"Πακέτο" στην Βουλή οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ταμεία - εφορία

Μιλώντας χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στα Γιάννενα ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι μέχρι και την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο όπου θα περιλαμβάνονται και οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων: Και αυτή που θα αφορά τις οφειλές προς τα ταμεία αλλά και τις οφειλές προς την εφορία έστω και αν οι δύο ρυθμίσεις θα έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν και ανακοινώσεις και

για το πακέτο ελάφρυνσης που προετοιμάζει εδώ και κάποιες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο. "Έχουμε καταλήξει πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος και έχουμε συμφωνήσει σχεδόν για το πως θα καταμεριστεί. "Όλα αυτά θα ακούσετε από την Δευτέρα" είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στο ακροατήριο.

Τουλάχιστον για τις ρυθμίσεις που αναμένονται από τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε το τοπίο για το πως και πότε, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έκλεισαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ρύθμιση οφειλών με την εφορία.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ρύθμιση και δόσεις που θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα θα υπάρχουν συντελεστές που θα ξεκινούν από το 4% μέχρι και το 40% του ετήσιου εισοδήματος που θα διαμορφώνουν το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία κατ' έτος.

Για παράδειγμα αν κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ έχει οφειλή 3000 ευρώ θα πρέπει να αποπληρώνει 4% κάθε χρόνο (400 ευρώ) από το σύνολο της οφειλής του. Η εξόφληση του ποσού της οφειλής θα έχει ένα επιτόκιο 5% (150 ευρώ) και θα φτάσει τα 3150 ευρώ και θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 93 δόσεις των 33,87 ευρώ η κάθε μια.

Αν ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει λίγο μεγαλύτερη δόση (πχ 50 ευρώ το μήνα) χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, θα μπορεί να το κάνει μειώνοντας και τον αριθμό των δόσεων. Αυτονόητο είναι ότι με την αίτηση ένταξης του στην ρύθμιση ο φορολογούμενος θα δίνει την συναίνεση του για το έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών στοιχείων για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο συντελεστής ελάχιστης ετήσιας αποπληρωμής θα αυξάνεται κατά 4% ανά 10.000 εισοδήματος μέχρι και το ανώτερο συντελεστή του 40% που θα ισχύει για φορολογούμενους που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και έχουν εισοδήματα από 100.000 και πάνω.

Η ρύθμιση για τα ταμεία

Η ρύθμιση για τα ταμεία είναι πιο περισσότερο απλή και γι αυτό υπήρχε προσπάθεια να ψηφιστεί πρώτη. Τούτο διότι είναι «ανοιχτή», χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τις οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018 ώστε να μπορούν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι ασφαλισμένοι αφού μπορούν και όσοι ακολουθούν κάποια ρύθμιση να ενταχθούν στην νέα.

Στην κατεύθυνση αυτή, καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών (ΚΕΑΟ) και τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση. Δικαίωμα για αίτηση υπαγωγής θα έχουν ασφαλισμένοι ακόμη κι αν εκκρεμεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταμεία στον νόμο του εξωδικαστικού ή των υπερχρεωμένων, τότε ο οφειλέτης μπορεί να ενταχθεί στη νέα, ευνοϊκότερη ρύθμιση εφόσον παραιτηθεί.

Από το νέο σχήμα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη - ν. 3869/2010).

Η ένταξη στην ρύθμιση εκτός από την αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων, μπορεί να προσφέρει διαγραφή μέχρι και 100% προσαυξήσεων και προστίμων αλλά και περικοπή μέχρι και 65% της βασικής οφειλής και μια άνετη ρύθμιση του υπολοίπου της οφειλής σε 120 δόσεις οι οποίες όμως θα έχουν προσαύξηση 5%.

Οι δυνατότητες που θα έχουν οι ασφαλισμένοι για ρύθμιση των οφειλών τους είναι δύο και θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του ασφαλισμένου ποια από τις δύο θα επιλέξει με κάποιες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα:

Η πρώτη θα είναι να επιλέξει τον επαναυπολογισμό, με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ.

Για παράδειγμα ,αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει συνολικά 22.361 ευρώ ( οφειλή 58 μηνών) με τον επαναυπολογισμό, η νέα του οφειλή θα ανέρχεται σε 9.475 ευρώ (-57.6%) και η δόση του θα ανέρχεται σε 78 ευρώ μηνιαίως.

Η δεύτερη θα είναι ο οφειλέτης να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επαναυπολογισμό έχοντας όφελος μονό από την διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Τούτο με δεδομένο ότι ο επαναυπολογισμός «κουρεύει» όχι μόνο το χρέος αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Με τον μηχανισμό αυτό, περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να καρπωθούν πολύ σημαντικό «κούρεμα» βασικής οφειλής.

Οι περίπου 300.000 αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ συνολικού ύψους 1,5 δις, θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα