Οι καινοτόμες ιδέες που θα σε κάνουν να πιστέψεις σε ένα καλύτερο αύριο

Είναι πολύ ωραίο να έχεις μια ιδέα. Είναι ακόμα πιο ωραίο να βλέπεις την ιδέα σου να γίνεται πραγματικότητα. Και είναι τέλειο όταν αυτή η ιδέα σου που γίνεται πραγματικότητα, είναι ικανή να δημιουργήσει έργα, τα οποία θα ωφελήσουν την κοινωνία στο σύνολό της. Άλλωστε, αυτό δεν είναι που χρειάζεται μια κοινωνία για την εξέλιξή της; Ιδέες και τους κατάλληλους ανθρώπους για να τις 'γεννήσουν' και να τις υλοποιήσουν.

Αυτή είναι και η βασική ιδέα πίσω από το Vodafone Generation Next, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων

με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη. Μέσω του προγράμματος αυτού, το ίδρυμα Vodafone έφερε μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία STEM και έδωσε τη δυνατότητα στους 'εξερευνητές του σήμερα' και 'δημιουργούς του αύριο' να φτιάξουν την κοινωνία που ονειρεύονται, να ανακαλύψουν, να μάθουν, να πειραματιστούν και να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα.

Δεν μιλάμε, όμως, για ιδέες που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά για ιδέες που 'απαντούν' σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας και δίνουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας. Τέτοιες ιδέες παρουσίασαν οι έφηβοι που συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Generation Next.

Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στους αριθμούς για να αντιληφθεί τη σημασία του προγράμματος.

61.000 άτομα γνώρισαν τις νέες τεχνολογίες 289 καινοτόμες ιδέες 'γεννήθηκαν' 93 σχολεία & εκπαιδευτικοί οργανισμοί πήραν μέρος 82 περιοχές σε όλη την Ελλάδα εξοικειώθηκαν με το STEM

Νικήτρια αναδείχθηκε μια ομάδα από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων. Οι νικήτριες εξασφάλισαν το εισιτήριό τους για ένα ταξίδι στο Silicon Valley, δημιουργώντας ένα 'έξυπνο' γάντι που αναγνωρίζει τη νοηματική. Το “Sign language glove", είναι μία smart συσκευή, που αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζουν τη νοηματική και ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Αυτό το 'έξυπνο' γάντι, στο οποίο είναι τοποθετημένοι αισθητήρες, αναγνωρίζει τις κινήσεις των δαχτύλων των ατόμων που μιλούν τη νοηματική και τις 'μεταφράζει' σε γράμματα, που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού μέσω Bluetooth.

Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από την ίδια την κατασκευή, είναι το κίνητρο της νικήτριας ομάδας. Οι μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Χανίων επιστράτευσαν όλη τη δημιουργικότητά τους, εμπνευσμένες από την επαφή τους με συνομήλικο, κωφό άτομο, δίνοντας λύση σε ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Έτσι, απέδειξαν έμπρακτα ότι η STEM εκπαίδευση και οι εκθετικές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν τη δύναμη στη νέα γενιά να προτείνει λύσεις για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος.

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε μια ομάδα με μαθητές από τη Ρόδο που δημιούργησαν το RecyclINC, ένα σύστημα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης, έχοντας ως στόχο να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Οι μαθητές δημιούργησαν κάδους ανακύκλωσης που ταυτοποιούν μέσω προσωπικής κάρτας κάθε πολίτη που ανακυκλώνει και αναγνωρίζουν την κατηγορία του είδους που ανακύκλωσε.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε μια ομάδα από το 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, η οποία σχεδίασε ένα σύστημα διαχείρισης των θέσεων parking που προορίζονται για ΑμεΑ αλλά συνήθως καταλαμβάνονται από άλλα αυτοκίνητα.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που 'γεννήθηκαν' από τους εφήβους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Generation Next του ιδρύματος Vodafone. Επειδή, όμως δεν έχει πάντα σημασία ο προορισμός αλλά και το ταξίδι, αυτό που τελικά μένει είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι με ιδέες και όρεξη να ανακαλύψουν νέα πράγματα, να πειραματιστούν και να βάλουν το λιθαράκι τους στην προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, πάντα με 'σύμμαχο' την τεχνολογία.

Γιατί από την πιο μικρή ιδέα, μπορεί να δημιουργηθεί κάτι πραγματικά σπουδαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα