Οικονομία και μεταναστευτικό στην κυβερνητική ατζέντα

Μετά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένας ακόμη υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψη του Ανχέλ Γκουρία και η συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και αργότερα με το οικονομικό επιτελείο αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ αναμένεται να παρουσιάσει την ετήσια οικονομική έρευνα του

Οργανισμού για την Ελλάδα (2107).

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο κ. Γκουρία θα εκπέμψει με την σειρά του θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μία περίοδο που η χώρα επιχειρεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της απέναντι στους θεσμούς και να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων για να βγει από τα Μνημόνια.

Ο Μάιος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την χώρα καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς και το καθεστώς της μεταμνημονιακής της πορείας κατά τις διαβουλεύσεις που θα έχουν οι θεσμοί στην Αθήνα στα μέσα του μήνα με την ελληνική κυβέρνηση. Οι επικεφαλής των δανειστών θα παραμείνουν γύρω στις δέκα ημέρες και μεταξύ άλλων πέραν των συζητήσεων για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να συζητήσουν και για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και για το εάν τελικώς το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ή όχι σ’ αυτό ως τον ερχόμενο Αύγουστο. Μετά την Πρωτομαγιά, ξεκινά στην Μυτιλήνη και το αναπτυξιακό συνέδριο του Βορείου Αιγαίου, ένα συνέδριο που αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον λόγω του μεταναστευτικού και των αυξημένων προσφυγικών ροών τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Λέσβο την Πέμπτη και δεν αποκλείεται να ασχοληθεί προσωπικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο νησί τις τελευταίες ημέρες με τις επιθέσεις ακραίων στοιχείων εναντίον προσφύγων που φιλοξενούνται στις εκεί δομές. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τα φαινόμενα βίας εις βάρος προσφύγων που προέρχονται από ακροδεξιές και φασιστικές μονάδες και ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και αφύπνιση του δημοκρατικού κόσμου ώστε να απομονωθούν όσοι λειτουργούν με βία προκαλώντας πανικό στους πρόσφυγες τρομοκρατώντας ακόμη και παιδιά. Η

επίσκεψη Τσίπρα στην Μυτιλήνη δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από κυβερνητικές ανακοινώσεις για τους πρόσφυγες καθώς ήδη έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό με πρόβλεψη για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Το θέμα συζητήθηκε άλλωστε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα με τον κ. Γιούνκερ να αναγνωρίζει δημοσίως τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα για την στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά, προασπίζοντας επί της ουσίας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μάλιστα μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μορούν να αφήσουν την Ελλάδα μόνη της στο προσφυγικό «καθώς έκανε πολλά για να διατηρήσει τη συμφωνία με την Τουρκία» σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα εξακολουθεί να προκαλεί στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα