Οι τουρκικές αυθαιρεσίες και ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας

Στην Ευρώπη μεταφέρονται την ερχόμενη εβδομάδα οι διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας για την διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Την τουρκική προκλητικότητα θα θέσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Πέμπτη το ίδιο θέμα θα αναδείξει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ.

Το συγκεκριμένο κείμενο σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 και του Βασίλη Σκουρή, θα χαρακτηρίζει "ανυπόστατο" το Μνημόνιο Κατανόησης των δυο χωρών, στηριζόμενο κυρίως μεταξύ άλλων και στα εξής:

Πρώτον, ότι έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση της Λιβύης χωρίς την έγκρισή του από τη -νόμιμη- Βουλή. Η κυβέρνηση της Λιβύης, μάλιστα, ενδέχεται να επικαλεστεί λόγους έκτακτης εθνικής ασφάλειας προκειμένου να προσπεράσει τη Βουλή, όπου δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Και δεύτερον, ότι αγνοεί όλη τη γεωγραφία της περιοχής, αφήνοντας τα ελληνική νησιά, ακόμα και την Κρήτη, χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το Μνημόνιο Κατανόησης αντίκειται μάλιστα ευθέως στη Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία Συμφωνία ναι μεν δεν έχει υπογράψει, όμως δεσμεύεται από αυτή.

Επιπλέον, την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.

Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Βήμα πίσω δεν κάνει η Τουρκία, σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, μέσω της οποίας “σβήνει” ελληνικά νησιά από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε σήμερα ότι υπέγραψε τη συμφωνία και τη στέλνει στον ΟΗΕ. «Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα. Το "παιχνίδι" που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Ερντογάν χαρακτήριασε σκανδαλώδη την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη από τη χώρα. «Τέτοιες σκανδαλώδεις αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Στο παρελθόν κι εμείς το έχουμε κάνει για άλλες φάσεις, όμως οι Έλληνες δεν έπρεπε να πάρουν αυτή την απόφαση σκάνδαλο» σημείωσε κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του.

Νωρίτερα, το μνημόνιο μεταξύ των δύο χωρών, δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως και, κατά συνέπεια, έγινε νόμος του κράτους.

ΥΠΕΞ: Δεν έχει καμία αξία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

"Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το "μνημόνιο" που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής". Με τα παραπάνω το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στο μπαράζ των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας που για ακόμη μία μέρα σήκωσαν ψηλά τους τόνους αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα