Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν "τις πιο παραγωγικές" μέχρι τώρα συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Η τελευταία σειρά των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν στο Κατάρ ήταν «η πιο παραγωγική» μέχρι τώρα για το Αφγανιστάν, δήλωσε το Σάββατο ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

«Αυτές οι έξι ημέρες ήταν οι πιο παραγωγικές από τους επτά γύρους που είχαμε μέχρι τώρα με τους Ταλιμπάν. Κάναμε προόδους σε όλα τα ζητήματα που συζητήσαμε», δήλωσε ο Χαλιλζάντ στους δημοσιογράφους.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τέσσερα σημεία: την αποχώρηση των αμερικανικών

στρατευμάτων, τη διαβεβαίωση πως το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμεύει ως άσυλο για ανταρτικές οργανώσεις ώστε να επιτίθενται σε άλλες χώρες, τον ενδοαφγανικό διάλογο και μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

«Για πρώτη φορά, μπορώ να πω πως είχαμε ουσιαστικές συνομιλίες και προόδους και στα τέσσερα θέματα», δήλωσε ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην Ντόχα, ο Σουχάιλ Σαχίν, δήλωσε «ευτυχής για τις προόδους που επιτεύχθηκαν». «Δεν συναντήσαμε ακόμη εμπόδια», πρόσθεσε.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών ανταρτών είχε ανακοινώσει ένα διάλειμμα δύο ημερών στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εξαιτίας των ενδοαφγανικών συνομιλιών που αναμένεται να επαναληφθούν την Κυριακή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ο Χαλιλζάντ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε πως οι απ' ευθείας διμερείς συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα επαναληφθούν την Τρίτη 9 Ιουλίου.

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες επέμβασης στο Αφγανιστάν, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πετύχει μια πολιτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν πριν από τις αφγανικές προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτραπεί η αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων.

Παράλληλα περίπου εξήντα Αφγανοί αντιπρόσωποι αναμένονται την Κυριακή, στην Ντόχα για να επιχειρήσουν να σημειώσουν πρόοδο προς μια πολιτική διευθέτηση.

Θα είναι παρόντες αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, μέλη των πολιτικών ελίτ --μεταξύ των οποίων και αντιπολιτευόμενοι--, της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και γυναίκες, διευκρίνισε ο Αμερικανός διαπραγματευτής.

Η συνάντηση αυτή συνδιοργανώνεται από το Κατάρ και τη Γερμανία και διεξάγεται χωρίς την επίσημη συμμετοχή αντιπροσώπων της κυβέρνησης της Καμπούλ, η οποία ωστόσο αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με τον αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα