Πανελλήνιες: Αυτές είναι οι σχολές με προοπτική που μπορείς να επιλέξεις

Μία ανάσα πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις και ήδη περίπου 100.000 υποψήφιοι «σβήνουν – γράφουν» το μηχανογραφικό τους δελτίο που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και αναμένεται να το καταθέσουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους. Πώς μπορεί ωστόσο, ο υποψήφιος να είναι σίγουρος για την επιλογή του σε σχολή ή τμήμα; Ποια τα σημαντικότερα κριτήρια για την αποτελεσματικότερη συμπλήρωση μηχανογραφικού; Και πώς μπορεί κανείς να γνωρίζει

τις πραγματικές τάσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και τις προοπτικές που προσφέρει το καθένα από τα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία;

«Θησαυρούς» και «διαμάντια» ανάμεσα σε 400 τμήματα του μηχανογραφικού, αλλά και σχολές που ανοίγουν το «παράθυρο» των προοπτικών παρουσιάζονται σήμερα στο News24/7 με την συμβολή του Δρ. Κωνσταντίνου Κότιου και της επιστημονικής ομάδας των συμβούλων της EMPLOY.

«Μια σημαντική παράμετρος επιλογής σπουδών και επαγγέλματος για όλους τους μαθητές είναι οι επαγγελματικές προοπτικές και η θέση που θα έχουν οι απόφοιτοι των τμημάτων στην μελλοντική αγορά εργασίας. Είναι σημαντικό όμως να μην παραγνωρίζουμε ότι η μελλοντική μας επαγγελματική επιτυχία ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εμάς και τις δεξιότητες μας και όχι αποκλειστικά και μόνον από τις σπουδές μας, μιας και η αγορά εργασίας είναι πολύ δυναμική και αλλάζει διαρκώς», αναλύει σε ένα πρώτο στάδιο ο Δρ. Κωνσταντίνος Κότιος, ενώ την ίδια στιγμή, παρουσιάζει τις έξυπνες επιλογές σχολών ανά Επιστημονικό Πεδίο, έχοντας ως κριτήριο τις διευρυμένες επαγγελματικές επιλογές των αποφοίτων τους στη μελλοντική αγορά εργασίας.

Πιο αναλυτικά:

1ο ΠΕΔΙΟ

Οι Ανθρωπιστικές σπουδές στη σύγχρονη εποχή αναδύουν πολλές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και αρχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ακόμη και στην εξέλιξη των τεχνολογικών εφαρμογών στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.

Με αυτήν την λογική δεν θα ήταν καθόλου παράδοξο, ένας απόφοιτος Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Γλωσσολογία, να εργάζεται σε ένα εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, για την κατασκευή εφαρμογών μετάφρασης μέσω Smartphone.

Παράλληλα, η εξέλιξη της επιστήμης της Ειδικής Αγωγής, έχει ανοίξει πολλούς δρόμους σε αποφοίτους των τμημάτων Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και του Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής στο Βόλο. Οι απόφοιτοι τους έχουν πολύ καλή απορρόφηση στον δημόσιο τομέα ως αναπληρωτές, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, στελεχώνοντας πολυδύναμα κέντρα.

Τέλος, μια σημαντική ευκαιρία για τους αποφοίτους τμημάτων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την έφεση τους στην εκμάθηση και χρήση ξένων γλωσσών και να συνδυάσουν σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο, είναι ο Τουριστικός κλάδος (στέλεχος τουριστικής επιχείρησης) και η διερμηνεία.

2ο ΠΕΔΙΟ

Στο πεδίο των Θετικών σπουδών δεσπόζουν οι σχολές Μηχανικών και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία αλλά και τις μηχανές.

Τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, καθώς και τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών αποτελούν μια επιλογή με πολλές ευκαιρίες εξειδίκευσης σε σύγχρονους κλάδους, όπως η Ρομποτική (και οι εφαρμογές της σε Ιατρική, Μηχανολογία, Βιομηχανία κ.ά.), οι Τηλεπικοινωνίες, οι Αυτοματισμοί και η Ενέργεια.

Από την άλλη, οι σχολές Πληροφορικής δημιουργούν ένα ισχυρό υπόβαθρο για την μελλοντική ενασχόληση των υποψηφίων με τον Προγραμματισμό Λογισμικού και Εφαρμογών, έναν κλάδο όπου παρατηρείται έλλειψη σε στελέχη με μεγάλη εξειδίκευση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, οι απόφοιτοι τους μπορούν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες σε χώρους όπως τα Πληροφοριακά Συστήματα, η Ανάλυση Δεδομένων αλλά και ο Σχεδιασμός Εφαρμογών.

3ο ΠΕΔΙΟ

Στο πεδίο των Επιστημών Υγείας, το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων επιλέγει πρώτα την Ιατρική για να μπορέσει να διεκδικήσει μια από τις πολλές ευκαιρίες που του δίνει αυτός ο δυναμικός κλάδος, ιδιαίτερα τη σύγχρονη εποχή, στην οποία η τεχνολογία έρχεται δυναμικά να εξελίξει τις παρεχόμενες υπηρεσίες με ανακαλύψεις όπως τεχνητά μέλη και ρομποτική χειρουργική.

Υπάρχουν όμως και επιλογές σχολών όπως η Εργοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η οποία είναι μοναδική σχολή σε ολόκληρη την Ελλάδα και ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες στους αποφοίτους της να εργαστούν με ανθρώπους με δυσλειτουργίες, με αναπηρίες, με νευρολογικές και αισθητηριακές διαταραχές, με σκοπό να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους μέσω σχεδιασμών προγραμμάτων παρέμβασης αλλά και την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων και τεχνικών.

4ο ΠΕΔΙΟ

Η είσοδος των Νέων Τεχνολογιών στη σύγχρονη διοίκηση, δημιούργησε τεράστιες ανάγκες σε στελέχη, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογική γνώση, αλλά και θα εφαρμόσουν σύγχρονες μορφές διοίκησης για να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον των εταιριών. Είναι λοιπόν η εποχή, κατά την οποία αναδεικνύεται η σημασία των σπουδών σε εξειδικευμένα τμήματα, όπως η Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, καθώς και το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αν και πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν σπουδές πλατιάς βάσης στα Οικονομικά, για να έχουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης στην πορεία των σπουδών τους, μια πολύ καλή επιλογή είναι καλύτερα η εξαρχής εξειδίκευση από το πρώτο πτυχίο.

Τέλος, οι Ναυτιλιακές σπουδές στον Πειραιά και τη Χίο μπορούν να δώσουν μια σημαντική ώθηση για μια καριέρα σε ένα κλάδο, όπου η Ελλάδα πρωτοπορεί παγκοσμίως και εξελίσσεται διαρκώς. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι είναι αναγκαία η άριστη γνώση ξένων γλωσσών (πέραν της Αγγλικής) γιατί το περιβάλλον εργασίας είναι παγκοσμιοποιημένο και ιδιαίτερα απαιτητικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα