Πάνω από 43 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου στο τέλος του 2018

Σε ύψος των 43, 6 δισ. υπολογίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου από το τέλος του 2018.

Το μηνιαίο δελτίο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων προαναγγέλλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (το οποίο θα δημοσιοποιηθεί επίσημα στις 23 του μήνα) έφτασε στο 3,9% του ΑΕΠ.

Επειδή μάλλον αυτό το αποτέλεσμα θα επισημοποιηθεί σε λίγες μέρες το υπερπλεόνασμα για τα έτη 2015 -2018 φτάνει συνολικά στα 11 δισ. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αφαίρεση και του ποσού του

1,9 δισ. που δόθηκε την τρειτία 2016 -2018 ως κοινωνικό μέρισμα). Στα 11 δισ. τα των υπερπλεονασμάτων θα πρέπει να προστεθούν αλλά 11 δις ευρώ που έχει αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από τις τέσσερις εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει το 2017 το 2018 και το 2019. Το ποσό των 43,6 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με τα 12 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών τα οποία είναι κατατεθειμένα στο λογαριασμό κοινής διαχείριση του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα χρήματα αυτά αποτελούν ένα τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο γνωρίζουν και οι αγορές οι οποίες έχουν αρχίσει να τοποθετούνται με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους ελληνικούς τίτλους.

Μέρος από το τεράστιο αυτό μαξιλάρι σύμφωνα με το ΣΟΕ θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά των ακριβών «κομματιών» του χρέους. Ως γνωστό όταν λέμε ακριβό χρέος αναφερόμαστε στα ομόλογα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες τα οποία έχουν μέσο επιτόκιο πάνω από 5% και τα 9,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ από το οποίο τα 6,9 δισ. ευρώ που είναι το ποσό πάνω από το όριο που μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα με βάση την συμμετοχή της στο ταμείο (τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα) έχει επιτόκιο 4,9%.

Κόκκινα δάνεια

Στο ίδιο δελτίο και παρά την φιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για τα κόκκινα δάνεια το δελτίο του ΣΟΕ αποκαλύπτει ότι οι στόχοι των τραπεζών έχουν γίνει περισσότερο φιλόδοξοι. Συγκεκριμένα ο στόχος για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι να μειωθούν κάτω από το 20% μέχρι και το τέλος του 2021 από 21,2% που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα.

Ο στόχος αυτός σε επίπεδο τραπεζών μεταφράζεται σε μια μείωση των κόκκινων δανείων κατά 67% που αντιστοιχεί σε 53, 7 δισ. ευρώ με στόχο να φτάσουν το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων στα 26,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Μέχρι στιγμής πάντως η πορεία είναι αρκετά καλή καθώς από τα 107,4 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει τον Μάρτιο του 2016 και μέσα σε δύσκολες συνθήκες μειώθηκαν κατά 25,6 δισ. ευρώ στα 81,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Μάλιστα το δελτίο έχει προλάβει να συμπεριλάβει και το θετικό σχόλιο του οίκου Moody’s για το νέο νόμο Κατσέλη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης εκτίμησε ότι με την ψήφιση του νόμου η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και δόθηκε το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις δεσμεύσεις της και επι της ουσίας του νομοσχεδίου η Moody’s επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή του θα μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα