Οι πέντε ''νάρκες'' του προϋπολογισμού

Σε πέντε εξαιρετικά αβέβαιες παραδοχές στηρίζεται η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης 7,5% του ΑΕΠ το 2021.

Ο προϋπολογισμός βασίζεται στα καλύτερα δυνατά σενάρια που υπάρχουν σήμερα τα οποία μάλιστα θα πρέπει να υλοποιηθούν όλα για να έχουμε την ανάπτυξη του 7,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο, ενώ παραδέχεται ότι η αβεβαιότητα παραμένει

πολύ μεγάλη.

Οι 5 αμφισβητούμενες παραδοχές που μπορούν να τον εκτροχιάσουν είναι:

1. Η παραδοχή για εξέλιξη και το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για το υπόλοιπο του 2020 όλοι θα τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ με ένα νέο lockdown έστω και σε περιφερειακό επίπεδο αποκλείεται και τελικά η συρρίκνωση του ΑΕΠ η οποία θα σταματήσει στο 8,3%. Για το 2021 , προβλέπεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα θα τελειώσουν τον Μάρτιο- Απρίλιο που είναι το ευνοϊκότερο από τα σενάρια που διακινούνται. Τούτο ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος του ιού και η ημερομηνία διάθεσης του θεωρητικά πιο «έτοιμου» εμβολίου αυτού της Οξφόρδης πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Αν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο συνοδευτεί και από ένα δεύτερο αρνητικό τρίμηνο τότε ο συνολικός σχεδιασμός ανατρέπεται.

2. Η παραδοχή για την ύφεση για το 2020. Ο προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για οικονομική συρρίκνωση 8,3% που είναι αρκετά χαμηλότερη από το 9% που προβλέπει η ΕΕ και του 9,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΔΝΤ αλλά και κάποιοι από τους οίκους αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Η παραδοχή γίνεται με πρόβλεψη για ύφεση περίπου 9% για το τρίτο και 7% για το τέταρτο τρίμηνο που ξεκίνησε με την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας να αντιμετωπίζει διαδοχικά κύματα που προσπαθούν να περιορίσουν την διάδοση του κορονοϊού.

3. Η παραδοχή η οποία προκύπτει από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού είναι ότι όταν και όποτε τελειώσει «η παρένθεση του κορονοϊού» το 2021, η οικονομία θα επανέλθει αυτόματα στο σημείο που βρισκόταν το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τον επόμενο χρόνο αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση 5,8% (από μείωση 6% ) ενώ θα υπάρχει σαφής μείωση των εισοδημάτων σε εκατομμύρια εργαζομένους. Προβλέπεται επίσης μείωση της ανεργίας κατά 2,1% και σε ένα χρόνο αύξηση της απασχόλησης κατά 5,2%, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις διατηρούν θέσεις εργασίας για να μην χάσουν τις κάθε λογής επιδοτήσεις από τα μέτρα στήριξης. Όλα αυτά, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί ακόμη να προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις προσπάθειες με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

4. Η παραδοχή ότι ο επιτυχέστερος έως τώρα οικονομικός κλάδος, αυτός του Τουρισμού θα επανέλθει έστω και με κάποιες απώλειες στην ακμή των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, οικονομολόγοι από μεγάλα think tanks αλλά και η ΕΕ και το ΔΝΤ προειδοποιούν όχι μόνο για το μεγάλο πλήγμα του τουρισμού το 2020. Αντίθετα, εκτιμούν πλέον ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αν η υγειονομική κρίση παραταθεί ως το καλοκαίρι, να καταγραφεί μια αλλαγή των καταναλωτικών συνθηκών των πολιτών. Αντί δηλαδή να κάνουν μακρινά ταξίδια στις όμορφες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα να προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στην χώρα τους θεωρώντας ότι έτσι είναι καλύτερα προστατευμένοι.

5. Η παραδοχή ότι τα 5,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να είναι το 2% από την συνολική ανάπτυξη του 7,5% του ΑΕΠ όπου βασίζεται και η φιλόδοξη πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων κατά 30,4% θα έρθουν ως το τέλος του 2021. Την ίδια ώρα οι κανονισμοί για την λειτουργία του ταμείου που θα έπρεπε να είναι έτοιμοι στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Επίσης στο πλαίσιο του ταμείου δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το Ευρωκοινοβούλιο σημαντικά θέματα όπως η προϋπόθεση του κράτους δικαίου για την εκταμίευση κονδυλίων, με αποτέλεσμα σε κάθε κράτος μέλος να δημιουργεί τριβές. Η κατάθεση του ελληνικού προγράμματος έχει ήδη πάρει αναβολή από την αρχική ορισθείσα ημερομηνία της 15ης Οκτωβρίου.

Η έγκριση των προγραμμάτων που θα φέρει για την Ελλάδα την προκαταβολή των 1,8 δις είναι πολύ αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί μέχρι και το Απρίλιο όπως είναι προγραμματισμένο. Αν το ταμείο ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να είναι και τα μόνα χρήματα που θα πάρουμε τον επόμενο χρόνο. Άλλωστε και τα χρήματα του SURE εγκρίθηκαν ομόφωνα τον Απρίλιο χωρίς αντιρρήσεις από κανένα και άρχισαν να εκταμιεύονται πέντε μήνες αργότερα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα