Οι φτωχοί είναι οι πρώτοι που "πληρώνουν" την κλιματική αλλαγή

Στις 23 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη να γίνει η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να συγκεντρωθούν εκεί οι ηγέτες όλου του κόσμου να συζητήσουν για το πώς μπορούμε να προστατέψουμε το μεγάλο μας σπίτι.

Την ίδια ώρα, σε δεκάδες χώρες αυτού του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι θα βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται από ανεξέλεγκτα καιρικά φαινόμενα, που πλέον είναι πιο συχνά και τις περισσότερες

φορές τους βρίσκουν εντελώς απροστάτευτους. Συνήθως είναι οι πιο φτωχοί των φτωχών, εκείνοι που έχουν ελάχιστα και που μετά από έναν κυκλώνα, μία φωτιά, μία ξηρασία μένουν με τίποτα.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν η Tran Xe από το χωριό Xuyen Phuoc στο Βιετνάμ. Η 42χρονη Tran, αγρότισσα στο επάγγελμα, έχασε τα πάντα όταν για τρεις συνεχόμενες χρονιές η σοδειά της καταστράφηκε εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε την περιοχή στην οποία μένει. Η χώρα της είναι ανάμεσα στις πέντε που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 70% του πληθυσμού του Βιετνάμ είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους όπως τυφώνες, ξηρασίες, κατολισθήσεις και άλλα τέτοια φαινόμενα.

Η Τran Xe, η οποία μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της, μετά τον θάνατο του άνδρας της, δεν ήξερε πώς να τα βγάλει πέρα. Έπρεπε να πληρώσει για τα σχολεία και ταυτόχρονα για την υγειονομική περίθαλψη του πατέρα της, που αρρώστησε την ίδια χρονιά. Κάθε μέρα ήταν ένας αγώνας επιβίωσης. Κάτι άλλαξε προς το καλύτερο όταν η ActionAid ξεκίνησε πρόγραμμα στο χωριό της και ενίσχυσε τους αγρότες που είχαν πληγεί από την κλιματική αλλαγή με αγροτικά προϊόντα και δεξαμενές νερού.

Η οργάνωση δραστηριοποιείται χρόνια κατά της κλιματικής αλλαγής καθώς οι κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται πλήττονται πρώτες από τα τις συνέπειες της. Χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη, έρχονται όλο και συχνότερα αντιμέτωπες με ακραία φυσικά φαινόμενα που αφήνουν πίσω τους θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές. Η Τran Xe, παρακολούθησε εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις για το πώς μπορεί διασφαλίσει ένα πιο σταθερό εισόδημα. Αγόρασε νέους σπόρους καλαμποκιού και την επόμενη χρονιά είδε τη σοδειά της να αυξάνεται. «Δεν ήταν μόνο τα χρήματα που λάβαμε. Ήταν οι εκπαιδεύσεις, τα σεμινάρια αλλά κυρίως ότι πήραμε πίσω την αξιοπρέπειά μας. Την αξιοπρέπεια του να μην νιώθεις ανήμπορος και να κερδίζεις το ψωμί σου. Πλέον έχω μία ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες».

Στις 20 με 27 Σεπτεμβρίου, η ActionAid συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για το Κλίμα, όπου μαθητές, γονείς, νέοι και οργανώσεις μας καλούν να ενώσουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλους τον κόσμο για να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα