Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στη σκιά του κορονοϊού

Περισσότερο από ποτέ- δεδομένων και των εκτάκτων συνθηκών και της υγειονομικής κρίσης που προέκυψαν από την εμφάνιση και παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η σκέψη, η μέριμνα και οι προσπάθειές όλων μας κατευθύνονται κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα προς τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας, του χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Μιλώντας στο news247.gr ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γα την

αντιμετώπιση της μάστιγας, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης αναφέρει τα εξής:

"Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μια ημέρα υπενθύμισης και ένα επιπλέον έναυσμα για να οργανωθούμε, να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε στοχεύοντας στην εντατικοποιημένη υλοποίηση των τεσσάρων πυλώνων παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ, την Πρόληψη, τη Μείωση Βλάβης, τη Θεραπεία και την Επανένταξη. Το πρόβλημα της χρήσης ουσιών και της εξάρτησης εν γένει είναι ένα πρόβλημα μακροχρόνιο, σύνθετο και δυσεπίλυτο. Απέναντι σε αυτή τη μάστιγα, εμείς ως ΟΚΑΝΑ, προσπαθούμε καθημερινά να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε εξαρτημένου στην αναζήτηση ευκαιριών απαλλαγής από τον εθισμό", σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΝΑ εξυπηρετεί 8.410 άτομα (στοιχεία Μαΐου 2020) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι γονείς, οι οικογένειες και οι άλλες ομάδες εξυπηρετούμενων. Οι ωφελούμενοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν άμεσα πρόσβαση στις υπηρεσίες τόσο της θεραπείας, όσο και της μείωσης βλάβης.

"Το στοίχημα για μένα είναι να ευαισθητοποιήσουμε με πιο ουσιώδη τρόπο απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών τόσο την κοινωνία, όσο και τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να κάνουν χρήση των υπηρεσιών μας. Απώτερος στόχος μας είναι η διασύνδεση των ουσιοεξαρτημένων με τον ΟΚΑΝΑ και τις υπηρεσίες του καθώς και η δυνατότητα για άμεση πρόσβασή τους σε αυτές", συμπληρώνει ο κ. Θεοχάρης.

Ο ΟΚΑΝΑ προχωρά άμεσα στην υλοποίηση 13 έργων ΕΣΠΑ σε όλη την Επικράτεια. Αυτά τα έργα που πλέον «τρέχουν», στοχεύουν στην ανάπτυξη και λειτουργία νέων δομών και καινοτόμων υπηρεσιών με συγκεκριμένους στόχους και θεματικές, στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της μείωσης της βλάβης.

"Τι σημαίνει μείωση βλάβης; Φροντίζουμε τον ωφελούμενο εδώ και τώρα. Προσεγγίζουμε τον εξαρτημένο στο δρόμο ή σε όποιο άλλο σημείο εκτός δομής βρίσκεται και τον διασυνδέουμε με υπηρεσίες του Οργανισμού. Του προσφέρουμε τη φροντίδα που έχει ανάγκη, όπως σίτιση, υγιεινή, ένδυση, ιατρική βοήθεια και τον διασυνδέουμε με το σύστημα υγείας και με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς και τους κινητοποιούμε προς θεραπευτικές επιλογές. Βασικός βραχίονας των δράσεων μείωσης της βλάβης είναι το streetwork («υπηρεσία στο δρόμο»)", αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Ο ΟΚΑΝΑ είναι ο οργανισμός που έδειξε ουσιαστικά το δρόμο και λειτούργησε πρώτος στη χώρα μας το streetwork. Ο ΟΚΑΝΑ έχει μεταδώσει την τεχνογνωσία αυτή και εκπαιδεύσει άλλους φορείς, αναδεικνύοντας την κρίσιμη σημασία που έχει η δουλειά στο πεδίο. Οι streetworkers διανέμουν υγειονομικό υλικό (σύριγγες, εργαλεία ασφαλέστερης χρήσης), προφυλακτικά, ενημερωτικό υλικό και είναι εκεί για να παροτρύνουν, να εξηγήσουν, να δώσουν- αν θέλετε- μια ώθηση στον εξαρτημένο να βγει από το σκοτάδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σημαντική πρωτοβουλία την οποία υποστηρίζει ο οργανισμός είναι η δημιουργία των Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης. Η θεσμοθέτηση των σημείων αυτών όπου ένας εξαρτημένος συμπολίτη μας θα μπορεί να κάνει χρήση ναρκωτικών χωρίς να υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπλοκές ή να κινδυνεύει από άλλους παράγοντες όπως και το περιβάλλον του, είχε ήδη θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Επειδή διαπιστώθηκαν αγκυλώσεις, τον Απρίλιο νέα Υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, δημιούργησε ένα βελτιωμένο πλαίσιο προβλέποντας και τη δημιουργία κοινής μονάδας και αναμένεται σύντομα η εφαρμογή και δημιουργίας αυτών των σημείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα