Οι Xakriaba στη Βραζιλία παλεύουν για να κρατήσουν τη γη των προγόνων τους

Γνωστή για τις εξωτικές της παραλίες, τους ποδοσφαιριστές με τα «χρυσά» πόδια αλλά και τις φαβέλες, τα καρτέλ και τη βία, η Βραζιλία είναι η χώρα των μεγάλων αντιθέσεων. Η χώρα, που το 50% της γης ανήκει στο 1% του πληθυσμού και όπου το ένα τρίτο των κατοίκων ζει στις λεγόμενες παραγκουπόλεις, κάτω από εξαιρετικά φτωχές συνθήκες και υψηλή εγκληματικότητα.

Σε αυτή τη χώρα, των 207 εκατομμυρίων κατοίκων οι Xakriaba, οι αυτόχθονες της περιφέρειας Mίνας Γκεράις, στο βόρειο κομμάτι της Βραζιλίας, δίνουν τη δική τους μάχη για να καταφέρουν να κρατήσουν τη γη

των προγόνων τους. Ο Ηilario Correira Franco, αυτόχθονας και ο ίδιος, ζει με τη γυναίκα του στην περιοχή. Εκείνος είναι αγρότης και η σύζυγός του εργάζεται στο σχολείο της περιοχής.

«Ασχολούμαι με τη γη μας από μικρός. Εκτρέφουμε χοίρους και αγελάδες και καλλιεργούμε διάφορα λαχανικά όπως σαφράν, κόλιαντρο και παντζάρια». Η ασχολία με τη γη σε αυτές τις κοινότητες ξεκινάει από πολύ μικρές ηλικίες. Ο Hilario ξεκίνησε από τα 6 του χρόνια αλλά σήμερα εργάζεται και στη Γραμματεία Πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες Xakriaba, είναι το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη γη των προγόνων τους. Με τη βοήθεια της ActionAid δημιουργήθηκε ο «Συνασπισμός Rosalino», ο οποίος πήρε το όνομα μάρτυρα των Xakriaba που δολοφονήθηκε συμμετέχοντας σε αγώνα για τη διατήρηση της γης. «Μας προσφέρουν υλικοτεχνική υποστήριξη, βοηθώντας μας να οργανώνουμε τις συναντήσεις μελών, κάνοντας σεμινάρια πολιτικής αγωγής για τους νέους και οργανώνοντας επισκέψεις σε άλλες αυτόχθονες κοινότητες». Μέσω του Rosalino, οι Xakriaba αγωνίζονται να κρατήσουν τη γη των προγόνων τους και να σταματήσουν την καταπάτησή της, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλο επίτευγμα το γεγονός πως κατάφεραν να εκλέξουν στην Πολιτειακή Επιτροπή για Αυτόχθονες Κοινότητες, 7 μέλη της φυλής. «Έτσι ακούγεται πια η φωνή μας εκεί που πρέπει», λέει ο Hilario.

Η οργάνωση, τους παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές, στηρίζοντας ταυτόχρονα οργανώσεις νέων και γυναικών αλλά και το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε νερό, τροφή και φυσικούς πόρους. Επίσης, η ActionAid στηρίζει την εκπαίδευση των αυτοχθόνων της περιοχής, μέσα από τη δημιουργία σχολείων. Η εκπαίδευση είναι πλέον προτεραιότητα. «Εγώ πήγα σχολείο για πρώτη φορά στα 13 μου χρόνια. Σήμερα κάποια από τα παιδιά μου έχουν πάει ακόμα και πανεπιστήμιο» λέει υπερήφανος ο Hilario.

Η ActionAid ξεκίνησε τη δράση της στη Βραζιλία το 1999. Το ελληνικό γραφείο άρχισε να στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Βραζιλίας, μέσω της Αναδοχής Παιδιού το 2005. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα