Πανελλήνιες 2018: Οι απαντήσεις στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης

Διαβαθμισμένης δυσκολίας τα σημερινά θέματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και το μάθημα Βιολογίας της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των Ημερήσιων και Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων.

«Μικρές δυσκολίες παρουσιάστηκαν στο Γ’ και Δ’ θέμα, ενώ "παγίδες" υπήρξαν και στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής», σχολιάζουν εκπαιδευτικοί στο News24/7 για τη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, ενώ για «βατά» θέματα κάνουν λόγο Βιολόγοι, ως προς το

ίδιο μάθημα Γενικής Παιδείας.

Σημειώνεται ότι η Βιολογία θεωρείται κρίσιμο μάθημα, αφενός για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, καθώς η Βιολογία είναι μάθημα με αυξημένο συντελεστή 1.3 για την πρόσβαση σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές, αφετέρου εξίσου σημαντικό μάθημα Γενικής Παιδείας για όσους αναμένουν να ενισχύσουν τα μόριά τους και να «ξεκλειδώσουν» το τρίτο Επιστημονικό Πεδίο των επιστημών Υγείας.

Πάντως και πέρυσι, τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων στο μάθημα Βιολογίας Γενικής Παιδείας υπέδειξαν ότι το αρκετά υψηλό ποσοστό του 51,26%, κινήθηκε σε βαθμολογίες από 0 έως 10, ενώ για τη Βιολογία Προσανατολισμού 2.636 μαθητές, δηλαδή το 17.72% των υποψηφίων κινήθηκε σε βαθμολογίες από 5-10. Μάλιστα, μόλις 1.439 από τους συνολικά 14.876 υποψηφίους των Πανελληνίων 2017 κατάφεραν να πιάσουν τα «Άριστα», δηλαδή να γράψουν 19-20.

«Τα θέματα ήταν απλά και κατανοητά. Ήταν όλα θέματα δουλεμένα από τους μαθητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους. Οι ερωτήσεις δεν είχαν εκπλήξεις, ενώ εξετάστηκαν τα κυριότερα αντικείμενα της διδαχθείσας ύλης, χωρίς να ζητούν από το μαθητή να χρησιμοποιήσει την κριτική του ικανότητα ή τη φαντασία του», επεξηγεί στο News24/7 η εκπαιδευτικός από τα φροντιστήρια "ΣΤΟΧΟΣ", Γιώτα Δηλέ όσον αφορά στο μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας.

Με τη σειρά της, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών - Φροντιστών Ελλάδας διαχωρίζει το βαθμό δυσκολίας για τις δύο Βιολογίες, με την Βιολογία Κατεύθυνσης να κρατά τα σκήπτρα της αυξημένης δυσκολίας για φέτος, ενισχύοντας το περαιτέρω πτωτικό πρόσημο «εξαγωγής» αριστούχων. Αυτό συνεπάγεται ταυτόχρονα και μία αναμενόμενη καθοδική πορεία στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών.

Πιο αναλυτικά, η ΟΕΦΕ σχολιάζει ότι: «Τα θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης, ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας και ήταν απαιτητικά σε μεγάλο βαθμό. Οι υποψήφιοι για να τα λύσουν θα έπρεπε να έχουν μελετήσει αρκετά και να έχουν κατανοήσει σε βάθος την ύλη», ενώ για τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, η Ομοσπονδία συνηγορεί στην ευκολία των θεμάτων και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. «Τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης και δεν παρουσίαζαν σημαντικές δυσκολίες. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής είχε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των θεμάτων με επιτυχία».

Υπενθυμίζεται ότι με το σημερινό μάθημα πέφτει η αυλαία των φετινών Πανελληνίων για τον κυριότερο όγκο των υποψηφίων. Τη «σκυτάλη» στον εξεταστικό μαραθώνιο παίρνουν τα ειδικά μαθήματα που ξεκινούν στις 22 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου, ενώ η εξεταστική περίοδος για τα ΕΠΑ.Λ. λήγει στις 21 Ιουνίου.

Στα πανεπιστήμια, εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα. Σε ό, τι αφορά τα TEL εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα.

Από τις 461 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων TEΙ, Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Στρατιωτικών Σχολών και των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας μοιράζονται τα 135 τμήματα και σχολές στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, τα 247 στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, τα 133 στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και τα 172 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αναλυτικά οι απαντήσεις στη Βιολογία:

Keywords
Τυχαία Θέματα