Ουκρανία: Η σκηνοθετημένη δολοφονία δημοσιογράφου έφερε στο φως λίστα με "στόχους" των Ρώσων

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπάμπτσενκο επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας κατάλογος με 47 ονόματα, στην πλειονότητά τους δημοσιογράφοι, που παρουσιάζονται ως στόχοι πιθανών δολοφονιών από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Γιούρι Λουτσένκο διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση επέτρεψε στις υπηρεσίες ασφαλείας να εντοπίσουν τον κατάλογο, που αποτελείται κυρίως

από ονόματα Ουκρανών και Ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι «ενδέχεται να είναι τα επόμενα θύματα τρομοκρατών».

Ο Λουτσένκο διευκρίνισε ότι και οι 47 άνθρωποι έχουν ενημερωθεί, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία τους. Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ματβέι Γκαναπόλσκι, που ζει στο Κίεβο από το 2015 και έχει λάβει την ουκρανική υπηκοότητα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας, όπου εργάζεται, ότι εκλήθη από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και ενημερώθηκε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει για τη ζωή του. Διευκρίνισε ότι έλαβε νέες πληροφορίες για τις απειλές εναντίον του Μπάμπτσενκο, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι «η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Είχε σχεδιαστεί μια επίθεση και προετοιμάζονταν να τον σκοτώσουν».

Οι ουκρανικές αρχές είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι οι μυστικές υπηρεσίας της Ρωσίας, τις οποίες κατηγορούν ότι ήθελαν να σκοτώσουν τον Μπάμπτσενκο, σκόπευαν να δολοφονήσουν περίπου 30 ακόμη ανθρώπους. Εξάλλου χθες Παρασκευή το απόγευμα περίπου δέκα διπλωμάτες χωρών της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) που βρίσκονται στο Κίεβο μετέβησαν στα γραφεία του γενικού εισαγγελέα για μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών. Τη συνάντηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος είχε δηλώσει σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι επιθυμούσε «να εξηγήσει όλα όσα μπορούν να εξηγηθούν με σεβασμό στην εμπιστευτικότητα της έρευνας».

Σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία υπογράμμισε ότι «μόνο η στρατηγική που επιλέχθηκε θα επέτρεπε όχι μόνο να αποφευχθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου, να εμποδιστεί η διάπραξη ενός εγκλήματος, να καταγραφούν οι ενέργειες του οργανωτή και να συλλεχθούν αποδείξεις (…) αλλά επίσης να συλλεχθούν πληροφορίες που αφορούν πιθανά θύματα εναντίον των οποίων προετοιμάζονταν ίσως τρομοκρατικές ενέργειες και ανθρωποκτονίες». Ανώτερος διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας που συμμετείχε στη συνάντηση επεσήμανε ότι ο Λουτσένκο έδωσε μια πειστική εξήγηση για να δικαιολογήσει την απόφαση της Ουκρανίας να σκηνοθετήσει τον φόνο του Μπάμπτσενκο.

«Είμαι ικανοποιημένος, άλλοι είναι πιο ικανοποιημένοι από πριν. Θα έλεγα ότι ήταν το σωστό», δήλωσε ο διπλωμάτης στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο Λουτσένκο «παραδέχθηκε ότι η αντίδραση των ΜΜΕ τον εξέπληξε και ότι αυτή θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί καλύτερα».

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Βασίλ Γκριτσάκ, επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) που οργάνωσαν αυτή την «ειδική επιχείρηση». Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε πολλές επικρίσεις, κυρίως από δημοσιογραφικές οργανώσεις, οι οποίες διερωτήθηκαν για την ανάγκη να ληφθούν τόσο ακραία μέσα, αλλά και για τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον της Μόσχας. Το Βερολίνο από την πλευρά του ζήτησε «να ριχθεί φως σε ένα γεγονός που για πολλούς ανθρώπους είναι ακατανόητο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η υπόθεση Μπάμπτσενκο ενδέχεται να υπονομεύσει την αξιοπιστία του Κιέβου, αν η ουκρανική κυβέρνηση δεν παρουσιάσει γρήγορα στοιχεία για τη φερόμενη συνωμοσία της Ρωσίας.

Σημαντική ημερομηνία για αυτό θα είναι η 9η Ιουλίου οπότε θα διεξαχθεί η σύνοδος ΕΕ- Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα πρέπει να φέρει αποδείξεις, αν δεν το έχει κάνει νωρίτερα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα