Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό: Καθοριστική η συμβολή των πλαστικών εφαρμογών στην εξοικονόμηση

Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, ότι πολλές εφαρμογές του πλαστικού προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λύσεων για την αειφόρο και ασφαλή παροχή του νερού με τεχνολογίες αιχμής. Από τους σωλήνες που χρησιμοποιούνται στη μεταφορά του νερού μέχρι τα μπουκάλια και τα φίλτρα, το πλαστικό αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, χάρη στην οικονομική του παραγωγή, την ευκαμψία του, το ελαφρύ του βάρος, το υψηλό επίπεδο υγιεινής, κ.α.

Με ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο

Οργανισμό Υγείας) και τη ζήτηση να συνεχίζει να αυξάνεται, τα συστήματα παροχής νερού από πλαστικό εξασφαλίζουν τη μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς διαρροές, δίχως διάβρωση και χώματα, με μηδαμινή μόλυνση από βακτήρια και με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

«Πιστεύουμε ως Σύνδεσμός ότι το πλαστικό είναι κρίσιμος σύμμαχος στη μάχη για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό με όρους ποιότητας, ειδικότερα σήμερα που τουλάχιστον ένας δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό», αναφέρει ο Δημήτριος Σύρμος, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.).

«Ως κλάδος, έχουμε καθοριστική συμβολή στην εξοικονόμηση νερού με πλήθος πλαστικών εφαρμογών και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο». Στοιχεία και εφαρμογές του πλαστικού που είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες και βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας με διάφορους τρόπους, είναι οι εξής: Το μικρό βάρος των πλαστικών σωλήνων εξοικονομεί ενέργεια στον τομέα των μεταφορών, το χειρισμό και την εγκατάσταση.

Οι πλαστικοί σωλήνες με τις μοναδικές τους ιδιότητες μειώνουν την ενέργεια άντλησης. Η μεγάλη διάρκεια ζωής των πλαστικών σωλήνων εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας.

Οι πλαστικές εφαρμογές είναι οικονομικά αποδοτικότερες στην εγκατάσταση, την λειτουργία και τη συντήρηση τους λόγω του χαμηλού βάρους και της ευελιξίας τους.

Οι πλαστικοί σωλήνες μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα σε όποιες συνθήκες και αν προκύψουν.

Οι πλαστικοί σωλήνες άρδευσης προλαμβάνουν αποτελεσματικά την σπατάλη νερού και θρεπτικών συστατικών.

Οι δεξαμενές συλλογής του νερού της βροχής, με επένδυση από πλαστικά, κάνουν το νερό ακόμη πιο προσιτό, ακόμη και σε άγονες περιοχές.

Οι πλαστικές μεμβράνες είναι μια εύκολη λύση για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το 2019, εστιάζει στις διασυνδέσεις μεταξύ του νερού και της ενέργειας. Από τη μία πλευρά, το νερό που απαιτείται για την παραγωγή σχεδόν όλων των μορφών ενέργειας και από την άλλη η ενέργεια, που είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια για την άντληση, την επεξεργασία και την διανομή του νερού. Σε αυτή την προσέγγιση, το πλαστικό έχει κομβικό ρόλο.

Για το νερό: Σύμφωνα με ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια το αγαθό αυτό βρίσκεται σε ανεπάρκεια. Το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, ενώ το 40% στερείται εγκαταστάσεων βασικής υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό. Το συντριπτικό ποσοστό του νερού που βρίσκεται στη φύση είναι θαλασσινό, υπολογίζεται ότι περίπου το 97,39% των υδάτινων αποθεμάτων βρίσκονται στους ωκεανούς και δεν είναι πόσιμα.

Σχετικά, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Journal Science Advances, αναφέρει ότι για τουλάχιστον έναν μήνα κάθε χρόνο σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ή περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ γύρω στα 1,8 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν αρκετό νερό, για τουλάχιστον το μισό έτος.

Για τον Σύνδεσμο: Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει η ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο όλων των πλαστικών εφαρμογών. Τα μέλη του Συνδέσμου αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής πλαστικών.

Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν ως τακτικά μέλη βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων όπως φιλμ, σωλήνες, κιβώτια, προϊόντα εξέλασης φύλλου και θερμοδιαμόρφωσης, Masterbatch. Επίσης μέλη του είναι κατασκευαστές μηχανών όπως και εισαγωγείς Α’ υλών. Ο Σ.Β.Π.Ε. είναι μέλος της «EuPC» (European Plastics Converters- Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταποιητών Πλαστικών) και συμμετέχει στην «PlasticsEurope» (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Πλαστικών Πρώτων Υλών).

Keywords
Τυχαία Θέματα