Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία: Τους ζητήσαμε πολλά - Τα έκαναν όλα

Η ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης, δήλωσε για δεύτερη φορά σήμερα η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τόνισε την ανάγκη η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία να συνδεθούν κατά το δυνατόν στενότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενίσχυσης της επιρροής τρίτων χωρών στην περιοχή.

«Μοιραζόμαστε την ίδια κουλτούρα, την ίδια ιστορία, την ίδια ήπειρο. Τους ζητήσαμε πολλά και τα έκαναν όλα. Εάν εμείς οι Ευρωπαίοι δεν τους δώσουμε προοπτική,

τότε θα καλύψουν άλλοι αυτό το κενό - είτε η Κίνα είτε η Ρωσία, η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία φον ντερ Λάιεν, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, στο Βερολίνο.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε: οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν υποσχεθεί την ευρωπαϊκή προοπτική ήδη το 2003, στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων της Θεσσαλονίκης. Πίσω από αυτό βρισκόταν ήδη η σκέψη να βοηθήσουμε να ριζώσει η ευρωπαϊκή ιδέα ειρήνης στην περιοχή, η οποία 20 χρόνια νωρίτερα είχε ταρακουνηθεί από αιματηρές συγκρούσεις», πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις που είχε εκφράσει νωρίτερα και κατά την συνάντηση με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στα θέματα που θα απασχολήσουν τη νέα Επιτροπή, η κυρία φον ντερ Λάιεν μίλησε για το μεταναστευτικό, υποσχόμενη μια πρόταση εντός του α' εξαμήνου του 2020, για την πολιτική για το κλίμα, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, αλλά και για το ζήτημα της ασφάλειας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ίδιας της Ευρώπης. «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει και την γλώσσα της ισχύος», είπε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός 'Αμυνας της Γερμανίας.

Κίνδυνοι αναζωπύρωσης του εθνικισμού

Υπενθυμίζεται ότι Ζάεφ και Ράμα μιλώντας στους Financial Times έκαναν λόγο για τους κινδύνους αναζωπύρωσης του εθνικισμού.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε στη συνέντευξή του ότι φοβάται την επιστροφή στο «κακό παρελθόν» της εθνικά διαιρεμένης χώρας του, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είπε σε ξεχωριστή του συνέντευξη στους FT ότι η χώρα του κινδυνεύει να γίνει η "παράπλευρη απώλεια" των διαιρέσεων της ΕΕ για τη διεύρυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα