Οι ελληνο-αμερικανικές ενεργειακές σχέσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη - Πέρι

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ και το σύνολο των σημαντικών επενδυτικών ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά για τις αμερικανικές ενεργειακές επιχειρήσεις, ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Κάιρο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρικ

Πέρι.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, εξαίροντας την παρουσία της ExxonMobil στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κρήτης.

Υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική σημασία του αγωγού East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τονίζοντας την ανάγκη να ξεπεραστεί η υπάρχουσα καθυστέρηση λόγω της εκκρεμότητας υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα τα έργα ενεργειακών υποδομών περιφερειακού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στις υποδομές φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στην Τριμερή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ στις 7 Αυγούστου.

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Φάνον για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η αμερικανική κυβέρνηση για την προώθηση αυτού του νέου πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται στο Κάιρο για τη δεύτερη Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum (EMGF), με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, της Παλαιστίνης Μοχάμεντ Μουσταφά, της Αιγύπτου Τάρεκ ελ Μόλα, της Ιορδανίας Χάλα Αντέλ Ζαγουατί και της Ιταλίας Αντρέα Τσόφι.

Στη σημερινή Σύνοδο ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση και την οργάνωση του φόρουμ, ενώ όλες οι χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αξιολογήσουν την ενδεχόμενη αναβάθμισή του στον πρώτο διεθνή οργανισμό της Ν.Α. Μεσογείου. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συστήσουν μια Επιτροπή Διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο οι κρατικές όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες που συμμετέχουν στο φόρουμ.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρίκ Πέρι, ο οποίος έκανε εκτενή παρέμβαση, ενώ εκπροσωπήθηκε και η Γαλλία από τον πρέσβη της στο Κάιρο.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις δραστηριότητες του φόρουμ με σημαντική οικονομική βοήθεια, ενώ οι υπουργοί ενέκριναν και την πρώτη μελέτη, που θα διεξαχθεί για λογαριασμό του EMGF, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την εξέταση του δυναμικού φυσικού αερίου της περιοχής και των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης και εξαγωγής του.


Keywords
Τυχαία Θέματα