Πάει προς τα πίσω η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Όλο και πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνει το χρονοδιάγραμμα της κατάληξης των πωλήσεων των δύο δημόσιων εταιριών φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές, όπως αναφέρουν παράγοντες που παρακολουθούν στενά τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, φρενάρουν τις ταχύτητες για τις δύο εμβληματικές για την

κυβέρνηση αποκρατικοποιήσεις.

Αν και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σχεδίαζε αρχικά να δεχτεί τις οικονομικές τους προτάσεις αυτόν τον μήνα, στη συνέχεια όρισε, άτυπα, το νέο χρονοδιάγραμμα για τον Απρίλιο, χωρίς να αποκλείεται και νέα μετάθεση. Το πιο πιθανό είναι να τοποθετείται το νέο χρονικό ορόσημο προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τα αγκάθια είναι:

Η δυσκολία, εξαιτίας του Covid-19, στις φυσικές επισκέψεις των υποψήφιων επενδυτών στην εταιρία προκειμένου να κάνουν την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση της ζητώντας και διευκρινίσεις από στελέχη της. Έτσι καθυστερούν στη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων προκειμένου να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τα μεγέθη της εταιρίας. Το δεύτερο και μεγάλο ανοικτό ζήτημα παραμένει η δικαστική διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την ELFE (πρώην βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων). Πληροφορίες θέλουν τους διεκδικητές να ζητάνε εγγυήσεις στο ενδεχόμενο που η δημόσια επιχείρηση κληθεί με δικαστική απόφαση να καταβάλλει αποζημίωση στην ELFE (σ.σ. για τον τρόπο τιμολόγησης προμήθειας φυσικού αερίου).

Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών τα δύο αγκάθια είναι:

Η διάθεση του 49% της θυγατρικής της Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας σε νέο επενδυτή, με δεδομένο το ό,τι η σημερινή μέτοχος Eni έχει αποφασίσει να φύγει. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε η ΔΕΠΑ Υποδομών να αποκτήσει αυτό το πακέτο των μετοχών είτε στο διαγωνισμό της μητρικής εταιρίας να προσφερθεί κι αυτό προς πώληση στους υποψήφιους επενδυτές. Η μελέτη και αξιολόγηση των νέων προγραμμάτων ανάπτυξης του δικτύου διανομής αερίου των θυγατρικών ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Διαδικασία, η οποία κατά τις πληροφορίες μπορεί να κρατήσει και δύο μήνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα