Οι ρευστοποιήσεις "φρέναραν" το ράλι στα ομόλογα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται ξανά με απόδοση πάνω από το 2,5% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και το 2,78% για να υποχωρήσει στην συνέχεια.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε προσεγγίσει το 1,17% την Πέμπτη εκτοξεύτηκε νωρίς το πρωί στο 1,76% για να προσγειωθεί αυτή την ώρα στο 1,43%.

Αντίστοιχη - αν και σημαντικά μικρότερη - άνοδο είχαν και οι αποδώσεις των Ιρλανδικών των Πορτογαλικών και των Γερμανικών ομολόγων ενώ στα τα Ιταλικά ομόλογα είτε διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα είτε μειώθηκαν ελαφρά.

Οι αιτίες της διακύμανσης τιμών και αποδόσεων για τα

ομόλογα της Ευρωζώνης είναι η ένταση των Περσικό Κόλπο αλλά και τα θετικά νέα για την βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που αποτυπώνεται με την αύξηση του δείκτη PMI που μετέφεραν μέρος από το λεγόμενο έξυπνο χρήμα από τα ομόλογα στις μετοχές.

Ωστόσο στην Ελλάδα η μεγάλη - έστω και συγκυριακά - άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων οφείλεται και στις ρευστοποιήσεις στις οποίες προχώρησε σήμερα το επενδυτικό κεφάλαιαο H2O asset management πουλώντας μεγάλο αριθμό ελληνικών ομολόγων.

Ως γνωστόν η ελληνική αγορά ομολόγων είναι εξαιρετικά «ρηχή» με τα διαπραγματευόμενα ομόλογα να μην ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ και τους κατόχους να είναι κατά κύριο λόγο ξένα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφαλαία . Συνεπώς μέχρι να αποκτήσει βάθος η αγορά και να αυξηθεί η ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, μια απότομη ρευστοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα συγκυριακή νευρικότητα και άνοδο των αποδόσεων.

Ωστόσο αν δεν αλλάξουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και κατά συνέπεια και οι προσδοκίες της αγοράς η τάση για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμένει σταθερά καθοδική.

Keywords
Τυχαία Θέματα