Παχυσαρκία: Μία νόσος με πολλές διαστάσεις αλλά και νέες επιλογές αντιμετώπισης

Ένα μήνυμα που πολλές φορές έχει ίδιο αποστολέα και αποδέκτη είναι το να αισθανόμαστε καλά με εμάς. Αυτή η ισορροπία γίνεται ιδιαίτερα εύθραυστη όταν διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάποια επιπλέον κιλά και αισθανόμαστε βάρος. Όχι τόσο το βάρος εκείνο που μπορείς να καταγράψεις με χιλιόγραμμα αλλά ένα εσωτερικό βάρος, ένα στρεσάρισμα, το οποίο πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα και το ψυχισμό μας.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ζουν με περισσότερα κιλά. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα μας ο 1 στους 4, έχει κιλά τα οποία χαρακτηρίζονται

ως περισσότερα από αυτά που έπρεπε να έχει, με βάση κάποια συγκεκριμένα δεδομένα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία σήμερα.

Πέρα από το «εσωτερικό» έντονο αυτό βάρος που αφορά στην εξωτερική εμφάνιση και την ίσως άδικη υιοθέτηση κάποιων προτύπων άνευ ουσίας, υπάρχει και το στοιχείο της υγείας. Και μάλιστα αυτή η διάσταση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και αποδεκτή. Η Παχυσαρκία συνδέεται με πολλές ασθένειες, και έχει διαπιστωθεί ότι η απώλεια βάρους της τάξης 5-10% μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξή τους.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η παχυσαρκία είναι νόσος η οποία ορίζεται ως η αποθήκευση υπερβολικής ποσότητας λίπους, που δύναται να οδηγήσει σε επιβάρυνση της υγείας.

Υγεία

Στη ζωή ενός ατόμου με παχυσαρκία υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η αντίληψη της κοινωνίας ότι οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία έχουν επιλέξει αυτό τον δρόμο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Υπάρχει μια επιστημονική κοινότητα που αναγνωρίζει την παχυσαρκία ως μια σύνθετη νόσο με ισχυρές γενετικές, περιβαλλοντικές και νευροβιολογικές επιρροές. Αυτή η κοινότητα πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία δεν έχουν λάβει ποτέ την κατάλληλη περίθαλψη και υποστήριξη που τους αξίζει για να διαχειριστούν το βάρος τους.

Επίσης η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως εγκεφαλικά, υπέρταση, μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμη και υπογονιμότητα.

Επιλογές

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους εδώ και χρόνια, ακόμα και δεκαετίες. Μιλώντας μαζί τους θα διαπιστώσει κανείς ότι έχουν δοκιμάσει κάθε δυνατό τρόπο για να χάσουν βάρος, το οποίο κάθε φορά ξαναπαίρνουν. Πολλοί έχουν παγιδευτεί σε αυτόν τον ατελείωτο φαύλο κύκλο αυξομείωσης βάρους.

Τα νέα δεδομένα σχετικά με την παχυσαρκία γεννούν την ελπίδα ότι ο φαύλος κύκλος αυξομείωσης βάρους μπορεί να διακοπεί εάν βελτιωθεί το επίπεδο επιστημονικής κατανόησης της νόσου και των τρόπων αντιμετώπισής της. Τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία μπορούν και θα πρέπει να υποστηρίζονται από επαγγελματίες υγείας χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και με βάση την επιστημονική γνώση.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, όπως η συμπεριφορική θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία και η βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Ένας καταρτισμένος επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους ειδικά για εσάς, συνδυάζοντας διάφορες θεραπείες που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.

Οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία, χρειάζονται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, σχεδιασμένο ειδικά για τις ανάγκες τους. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες θεραπευτικές επιλογές και επίσης να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Το πρώτο βήμα είναι η εύρεση ενός επαγγελματία υγείας με κατάρτιση σε θέματα παχυσαρκίας. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες συγκεκριμένες επιλογές, για τις οποίες όμως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συζητήσει πάντα με τον ειδικό επιστήμονα.

Υγιεινή διατροφή – Κατανόηση του «πώς» και του «γιατί» όταν πρόκειται για τη σχέση με το φαγητό

Ξεχάστε τις θαυματουργές δίαιτες. Όταν πρόκειται για την παχυσαρκία, η αλλαγή του τρόπου που τρώτε σημαίνει πολύ περισσότερα από την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Αντ’ αυτού, ο επαγγελματίας υγείας θα λάβει υπόψη τις διατροφικές συνήθειες κατά την ανάπτυξη του προγράμματος διαχείρισης βάρους.

Αυξημένη σωματική δραστηριότητα

Δεν χρειάζεται να τρέχετε Μαραθώνιο κάθε μέρα. Αρχικά, η προσθήκη λίγης επιπλέον κίνησης στην καθημερινότητα μπορεί να έχει μεγάλη σημασία. Εάν κάθεστε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ανασήκωμα από την καρέκλα και η μετακίνηση για μερικά λεπτά κάθε ώρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το ίδιο και το περπάτημα στα μαγαζιά ή οι σκάλες, αν αυτό είναι δυνατόν.

Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκετε τρόπους ώστε να είστε σωματικά δραστήριοι σε καθημερινή βάση. Ο στόχος είναι 150 λεπτά (2,5 ώρες) σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Συμπεριφορική θεραπεία

Το σώμα και το μυαλό είναι βαθιά συνδεδεμένα. Οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την συμπεριφορική θεραπεία, εργάζονται με τις ψυχολογικές πτυχές της διαχείρισης του βάρους, βοηθώντας να προσδιορίσετε τα μοτίβα σκέψης, συναισθημάτων και συμπεριφοράς τα οποία π.χ. καθοδηγούν την πρόσληψη τροφής και την επακόλουθη αύξηση του βάρους.

Φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία

Όπως ακριβώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του σώματός με τη δύναμη της σκέψης, έτσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε συνειδητά τις βιολογικές διεργασίες που επηρεάζουν την όρεξή μας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές για την παχυσαρκία, οι οποίες επιδρούν σε αυτές τις διαφορετικές βιολογικές διεργασίες.

Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές για την παχυσαρκία βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης τροφής. Αυτό βοηθά να τρώτε λιγότερο και διευκολύνει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι φαρμακευτικές αγωγές βοηθούν να χάσετε βάρος αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τις τροφές. Για παράδειγμα μειώνοντας την ποσότητα λίπους που απορροφάται από το σώμα.

Βαριατρική χειρουργική

Σε γενικές γραμμές, οι βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν την όρεξη και την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο σε ένα γεύμα. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν μεταβολικές και ορμονικές αλλαγές, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν αποτρέπουν την επαναπρόσληψη του βάρους.

Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ζήτημα το οποίο θεωρείται ανησυχητικό για την επιβάρυνση της υγείας και της ποιότητα ζωής του γενικού πληθυσμού των χωρών αυτών.

Καμπάνια

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε πρόσφατα η εταιρεία Novo Nordisk Hellas, η οποία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, καθώς και της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού της χώρας για τη νόσο της παχυσαρκίας, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της υγείας αλλά και τη μείωση του ποσοστού των ατόμων που επηρεάζει η παχυσαρκία, προχώρησε στη δημιουργία ενός ενημερωτικού ιστοτόπου για τη νόσο της παχυσαρκίας, εγκαινιάζοντας τον ιστότοπο www.mintoxeisvaros.gr.

Ο ιστότοπος www.mintoxeisvaros.gr δημιουργήθηκε ώστε να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη νόσο της παχυσαρκίας, τα αίτια εμφάνισης και τις επιπτώσεις της νόσου, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Έχει, επίσης, σκοπό να αναδείξει τις φωνές και τις απόψεις των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο της παχυσαρκίας.

Εκεί μπορεί επίσης να μετρήσετε και το δείκτη μάζας https://www.truthaboutweight.global/gr/el/support/whats-your-body-mass-index-bmi.html

Keywords
Τυχαία Θέματα