Ολοκληρώνεται το "μικρό" καλώδιο για Κρήτη, στην κατασκευή και το μεγάλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η ηλέκτριση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου που διασυνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Το δεύτερο καλώδιο αναμένεται να ποντιστεί και ηλεκτριστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

αποκαλείται η «διασύνδεση των ρεκόρ» καθώς πρόκειται:

Για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.)

Για τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (132 χλμ).

Για τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE παγκοσμίως (βάθος 1.000 μέτρων).

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, σημαντικές διαχειριστικές προκλήσεις, καθώς η νέα διασύνδεση εκτείνεται από τη Μεγαλόπολη έως τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, περιλαμβάνοντας οκτώ πόλεις στον σχεδιασμό του. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ ήρθε σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν οχλήσεις και να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις, όπως υπογειοποιήσεις γραμμών μεταφοράς όπου αυτό κατέστη δυνατό.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 356 εκατ. ευρώ και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Η συνολική απόσταση της διασύνδεσης Πελοπόννησος - Κρήτη φτάνει τα 132 χιλιόμετρα, από τα Χανιά έως τη Νεάπολη Λακωνίας. Με τη «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης, ύψους 356 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα καλυφθεί το 34% των αναγκών του νησιού.

Εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας τροφοδοσίας του νησιού, η λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης θα απελευθερώσει ηλεκτρικό «χώρο» στο νησί, για την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ. Μετά την ηλέκτριση του έργου το περιθώριο ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη ανέρχεται σε 180 MW.

Εν τω μεταξύ, τον ίδιο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης (Ιούνιος 2023) για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, διατηρεί σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ στο νέο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2022-2031.

Η διασύνδεση έχει μπει σε τροχιά κατασκευής, καθώς οι προκαταρκτικές εργασίες ξεκίνησαν από το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, με βάση το νέο Πρόγραμμα, η πρόοδος υλοποίησής της αγγίζει πλέον το 10%.

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2021. Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις-αγορές για την εγκατάσταση των σταθμών μετατροπής και των εναέριων καλωδίων, όπου και πάλι έχουν προχωρήσει αισθητά οι σχετικές διαδικασίες.

Παράλληλα, η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου έχει πλέον ολοκληρωθεί στο 70%. Έως το τέλος Ιανουαρίου ο ΑΔΜΗΕ θα αποστείλει τον φάκελο του έργου στην DG Regio (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής).

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα