Οι πολιτικές παρακαταθήκες της Φώφης Γεννηματά
Είναι αναμφισβήτητο πώς η Φώφη Γεννηματά τα τελευταία 6.5 και πλέον χρόνια που βρέθηκε «στο τιμόνι» του Κινήματος Αλλαγής, προσέφερε πολλά στο κόμμα της. Ένωσε, διεύρυνε και τελικά διπλασίασε τα εκλογικά ποσοστά του, ώστε σήμερα το ΚΙΝ.ΑΛ να είναι το 3ο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα όμως η Φώφη Γεννηματά αφήνει ένα διακριτό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου, με χαρακτηριστικά που μπορούν να εμπνεύσουν. Τα κυριότερα από αυτά ήταν η πίστη που (έμπρακτα) επέδειξε στην ανάγκη δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η αντίθεσή της σε στοιχεία συντήρησης από το παρελθόν
Η Φώφη Γεννηματά ήταν στην πολιτική της σταδιοδρομία από τους ένθερμους οπαδούς της διακομματικής συνεννόησης. Αναζητούσε διαύλους και τρόπους ώστε σημαντικά ζητήματα για την χώρα να συζητούνται από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να αναζητηθούν στρατηγικές, κατευθύνσεις αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που να ξεπερνούν τις κυβερνητικές θητείες. Μάλιστα με τις δυνατότητες που της έδωσε η θέση της ως αρχηγός του 3ου πολιτικού κόμματος στην Βουλή, ανέλαβε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε αυτό να επιτευχθεί.
Ίσως το πεδίο που περισσότερο από όλα επέμενε η Φώφη Γεννηματά για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης ήταν αυτό της εξωτερικής πολιτικής. Σε όλες τις ομιλίες της στο κοινοβούλιο όταν συζητούνταν τα εθνικά θέματα, ήταν πάγια επωδός το αίτημα της προκειμένου να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Θεωρούσε μάλιστα ότι αυτές οι συνεδριάσεις έπρεπε να είναι τακτικές και δεν ικανοποιούνταν από την απάντηση της εκάστοτε κυβέρνησης σχετικά με το ότι η ενημέρωση των κομμάτων γίνεται μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της στις 22 Ιουλίου του 2020 όταν είχαν ξεκάθαρα διαφανεί στο Αιγαίο τα σημάδια της τουρκικής προκλητικότητας όπου η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει στην Βουλή «να συνεδριάσει επιτέλους το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γιατί τώρα είναι η ώρα της ομοψυχίας». Μάλιστα λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε εκφράσει την απογοήτευσή της μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ για τον τρόπο που γίνεται αντιληπτή η ιδέα της συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών. Όπως είχε σχολιάσει πολλοί πιστεύουν πως «δήθεν το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι τίποτα άλλο παρά περίπου μία πασαρέλα για να περνούν οι αρχηγοί και να κάνουν δηλώσεις. Λυπάμαι πραγματικά για τον τρόπο που σκέφτονται».
Η Φώφη Γεννηματά όμως απέδειξε την πίστη της στην διακομματική συνεννόηση με την πρωτοβουλία που ανέλαβε πριν μερικούς μήνες. Στις 22 Απριλίου με επιστολή που απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς πέτυχε να συνέλθουν οι συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος ανάμεσα στα κόμματα για την δημιουργία ενός κλιματικού νόμου. Όπως είχε σημειώσει στην επιστολή της «είναι αναγκαίο σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον, να μην επικρατήσουν σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Να υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για τη διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες». Είχε τονίζει πως «η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων νόμων απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, ώστε να είναι ανθεκτικοί σε κυβερνητικές αλλαγές». Το αίτημά της θυμίζουμε αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα κόμματα και τελικά πραγματοποιήθηκε η εν λόγω συνεδρίαση στις 18 Μαϊου δίνοντας την ευκαιρία στα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν.
Οι πρωτοβουλίες διακομματικής συνεννόησης που αναλάμβανε η Φώφη Γεννηματα δεν στέφονταν πάντα από επιτυχία αφού ενίοτε συναντούσαν την άρνηση. Ενδεικτική περίπτωση η πρόταση που κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2020 στον Πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα για να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αφορά την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Είχε ζητήσει ενόψει της λήξης του Νόμου Κατσέλη στις 30 Απριλίου της ίδιας χρονιάς να υπάρξει ένας νόμος «προϊόν διαλόγου και συν - απόφασης όλων των πτερύγων του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων, ώστε να οδηγηθούμε τελικά σε μια βιώσιμη πρόταση που θα αποτρέπει την εκδήλωση άδικων και ακραίων καταστάσεων».
Πατριωτισμός, η κληρονομιά του ΠΑΣΟΚΑξίζει να σημειωθεί όμως ότι παρά την έμφαση που έδινε στην ανάγκη πολιτικού διαλόγου είτε στο εσωτερικό, είτε στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, η Φώφη Γεννηματά, θεωρούσε παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να δίνει σαφή δείγματα αποφασιστικότητας στην εξωτερική της πολιτική. Αντιλαμβάνονταν μάλιστα τον δημοκρατικό χώρο ως βασικό φορέα αυτής της αντίληψης. Στον πολιτικό λόγο της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αποτυπώνονταν η συνύπαρξη των «κληρονομιών» που είχε από το ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δηλαδή οι πολιτικές που ακολούθησε ο Κώστας Σημίτης το ’90 και το ’00 και ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου την δεκαετία του ‘80. Στις απόψεις που εξέφραζε η Φώφη Γεννηματά ήταν πρόδηλη η επιρροή αμφότερων.
Όπως ανέφερε η Φώφη Γεννηματα σε ομιλία της στις 20 Ιανουαρίου αυτής της χρονιάς : «Ο πατριωτισμός είναι το σήμα κατατεθέν της δημοκρατικής παράταξης. Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση. Ως ένα κυρίαρχο, περήφανο εθνικό κράτος που έπαιρνε διεθνείς πρωτοβουλίες. Είμαστε η παράταξη που έφερε την εθνική συμφιλίωση και τις κρίσιμες στιγμές, διατήρησε αρραγές το εθνικό μέτωπο. Γιατί μόνο όταν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο, μπορεί η Ελλάδα να εκπέμπει αποφασιστικότητα και πυγμή». Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση στην Βουλή όταν συζητήθηκε η επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπου ζήτησε αντίστοιχη εξέλιξη και για την περιοχή της Κρήτης. Είπε πως «η απόφαση αυτή, δεν είναι ολοκληρωμένη. Θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η μη επέκταση σε αυτές τις περιοχές, δημιουργεί προβλήματα». Συνδύασε μάλιστα το θέμα αυτό με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας που ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη λέγοντας πως αυτές «δεν μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχιζόμενων ακόμα και σήμερα προκλήσεων. Ούτε μπορεί να επιτρέπουμε να επαναληφθεί στην Ελλάδα, αυτό που δυστυχώς ανέχτηκε να συμβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, που με τη χλιαρή καταδίκη των τουρκικών παρανομιών στην Κυπριακή ΑΟΖ επέτρεψε διαρκή παρανομία».
Κριτική ναι, τοξικότητα όχιΟι φράσεις «εντιμότητα», «ήθος», «ευγένεια» και «αξιοπρέπεια» περιλαμβάνονταν σε όλα τα συλλυπητήρια μηνύματα είτε των στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛ είτε των άλλων πολιτικών κομμάτων. Γεγονός καθόλου τυχαίο αφού από τον λόγο της Φώφης Γεννηματά δεν έλειπε η πολιτική κριτική, όμως ουδέποτε συνοδεύονταν από προσωπικές αναφορές ή άλλα στοιχεία πόλωσης κι εκτράχυνσης του πολιτικού διαλόγου. Στις δημόσιες τοποθετήσεις της η Φώφη Γεννηματά εξέφραζε την αποτροπή της για οποιοδήποτε στοιχείο έκανε «τοξικό» όπως έλεγε το πολιτικό κλίμα. Αντίστοιχα στην Βουλή οι πλέον εμφατικές στιγμές της αφορούσαν πολλές φορές την τάση να οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση σε κόντρα προσωπικού επιπέδου ανάμεσα στους επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματα οριοθετούσε σαφώς τα πεδία όπου δεν χωρούσαν επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμοί. Χαρακτηριστική περίπτωση η αναφορά που έκανε στις 25 Οκτωβρίου του 2020 όταν στην Βουλή συζητούνταν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όταν προέκυψε αναφορά σε πρωτοβουλία που είχε λάβει πριν μερικά χρόνια ώστε να καλυφθεί από τον ΕΟΔΔΥ η εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου. Αναφερόμενη στο θέμα αυτό είπε: «Το 2016 σαράντα πέντε γυναίκες Βουλευτές στείλαμε μια επιστολή στον τότε αρμόδιο Υπουργό Υγείας και του ζητήσαμε να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία γιατί είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και επειδή η σχετική τεχνολογία ήταν αρκετά πρόσφατη και ο ΕΟΠΥΥ δεν την κάλυπτε.Πράγματι προς τιμήν του ο κ. Ξανθός ανταποκρίθηκε -ήμασταν γυναίκες Βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής- και ρύθμισε την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ για την ψηφιακή μαστογραφία από τις αρχές του 2017». Μετά από αυτό τόνισε ότι «υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία και για κατανάλωση, που χρειάζονται μεγαλύτερη ανθρωπιά. Αυτό που κατά κύριο λόγο χρειάζεται είναι να υπάρξουν επιτέλους ψηφιακοί μαστογράφοι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, γιατί υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές και νησιά που οι γυναίκες δεν έχουν καμμία δυνατότητα πρόσβασης.Να δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να γίνει, να ιεραρχήσουμε και να είμαστε όλοι στο πλευρό σας για να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Όχι, όμως, κινήσεις εντυπωσιασμού πάνω σε αυτό το θέμα».
Σε αυτά δεν μπορεί παρά να προστεθεί η συνέπεια της Φώφης Γεννηματά σε αντιλήψεις που αποτιμούσε ως συντηρητικές. Ειδικά όταν είχε να κάνει με τα ατομικά δικαιώματα και τις διακρίσεις για λόγους φύλου ή ταυτότητας. Στις πολιτικές αντιπαραθέσεις η Φώφη Γεννηματά στηλίτευε τα φαινόμενα σεξισμού, αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία αλλά και αποφασίστικότητα τέτοιες καταστάσεις ακόμη και όταν αφορούσαν την ίδια. Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα στις 27 Αυγούστου εγκάλεσε τον πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο λέγοντας πως «υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου, προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα, προσπαθώντας να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει» σημείωσε πως «αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη».
Για την Δημόσια ΥγείαΣχεδόν αυτονόητη ήταν για την Φώφη Γεννηματά, σε όλη της διάρκεια της πολιτικής της δραστηριοποίησης η ανάγκη για υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η ιδέα της δημιουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αποδίδεται στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματα, βρίσκονταν στον πυρήνα της πολιτικής της σκέψης. Αυτό πολλάκις φάνηκε και στην δράση της. Επί της προεδρίας της το Κίνημα Αλλαγής είχε ίσως τις πληρέστερες επεξεργασίες για ζητήματα δημόσιας υγείας που έχουν παρουσιαστεί από κόμμα του κέντρου και λεπτομερής, σαφείς προτάσεις για τον τρόπο που οφείλει να ενισχυθεί και να εκσυγχρονιστεί το ΕΣΥ.
Ήταν κάτι που άλλωστε επισήμανε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Όπως είπε «τώρα που έχουμε την εικόνα της δεινής αναμέτρησης με τον καρκίνο αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το πάθος της για τη δημόσια υγεία, για τη βελτίωση των δομών υγείας και αυτήν την επιμονή της στην ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει διαχρονικά αυτό που και ο αείμνηστος πατέρας της είχε ξεκινήσει και η ίδια είχε υποστηρίξει».
Η Φώφη Γεννηματά ιδίως τα τελευταία χρόνια της πανδημίας δεν έπαυε να τονίζει πως «μέσα στην κρίση έχει αναδειχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως ο κύριος προστάτης των πολιτών στη χώρα και θα το υπερασπιστούν με κάθε τρόπο». Μάλιστα πολλάκις είναι απαιτήσει ουσιαστική στήριξη των ανθρώπων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με δική της επιμονή το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε αρκετές φορές τροπολογία προκειμένου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας να ενταχθούν στα «βαρέα και ανθυγιεινά» όπως και το να υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση λόγω εθνικού πένθους
- Φώφη Γεννηματά: Η σκληρή μάχη των δύο εβδομάδων - Η επιθυμία της οικογένειάς της
- Ράνια Τζίμα: Λύγισε στον «αέρα» του δελτίου ειδήσεων του Mega
- Τραγικό δυστύχημα στον κόμβο προς ΠΑΘΕ: Απανθρακώθηκε άνδρας μετά από τροχαίο
- Η Γη της Ελιάς – Συνταρακτικές αποκαλύψεις – Αυτός είναι ο δολοφόνος της Στέλλας
- Ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ στην Αθήνα: Χτυπήθηκε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη
- Τραυματίες αστυνομικοί στα Μέγαρα – Δέχθηκαν σκάγια από καραμπίνα
- Λες και η Φώφη διάλεξε την ημέρα!
- Έμφραγμα: Το συμπλήρωμα διατροφής που διπλασιάζει τον κίνδυνο
- Αγόρασε δύο ΠΑΕ παρότι χρωστούσε 445.000 ευρώ στο Δημόσιο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Ζάεφ: Θα παραιτηθεί αν το κόμμα του χάσει τις εκλογές στο δήμο Σκοπίων
- Καιρός: Τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια
- Τραγωδία στη Μαγνησία: ΙΧ χτύπησε σε κολόνα και πήρε φωτιά -Απανθρακώθηκε ο οδηγός
- Κατερίνη: Στο νοσοκομείο 2χρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε από φορτηγό
- Δένδιας: Περιφερειακός ταραξίας η Τουρκία
- Οι πολιτικές παρακαταθήκες της Φώφης Γεννηματά
- Η "έκρηξη" των κρουσμάτων ακυρώνει τις παρελάσεις
- Πραξικόπημα στο Σουδάν: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Οι πολιτικές παρακαταθήκες της Φώφης Γεννηματά
- Ζάεφ: Θα παραιτηθεί αν το κόμμα του χάσει τις εκλογές στο δήμο Σκοπίων
- Πραξικόπημα στο Σουδάν: Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Δένδιας: Περιφερειακός ταραξίας η Τουρκία
- Κατερίνη: Στο νοσοκομείο 2χρονο κοριτσάκι που παρασύρθηκε από φορτηγό
- Καιρός: Τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια
- Τραγωδία στη Μαγνησία: ΙΧ χτύπησε σε κολόνα και πήρε φωτιά -Απανθρακώθηκε ο οδηγός
- Η "έκρηξη" των κρουσμάτων ακυρώνει τις παρελάσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απλές κουβέντες | Γιώργος Χρανιώτης
- Ο καιρός για σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021
- 28η Οκτωβρίου: Η ελληνική αντικατασκοπεία το 1940, οι αθέατοι πράκτορες και οι 1.000 συλλήψεις
- 28η Οκτωβρίου: Ο απελευθερωτής της Κορυτσάς και η αρχή του Έπους του 40
- Πανεπιστήμια: Μετά την εκκένωση… έρχεται η συρρίκνωση!
- Narcos: Mexico | Κύκλος 02, επεισόδιο 04 | The Big Dig
- Προσλήψεις 155 ατόμων (έκτακτο προσωπικό) στη ΔΕΔΔΗΕ -Αιτήσεις έως 1 Νοεμβρίου
- Αλλαγές στο «αγροτικό» των γιατρών και κίνητρα για τις απομακρυσμένες περιοχές
- GNTM 4: Οι κριτές «γλύτωσαν» την Κυβέλη - Αυτός αποχώρησε από το παιχνίδι (25/10)
- «Τρώει» ένα μισθό η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης – Πίνακας