Οι μετεκλογικές συνεργασίες και οι απόψεις στο ΚΙΝΑΛ

Τελικά ποιος θα λάβει τις αποφάσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες του Κινήματος Αλλαγής σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

Ένα Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, όπως επιδιώκει η ηγεσία του κόμματος;

Ένα δημοψήφισμα της κομματικής βάσης, όπως υποστήριξε το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Δημήτρης Ρέππας, επαναλαμβάνοντας την πρόταση που έκανε μέσω του news24/7 στους 88,6 την περασμένη Πέμπτη;

align="JUSTIFY">Ή θα επικρατήσει η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι αν το ΚΙΝΑΛ λάβει ένα υψηλό ποσοστό τότε θα μπορεί να συζητήσει τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση, αν όμως το ποσοστό είναι μικρό τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση; Και, παρεμπιπτόντως, ποιος θα καθορίσει εάν ένα ποσοστό είναι χαμηλό ή υψηλό ή τι θα γίνει εάν είναι … «ενδιάμεσο»;

Επειδή τίποτα δεν είναι ουδέτερο στην πολιτική είναι σαφές πως η διαδικασία έχει σχέση με την ουσία, με τις επιδιώξεις ενός εκάστου για το τι θα πρέπει να συμβεί στην επόμενη ημέρα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στην εθνική κάλπη.

Το Έκτακτο Συνέδριο, π.χ., είναι ευκολότερα ελεγχόμενο και, κυρίως, είναι, αν όχι σε «φιλονεοδημοκρατική», τουλάχιστον σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση. Το κομματικό δημοψήφισμα «ανοίγει το παιχνίδι» ως προς το επίμαχο θέμα των συμμαχιών, καθώς στη βάση του ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να υπάρχει ένα τμήμα γαλουχημένο με την «αντιδεξιά» στρατηγική, ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία δίνει και τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να ακουστούν οι αντίθετες απόψεις.

Η άποψη πως τη μετεκλογική στάση θα την καθορίσει ο λαός με την ψήφο του, εκ των πραγμάτων υποκρύπτει την προσπάθεια να μην τοποθετηθεί η Χαριλάου Τρικούπη επί του συγκεκριμένου θέματος, που είναι όντως καυτό, καθώς υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την επόμενη ημέρα και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Τόσο …διαμετρικά αντίθετες, που αν η συζήτηση άνοιγε σήμερα η εσωστρέφεια θα ήταν σε τέτοιο βαθμό, που πιθανόν να απειλούσε αυτή καθ’ αυτή την συνοχή του κόμματος.

Ο λαός, άλλωστε, με την ψήφο του, δίνει τα ποσοστά στα κόμματα, αλλά δεν τους επιβάλλει τις συνεργασίες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας- ιδίως στην περίπτωση που προεκλογικά τα κόμματα δεν έχουν σαφή θέση ως προς το τι θα πράξουν. Οι συνεργασίες επιβάλλονται ή απορρίπτονται, πέραν από την ψήφο του λαού και από την πολιτική φυσιογνωμία του κάθε κόμματος. Οι τοποθετήσεις που ακούγονται από ορισμένα στελέχη πως «θα συνεργαστούμε εάν το πρώτο κόμμα υιοθετήσει το πρόγραμμά μας» είναι τουλάχιστον αφελείς, αν βεβαίως δεν αποτελεί υπεκφυγή για να μην υπάρξει δέσμευση κατά την προεκλογική περίοδο. Και αυτό γιατί τα προγράμματα στη χώρα μας ποτέ δεν υλοποιούνται. Για παράδειγμα, τι απέμεινε από τα σημεία που είχαν συμφωνήσει για την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με την ΝΔ οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Δημήτρης Χατζησωκράτης; Υλοποιήθηκαν τα δέκα βασικά σημεία ή έγιναν τα εκ διαμέτρου αντίθετα;

Η αλήθεια επίσης είναι ότι αντιδράσεις στα υψηλά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη συναντά και η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση εφόσον σε αυτή συμμετάσχουν και οι δυο μεγάλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ- κατ’ ουσίαν, δηλαδή, για μια «οικουμενική» κυβέρνηση.

Και αυτό, καθώς στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπάρχει ισχυρό ρεβανσιστικό κλίμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, από στελέχη κυρίως όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Υ.Γ.: Οι σύνεδροι που ήρθαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, όχι απλώς πλήρωσαν το εισιτήριό τους και το ξενοδοχείο τους, αλλά έδωσαν και συνδρομή για να συμμετάσχουν ως μέλη στο Συνέδριο. Ήρωες…

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > News 24|7
ΚΙΝΑΛ,kinal