Οι τούρκικες αρχές αποδεικνύουν την αθωότητα των οκτώ στρατιωτικών, λέει η υπεράσπιση

Καμία συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασαν οι νομικοί τους υπερασπιστές σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, το ίδιο το υλικό που έχουν στείλει οι τουρκικές Αρχές, προσπαθώντας να αποδείξουν την συμμετοχή

των 8 Τούρκων σε απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει συμμετοχή τους σε τέτοια απόπειρα. Οι 8 στρατιωτικοί παρουσιάζονται σε δύο βίντεο καμερών ασφαλείας, εντός στρατοπέδων της Κωνσταντινούπολης την νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος. Το ρολόι που υπάρχει στο υλικό των καμερών ασφαλείας δείχνει πως τα βίντεο έχουν απόσταση πέντε ωρών μεταξύ τους. Συνεπώς, όπως τονίζει η υπεράσπιση, οι οκτώ Τούρκοι δεν θα προλάβαιναν σε καμία περίπτωση να βρεθούν στην Μαρμαρίδα να συμετάσχουν σε απόπειρα δολοφονιάς του Ερντογάν και να επιστρέψουν, καθώς αυτή η διαδρομή διαρκεί 8 ώρες με το ελικόπτερο.

Εξ'αλλου όπως τόνισε ο καθηγητής ποινικού δικαίου Χρήστος Μυλωνόπουλος, οι τρεις αποφάσεις του Αρείου Πάγου κρίνονται σημαντικές όχι μόνο γιατί απέτρεψαν την έκδοση αλλά γιατί απεμπλέκουν την απαγόρευση εκδόσεως από την ουσία. Λένε δηλαδη, ότι ακόμα και αν συνέτρεχαν ενδείξεις για αξιόποινο οι 8 δεν θα εκδίδονταν γιατί στην Τουρκία δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης. “Οι αιτήσεις έκδοσης εκ μέρους τουρκικών αρχών ήταν παράδειγμα προς αποφυγή και τα στοιχεία που κατέθεσαν ήταν πλήρως αναξιόπιστα” υπογράμισε ο κ. Μυλωνόπουλος.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως η κατάσταση στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, φαίνεται από το γεγονός ότι τα αιτήματα Ασύλου αυξάνονται με γεωμετρκούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2016 υπήρχαν 189 αιτήματα από Τούρκους πολίτες, ενώ το 2017 αυξήθηκαν στα 1.827. “Οι ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών προς τιμήν τους έδωσαν Άσυλο. Αναμένονται οι αποφάσεις και για τους υπόλοιπους και πιθανολογώ ότι καθυστερούν αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας” δήλωσε. Τόνισε δε, πως πλέον οι 8 δεν μπορούν να απελαθούν και πως η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτούς τους ανθρώπους. “Αποφασίστηκε ότι δεν επιτρέπεται η κράτηση, συνεπώς πρέπει να τους παρασχεθεί προστασία σε μη κοινοποιούμενη διεύθυνση”.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε υποδειγματικό το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των οκτώ, κάτι που όπως είπε ύψωσε τείχος προστασίας. “Από την πρώτη στιγμή ενσκύψαμε πάνω από την υπόθεση με τον δέοντα σεβασμό και με βάση τον νόμο που πρέπει να υπηρετούμε. Ο δικηγορικός κόσμος έχει παρελθόν αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για εμάς έχει υπαρξιακό χαρακτήρα. Αφού ειναι αναντίρρητη η παροχή ασύλου σε πρόσωπα που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους στη χώρα τους δεν μπορούσαμε παρά να συμμετάσχουμε παρ' ότι η πολιτεία κάνει ότι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τέλος, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, φάνηκε αισιόδοξος εκτιμώντας πως “είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.Όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει την υποθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κραρτούνται ,με αυτή των 8 Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου ώστε να μπορέσουν οι 8 να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό, όπως επιθυμούν”.

Keywords
Τυχαία Θέματα