Οι Πρέσπες, η "προοδευτική συμμαχία" και αυτοί που πήγαν Μέγαρο

Σε πολυαναμενόμενη και δικαίως εξελίχθηκε η εκδήλωση «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής και μετά από όσα προηγήθηκαν σχετικά με την ανακοίνωση του τέλους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητά πλέον ψήφο εμπιστοσύνης, άπαντες ανέμεναν τα μηνύματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις παρουσίες στην εκδήλωση ακόμη και τις απουσίες. Και δεν έμειναν με παράπονο.

Πλήθος στελεχών της

κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ανάμεσά τους, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, οι κ.κ. Κατρουγκαλος, Ξυδάκης, Κουβέλης, Παπαδημούλης, Σκουρλέτης, Φίλης, Χαρίτσης, Πιτσιορλας, Τόσκας, Κοντονής, Ηλιόπουλος, οι κυρίες Αχτσιόγλου, Καββαδία, Χριστοδουλοπούλου, Δούρου και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσά τους και ο Τέρενς Κουίκ αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος δεν παρέστη στη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου ο αρχηγός των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε τόσο την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση όσο και τις επόμενες κινήσεις του. Μάλιστα ο κύριος Παπαχριστόπουλος χειροκροτούσε ένθερμα την ομιλία του πρωθυπουργού σε κάθε ευκαιρία, ενώ οι δυό τους είχαν μια ένθερμη χειραψία κατά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, καλεσμένος στο πάνελ των ομιλητών, το οποίο είχε αποφασιστεί από καιρό και πριν τις σημερινές εξελίξεις, ήταν ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος πλέον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό πρόσωπο στα... μαθηματικά που γίνονται για την εξασφάλιση ή μη ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Στο πάνελ του κ.Δανέλλη, ήταν και ο Γιάννης Ραγκούσης. Όταν ο συντονιστής του πάνελ, Παναγιώτης Παναγιώτου, καλωσόρισε τον Γιάννη Ραγκούση του είπε: «Έχεις τραβήξει πολλά όταν αποφάσισες να πάρεις θέση». Τότε, ο κ. Ραγκούσης, στράφηκε προς τον Σπύρο Δανέλλη λέγοντας: «Μπροστά σε αυτά που τραβάει ο Σπύρος…» με αποτέλεσμα η κατάμεστη αίθουσα, αλλά και το πάνελ να ξεσπάσει σε γέλια και χειροκροτήματα.

Πολλαπλά μηνύματα από τον Αλέξη Τσίπρα

Στον κορμό μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης,π αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

«Ο πολιτικός χώρος του οποίου έχω τη τιμή να ηγούμαι δε συγκροτήθηκε χθες. Πάντοτε, ακόμη και όταν τα εκλογικά ποσοστά ήταν μικρά, αναπτύχθηκε, οικοδομώντας την ενότητα και ταυτόχρονα σεβόμενος τη διαφορετικότητα των ιστορικών και ιδεολογικών καταβολών, των πολιτικών προσεγγίσεων, των πρότερων κομματικών προελεύσεων.Σήμερα, στη νέα φάση, αυτός ο χώρος θέλει να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων. Χωρίς ηγεμονισμούς, να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής διαδικασίας της αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης»σημείωσε, ενώ έκανε την πρόταση για να συγκροτηθεί «ένα ευρύ μέτωπο» ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές οι οποίες εκτίμησε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019”.

Δανέλλης: «Τσίπρας και Ζάεφ γράφονται στην ιστορία»

Ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών, πήρε τον λόγο, τονίζοντας πως η στάση του είναι αυτονόητη. “Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του 92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση», ενώ αναφερόμενος στην συγκυρία της λήξης της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε: «Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη»

.

Στο σημείο εκείνο καταχειροκροτήθηκε, ενώ ταυτόχρονα στην αίθουσα έφτανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφού ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τη διακοπή της ομιλίας του βουλευτή του Ποταμιού, ο κ. Δανέλλης συνέχισε, λέγοντας: «Τα προηγούμενα χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζοντας από θρίαμβο σε θρίαμβο οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση και επέτρεψε στην Άγκυρα να φτιάξει ένα τόξο στα Βαλκάνια. Τι πετύχαμε ως κοινωνία εμμένοντας στην αρχή να μην ονομαστεί η γειτονική χωρα; Ή χώρα χωρίς όνομα αναγνωρίστηκε από όλους ως Μακεδονία. Ο στρουθοκαμηλισμός μας θέλει να αγνοεί πως είτε πΓΔΜ είτε FYROM το “Μ” σημαίνει Μακεδονία.

Η διαχρονική άρνηση να αναγνωρίσουμε την αλήθεια μας οδηγεί να βλέπουμε με παμορφωτικους φακούς την πραγματικότητα. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται η συμφωνία. Δε δείλιασε παρά το κόστος. Ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Δημητροφ γράφονται στην ιστορία, είτε αρέσει είτε όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τα επίχειρα μιας σχέσης χωρίς εκλεκτική συγγένεια”.

Μιλώντας για το Ποτάμι, υπογράμμισε πως «Το Ποτάμι πρώτο φώναξε να έρθει η συμφωνία. Σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις υπέκυψαν στην πατριδοκαπηλία, μη διστάζοντας να σπείρουν διχασμό». Αναφερόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μοιραίο πρόσωπο για το θέμα είναι ο Αντώνης Σαμαράς και η ίδια γραμμή υιοθετείται σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σαν αρχαία τραγωδία. Ο γιος υποτάσσεται στον πολιτικό φονέα του πατέρα του. Για το ΠΑΣΟΚ απλώς θλίβομαι και περιμένω να ακούσω τις άλλοτε ψύχραιμες φωνές που κρύβονται στα αντισύριζα λαγούμια».

Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη «τη στιγμή που η Ευρώπη μετασχηματίζεται και η δεξιά γονατίζει μπροστά στην ακροδεξιά, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να συνεργαστούν. Η μη συνεννόηση μας θα είναι καταστροφική. Και σε αυτό δεν χωράει μια ευρωπαϊκή εξαίρεση για άλλη μια φορά».

Επίθεση από Ραγκούση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους εξαπέλυσε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υπογράμμισε με νόημα: «Έχουμε δύο δρόμους. Από τη μια είναι ο δρόμος της ακροδεξιάς ατζέντας που οδηγεί στην αυλή της γνωστής φαμίλιας και των παρασιτικών συμφερόντων που έχει δίπλα της. Από την άλλη είναι ο δρόμος που οδηγεί στη μεγάλη προοδευτική και ριζοσπαστική παράταξη. Και μετά τις σημερινές σας αποφάσεις κύριε πρωθυπουργέ, δεν έχω πια καμία αμφιβολία ότι για τον καθένα από εμάς η ώρα της επιλογής έφτασε και είναι τώρα». Συμπλήρωσε δε πως «κάποιοι θέλουν να τρώμε εθνικά βελανίδια. Θέλουν να χειροκροτούμε τα παιδιά που κυκλοφορούν πάνω σε μουλάρια παριστάνοντας με χλαμύδες τον Μέγα Αλέξανδρο. Ας προσθέσουμε στα παραπάνω το κατά κυριολεξία πραξικόπημα της κυρίας Γεννηματά στο Κίνημα Αλλαγής, που κατήργησε το όργανο του κινήματος το οποίο μόλις είχε εκλεγεί, επειδή τοποθετήθηκε θετικά στη συμφωνία των Πρεσπών».

Μπίστης: Ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο τώρα

Ο επίσης ομιλητής στο πάνελ, Νίκος Μπίστης, αφού τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε πως «Υπάρχουν κάποιοι που αν τους πεις να ανοίξουν τη βρύση να σβήσουν μια φωτιά στο σπίτι τους θα σου πουν «ναι αλλά να πέσει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε». Επειδή λοιπόν η Ευρώπη που είναι το σπίτι μας και κινδυνεύει να πάρει φωτιά, πρέπει τώρα να συνεννοηθούμε και να φτιάξουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο».

Η συζήτηση για τη Συμφωνία

Στο πρώτο πάνελ της βραδιάς, μίλησε ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος: «Θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία όχι απλώς ως ένα τέρμα μιας διαδικασίας που προετοιμάστηκε καλά παρά τις τεράστιες αντιθέσεις, αλλά κυρίως ως μια αφετηρία εξελίξεων. Εθνικιστής δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Και όμως μπορεί γίνεσαι με προθέσεις που έχουν να κάνουν με δευτερεύοντα ζητήματα. Αυτό είδαμε αυτή την περίοδο. Ανθρώπους που ξεκίνησαν λέγοντας πως δεν είναι εθνικιστές. Άρχισαν να διαφωνούν για διάφορα ζητήματα και τελικά έφτασαν να επαναφέρουν το "Η Μακεδονία είναι μια και Ελληνική". Το γνωστό λάθος».

Τον λόγο πήρε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης: «Τόσα χρόνια έχω να σας πω πολλές ανέκδοτες ιστορίες με Αμερικανούς που μας έστελναν επιστολές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και νόμιζαν ότι στέλνουν στα Σκόπια. Νόμιζαν ότι στη Θεσσαλονίκη είναι το παράρτημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το βράδυ όταν κοιμόμαστε ότι η γειτονική χώρα έκανε μια τρομακτική υπέρβαση. Οι πολίτες της χώρας, η πολιτική ηγεσία και οι πολιτικοί στο σύνολο τους, οδηγήθηκαν σε τέτοιες υπερβάσεις που δε νομίζω σε καιρό ειρήνης να έχει ξαναυπάρξει ποτέ και δεν θα ξαναυπάρξει ποτέ. Αλλαγές ονόματος, οδών, πινακίδων, αγαλμάτων κλπ. Κανένας λαός δεν πίστευα ότι μπορεί να το δεχτεί αυτό».

Από την πλευρά του, ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Πρόεδρος της Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σημείωσε: «Δεν υπάρχει άλλο εθνικό κεφάλαιο για κάψιμο. Δεν νοείται υποχώρηση. Δύσκολα θα ξαναβρούμε Ζαεφ και δύσκολα θα ξαναβρούμε κυβέρνηση που θα πορεύεται παρά τη βούληση του Βουκεφάλα και των Ενώσεων Εφέδρων που θεωρούν πως μπορούν να ασκούν εξωτερική πολιτική. Η διαρκής διολίσθηση προς τα ακροδεξιά έφερε εκφάνσεις της ακροδεξιάς να έχουν διαρκείς διανθίσεις ως σήμερα. Για την ακρίβεια ως και σήμερα το πρωί. Είναι θλιβερό δείγμα της κρίσης οτι έφτασε η συμφωνία να εξαρτάται από τον κ. Καμμένο. Ας αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε εδώ».

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, επίτιμος καθηγητής, Εθνικου και Καποδιστριακού Πανεπιστημιου Αθηνών, τόνισε πως: «Η συμφωνία είναι μεγάλη επιτυχία. Το μόνο λάθος θα ήταν να μονοπωλεί και να παραπλανά τον κόσμο πως υπάρχει μόνο η μια Μακεδονία. Η ελληνική ή της γειτονικής χώρας. Και η ελληνική είναι Μακεδονία και η άλλη είναι Μακεδονία. Δεν χάνεται τίποτα από τα δύο. Το σπουδαιότερο κέρδος είναι ότι το κύρος της Ελλάδος ανέβηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι άλλες χώρες επικροτούν και χαίρονται που βρέθηκε λύση. Είναι δείγμα σοβαρότητας για τη χώρα μας. Αυτό πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση, χωρίς τον εταίρο που ήταν μέχρι σήμερα μια παραφωνία, αλλά και στο Ποτάμι που επίσης έδειξε τη σωστή στάση. Η υπόλοιπη αντιπολίτευση έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Αυτό αποτυπώνει μια γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Θυμάμαι το 2015 ότι υπήρχαν φωνές υπέρ της συνεργασίας. Δεν επικράτησαν όμως. Πάντα, τόσο τώρα όσο και παλιότερα, η αντιπολίτευση στη χώρα, αντί για κριτική προτιμά την πολεμική».

Τέλος, ο Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια μιλάω για το Μακεδονικό, όχι για να ζητήσω αλλά για να στηρίξω λύση. Είμαι ευτυχής που η λύση αυτή είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και επετεύχθη από δύο κυβερνήσεις που επέδειξαν μεγάλο πολιτικό θάρρος. Η Συμφωνία είναι γεγονός ιστορικής σημασίας. Η λύση εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα τα δικά μας και της γείτονος, αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, περισσότερο απο τα συμφέροντα οποιουδήποτε τρίτου».

Keywords
πρεσπες, Γιαννης Ραγκουσης, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, τσιπρας, συριζα, αθηνα, βουλη, ξυδάκης, καμμενος, ραγκουσης, ΠΑΣΟΚ, νέα, εκλογες, χωρα, ΠΓΔΜ, fyrom, σημαίνει, σαμαρας, σκοπια, θεσσαλονικη, λύση, ελλαδα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, τασσω καββαδια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, φωτια, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, δουρου, αυτοδιοικηση, κουβελης, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, ηγεσια, θαρρος, θεμα, μεγα, ωρα, fyrom, αγκυρα, αρχαια, βαλκανια, βελανιδια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, γινεσαι, δρομος, δειγμα, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εμειναν, επιτυχια, ευρωπη, ζωη, ιδια, υπηρχαν, ομιλια, καψιμο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κορμος, λαθος, λύση, λογο, μαθηματικα, μακεδονια, μεγαρο μουσικης, μηνυματα, νοημα, ξενοδοχειο, ξυδάκης, παντα, ολγα, ονομα, παιδια, πρωι, συζητηση, σπιτι, τιμη, τοξο, φορα, αυλη, δικαιωματα, εθνικο, γελια, χωρα, μπροστα, σημαίνει, σπυρος, σωτηρης, θανασης, θετικα, βρυση
Τυχαία Θέματα