, cia, william, χαλκιδα, δεη, follie, ειλικρίνεια, ανωμοτί, ελασ, κινηση στους δρομους, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, πυρκαγιες, 600 δις, σχεδιο αθηνα, ξανα, ρενα δουρου, δουρου, βουλευτες, ελενη, ζητείται, χωρες, βημα, γνωμη, γνωση, ευπ, ομολογα, υιος, ψινακης, ωρα, cia, siemens, αγορα, αγωγη, αρθρο, ανωμοτί, αποζημιωση, αποκαλυψη, ασια, ασφαλιστικα ταμεια, αττικη, εβδομαδες, βρισκεται, βυρων, γεωργια, διαστημα, δημοσιο, δικη, δοθηκε, δολο, εγγραφα, αιθουσα, ευρω, ειλικρίνεια, εκβαση, ελασ, εργα, εξελιξη, ερευνα, ετων, ετος, ευελπιδων, ζημια, ζιακας, ιδια, ιδιο, η δικη, υποθεση, κυβερνηση, λογια, λογο, μεριμνα, μηνες, ομαδα, οικογενεια, ορκωτος λογιστης, ουσια, υπογραφη, σελιδες, συζυγο, συνεχεια, σειρα, τιμη, τρια, φυλακη, φτανει, φλωρος, χερι, χρηστος, χρονος, ιωαννης, αγνωστο, δημητρης, δικαιωμα, ευθεια, φυλακες, folli follie, follie, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, μπροστα, novartis, ογκο, πληροφοριες, power, william, ξεκινησε, ξεπλυμα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα