120 δόσεις: Ρύθμιση οφειλών ύψους 140 δισ. ευρώ με αποδέκτες την μισή Ελλάδα

"Αυτό που προσπαθούμε είναι να ρυθμίσουμε είναι εάν συσσωρευμένο βάρος από την πολυετή κρίση", τόνισε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι δίνεται έμφαση στο να βοηθηθούν όσοι θέλουν αλλά δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να ρυθμίσουν τις οφειλές του στο δημόσιο.

Στην συνέχεια οι υπουργοί εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης και η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου ανέλυσαν τα βασικά σημεία της κάθε ρύθμισης που αφορά οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών

συνολικού ύψους άνω των 140 δις ευρώ (104 δις στις εφορίες 34 στα ταμεία και 3 δις στους ΟΤΑ).

Ρύθμιση στην εφορία

Η υφυπουργός οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι η ρύθμιση για την εφορία δίνει μια διέξοδο σε περίπου 3,9 εκ φορολογούμενους που έχουν οφειλές στην εφορία.

Η ρύθμιση θα επιτρέπει την εξόφληση οφειλών προς την εφορία μέχρι και σε 120 δόσεις με ελάχιστο όριο δόσης τα 30 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα και μόνο κριτήριο το ύψος του εισοδήματος τους.

Ως βάση θα τεθεί το εισόδημα των 10.000 όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως και σε 120 δόσεις.

Για εισοδήματα μεγαλύτερα από τα 10.000 ευρώ:

Θα υπάρχουν συντελεστές για ποσοστιαία ετήσια εξόφληση μέρους της οφειλής οι οποίοι θα διαμορφώνουν και τον τελικό αριθμό των δόσεων. Αυτονόητο είναι ότι με την αίτηση ένταξης του στην ρύθμιση ο φορολογούμενος θα δίνει την συναίνεσή του για το έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Όπως είπε η κ. Παπανάτσιου η ρύθμιση θα χάνεται αν δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις. Η εφάπαξ πληρωμή του οφειλόμενου ποσού θα συνεπάγεται την μείωση προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί κατά 100% ενώ η επιλογή για ρύθμιση οφειλής με λιγότερες από τις ανώτερες που ισχύουν για το ποσό της οφειλής θα έχει ως αποτέλεσμα της μείωση των προσαυξήσεων έως και κατά 90%.

Στα νομικά πρόσωπα θα ισχύει μια πιο άνετη πάγια ρύθμιση οφειλών.

Συγκεκριμένα:

-Για οφειλές από τακτικά αίτια (ΕΝΦΙΑ φόρο εισοδήματος) θα ισχύει μια ρύθμιση έως 18 δόσεις

-Για οφειλές από έκτακτη αιτία (εφάπαξ φόροι) θα ισχύει μια ρύθμιση έως και 30 δόσεις

Όπως εξήγησε η κ. Παπανάτσιου για τα νομικά πρόσωπα έχουν την διέξοδο της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών και προς την εφορία γι αυτό και η νέα ρύθμιση αφορά περίπου.

Σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Παπανάτσιου:

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και με οφειλή 3.600 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει τη συγκεκριμένη οφειλή σε 120 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ εκάστη.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και με οφειλή 3.000 ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ εκάστη.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ και με οφειλή 30.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το ποσό της οφειλής του σε 120 μηνιαίες δόσεις.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 51.000 ευρώ και με χρέος 3.000 ευρώ θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος αυτό σε 18 μηνιαίες δόσεις.

- Οφειλέτης με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ που χρωστά 6.000 ευρώ θα έχει το δικαίωμα να αποπληρώσει την οφειλή του σε 51 μηνιαίες δόσεις. Αν βαρύνεται με 1 εξαρτώμενο τέκνο τότε θα έχει δικαίωμα αποπληρωμής σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ρύθμιση για τα ταμεία

Η ένταξη στην ρύθμιση εντός από την αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων μπορεί να προσφέρει διαγραφή μέχρι και 100% προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και περικοπή μέχρι και 65% της βασικής οφειλής και μια άνετη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε 120 δόσεις οι οποίες όμως θα έχουν προσαύξηση 5%.

Οι δυνατότητες που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για ρύθμιση των οφειλών τους είναι δύο και θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου ποια από τις δύο θα επιλέξει με κάποιες εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα :

-Η πρώτη θα είναι να επιλέξει τον επαναυπολογισμό, με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

Για παράδειγμα ,αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει συνολικά 22.361 ευρώ ( οφειλή 58 μηνών) με τον επαναυπολογισμό , η νέα του οφειλή θα ανέρχεται σε 9.475 ευρώ (-57.6%) και η δόση του θα ανέρχεται σε 78 ευρώ μηνιαίως

-Η δεύτερη θα είναι ο οφειλέτης να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επαναυπολογισμό έχοντας όφελος μονό από την διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων Τούτο με δεδομένο ότι ο επαναυπολογισμός «κουρεύει» όχι μόνο το χρέος αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Με τον μηχανισμό αυτό, περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να καρπωθούν πολύ σημαντικό «κούρεμα» βασικής οφειλής.

Οι περίπου 300.000 αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ συνολικού ύψους 1,5 δις θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επαναυπολογισμό.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, όπου οι οφειλές αγγίζουν τα 18 δις ευρώ προβλέπεται η αποπληρωμή σε 120 δόσεις με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%. Ειδικά για τους εργοδότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επαναυπολογισμού των οφειλών με βάση του νόμου Κατρούγκαλου καθώς οι οφειλές αφορούν τους εργαζόμενους τους και θα επηρέαζε - χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι - την δική τους σύνταξη.

Επίσης επαναυπολογισμό οφειλής με βάση την κατώτερη εισφορά του νέου ασφαλιστικού νόμου δεν θα μπορούν να κάνουν όσοι θέλουν να ρυθμίζουν οφειλές που έλκουν την καταγωγή τους πριν το 2002.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Στη νέα ρύθμιση υπάγονται νοµικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εµπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δημιουργήθηκε η οφειλή.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

α) Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

β) Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.

γ) Αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

δ) Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.

Ρύθμιση για του ΟΤΑ

Αναφερόμενος στην ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ ο υπουργός εσωτερικών κ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε η ρύθμιση των οφειλών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά οφειλές ύψους περίπου 3 δις ευρώ. Από αυτά τα 2,7 δις ευρώ αφορούν τις οφειλές σε τέλη φόρους και προσαυξήσεις από φυσικά πρόσωπα και άλλα 300 εκ ευρώ από νομικά πρόσωπα.

Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέπει εξόφληση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις και η περίοδος για την υποβολή θα είναι τέσσερις μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή. Η ένταξη στην ρύθμιση θα εξασφαλίζει και μια μείωση των προσαυξήσεων που έχουν προστεθεί στο κεφάλαιο της βασικής οφειλής τους .

Keywords
Τυχαία Θέματα