Παραδοχή Μπορέλ: "Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές"

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Επιπροσθέτως, δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το σημερινό Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία έπειτα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική

Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη», επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Προσέθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ τονίζοντας ότι «ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος από ότι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του χθες Κυριακή, στον "Σκάι", ο κ. Δένδιας, θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: "Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα"

Στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα είναι σημαντική η συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε τα 27 κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Κορτσόκ και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να ακούσω για την πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία. Πιστεύω ότι ήταν καλή κίνηση το ότι πήγε στην 'Αγκυρα. Πιστεύω ότι θα έχουμε εκτενή συζήτηση».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για την απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στις Βρυξέλλες και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Χριστοδουλίδης

Στις Βρυξέλλες μετέβη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Επιθυμούμε συναίνεση για να μιλήσουμε με την Τουρκία

Κοινοτικός αξιωματούχος που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για το ΣΕΥ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι "θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης".

"Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αφού πήγε σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, πέταξε πάνω από την ΑΟΖ στα σύνορα της ΕΕ, θα ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση και θα θέσει όλες τις ερωτήσεις στο τραπέζι των Υπουργών", επεσήμανε. "Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα θέσει τις πράξεις της Τουρκίας σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο για εις βάθος συζήτηση", σημείωσε. "Η ιδέα είναι να παρουσιάσουμε την έκθεση μας μετά την επίσκεψη στην περιοχή και θα φέρουμε προτάσεις για το πως θα ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση".

"Ο σκοπός του Υπάτου Εκπροσώπου είναι η αποκλιμάκωση” και “να τερματιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις", είπε. "Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει κάποιες ιδέες που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας”, επεσήμανε. Απαντώντας σε συγκεκριμένο ερώτημα για το αν και κατά πόσο “θέμα πρόσθετων κυρώσεων” προς την Άγκυρα βρίσκεται στο τραπέζι των Υπουργών ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι "ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων, αλλά αν κάποιος Υπουργός το επιθυμεί μπορεί να το κάνει". Ερωτηθείς σχετικά με νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού και προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι "στο τέλος της ημέρας χωρίς λύση στο πρόβλημα του νησιού (Κυπριακό) δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη λύση, όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτό είναι στο χέρι των ΗΕ και του ΓΓ, όχι στο χέρι της ΕΕ να τις διεξάγει". Χαρακτήρισε δε καλές τις ιδέες όπως η διάθεση των εσόδων από το αέριο. Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης".

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση τόνισε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αν έσοδα θα πρέπει να διαμοιραστούν ήταν πάντα κομμάτι στο διακοινοτικό διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια". "Το έθεσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στον κ. Ακιντζί και το αντίστροφο, αλλά δεν υπήρξε ως τώρα συμφωνία".

Ελλάδα η Τουρκία και το ΗΒ είναι εγγυήτριες δυνάμεις, όλοι έχουν κάποιο έννομο συμφέρον", δήλωσε και διευκρίνισε ότι "όμως η γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας είναι παράνομη". Επιπλέον, ο αξιωματούχος περιέγραψε το ιστορικό και επέρριψε στη συμπεριφορά της Τουρκίας την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ, από το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ως την περικοπή των κονδυλίων και τις κυρώσεις του Νοεμβρίου του 2019."Τη Δευτέρα επιθυμούμε συναίνεση για να μιλήσουμε με την Τουρκία, να έχουμε συμφωνία για τις γεωτρήσεις και για το πως θα προχωρήσουμε", διευκρίνισε.

"Εμείς δεσμευόμαστε σε ένα στόχο, αν αυτοί μετακινούν το τέρμα τότε αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη", σημείωσε σε σχέση με την ως τώρα πορεία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Επεσήμανε τέλος ότι η Λιβύη θα συζητηθεί και ξεχωριστά ως ζήτημα, μετά την Τουρκία, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας του Βερολίνου για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και ο ρόλος της επιχείρησης "Irini" για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα