Οι 4 στους 10 Έλληνες δε γνωρίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι η υψηλή χοληστερόλη (η χοληστερίνη που συνήθως αναφέρουμε) είναι μια κατάσταση που συναντάται μόνο στην τρίτη ηλικία. Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αλλάξει άρδην την εκτίμηση αυτή καθώς τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας δείχνουν ότι πάρα πολλοί είναι οι Έλληνες με «τσιμπημένες» τιμές χοληστερόλης ενώ οι 4 στους 10 φαίνεται να μην έχουν εξεταστεί ποτέ γι' αυτήν.

Όπως επεσήμανε σήμερα ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος και ειδικός σύμβουλος στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.),

ένα μεγάλο μέρος (41%) των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους.

Ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου που έγινε ενόψει τους 23ου Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης & Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, ο κ. Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που υλοποιείται με συνέπεια για 14 συνεχή έτη από το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από περισσότερους από 68.000 εθελοντές με ηλικία μεγαλύτερη από 14 έτη. Πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό. Η διαδοχική και συνεχής καταγραφή των δεδομένων αυτών επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη διαχρονική μεταβολή των παραγόντων κινδύνου στη χώρα μας.

Έτσι η ανάλυση των δεδομένων από τους συμμετέχοντες που εξετάστηκαν, δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος (41%) των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, αλλά φαίνεται μια τάση μείωσης της αγνωσίας αυτής σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Μειωμένο, αν και ακόμα πολύ υψηλό, είναι το ποσοστό όσων δεν κάνουν τίποτα, μολονότι γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη (37%). Χαμηλό (57%), αν και βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν, είναι και το ποσοστό αυτών που επιτυγχάνουν το θεραπευτικό στόχο στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας. Τέλος, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι 35% των ασθενών χαρακτηρίζει «μεγάλο» ή «δυσβάστακτο» το κόστος της θεραπείας για την υπολιπιδαιμική αγωγή, ενώ ποσοστό 7,5% των ασθενών αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού οικονομικού κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα