Παιδιά με χρόνια νοσήματα ζουν στην Ελλάδα δίχως ΑΜΚΑ

Η Sana Birzada, πέντε ετών, από το Αφγανιστάν, έχει σύνδρομο Down και ιστορικό χειρουργείου για πιθανή κολποκοιλιακή επικοινωνία.

Ο Mustafa Rajabi, ενός έτους από το Ιράν πάσχει από συγγενή υδροκέφαλο. Οι γονείς αναφέρουν ιστορικό σπασμών από ηλικία 4 μηνών ,και αγωγή με Phenitoin και Acetazolamide,με καλή ανταπόκριση. Η αγωγή όμως διακόπηκε λόγω μετακίνησης της οικογένειας εδώ και μήνες.

H Elena Haidari, έξι ετών, από το Αφγανιστάν έχει καρδιακό φύσημα 2/6, χωρίς διερεύνηση. Χρειάζεται εξέταση καρδιολόγου με συστάσεις ανάλογα με τα ευρήματα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή

τους οι Γιατροί του Κόσμου, τα παραπάνω είναι τρία από τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, δίχως ΑΜΚΑ, που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη και νοσηλεία.

Και συνεχίζουν:

"Πόσες παιδικές ζωές θα πρέπει να χαθούν μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κύριοι Υπουργοί;

Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία. Ζητάμε λοιπόν την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαναφέροντας τη δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ ή ενεργοποιώντας άμεσα τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού.

Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται ένα παιδί στον κόσμο και το πόσο πρόωρα θα κοπεί το νήμα της ζωής του εξαρτάται συχνά από το που θα πέσει ο δείκτης μας στο γύρισμα της σφαίρας. Όταν όμως αυτό το παιδί βρίσκεται πλέον εδώ, το εάν, πόσο και πως θα ζήσει, εξαρτάται από εμάς.

Η Sana,o Mustafa και η Elena με τις «μικρές ζωές» και τις μεγάλες απώλειες θα πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα τουλάχιστον στη ζωή. Αν όχι στα όνειρα".

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 29 χρόνια συνεχούς δράσης το 2019, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα