Πας σε διαδήλωση; Ζακέτα να βγάλεις

Το έργο της Αστυνομίας είναι (υποτίθεται) να προστατεύει τον πολίτη και να διασφαλίζει την τάξη, όχι όμως χωρίς κανόνες ή λογοδοσία. Και το έργο των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ είναι να ελέγχουν την οποιαδήποτε εξουσία- ο,τιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις, όπως έλεγε και ο Όργουελ.

Η φωτογραφία της Τατιάνας Μπόλαρη που δείχνει άνδρες των ΜΑΤ να ξεγυμνώνουν διαδηλωτή, ξεγυμνώνει και εγείρει για άλλη μία φορά ερωτήματα.

Διότι η δημόσια ασφάλεια δε συνεπάγεται a priori καταστολή και σε μία δημοκρατία ακόμη και οι

συλληφθέντες (πολλώ δε μάλλον οι προσαχθέντες, όπως στην εν λόγω περίπτωση) έχουν δικαιώματα. Δεν είναι το ζήτημα τι έκανε ο άνθρωπος αυτός. Εάν πέταξε μολότωφ ή έφθειρε περιουσίες, υπάρχουν δικαστήρια. Το ξεγύμνωμα είναι μία πρακτική εξευτελισμού. Χωρίς κανένα πρακτικό λόγο ή λογική, πέραν της τρομοκράτησης του συλληφθέντος ή προσαχθέντος.

Το να τραβούν οι αστυνομικοί το εσώρουχο ενός ανθρώπου τον οποίο μόλις έχουν θέσει υπό κράτηση και τον έχουν περιορίσει, σε τι άλλο εξυπηρετούσε δηλαδή;

Δεν είμαστε τυφλοί, ούτε θα σταματήσουμε να πιστεύουμε στα μάτια μας. Ορθώς η Ελληνική Αστυνομία έχει ζητήσει από τον Συνήγορο του Πολίτη να ξεκινήσει μια έρευνα για τα περιστατικά αυτά, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως Ανεξάρτητου Μηχανισμού Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Η Διεθνής Αμνηστία συστήνει στις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν επίσης, με δική τους πρωτοβουλία, την αντίστοιχη ποινική διερεύνηση, επίσης ορθώς.

Περιστατικά αυτού του είδους πρέπει να καταγγέλλονται και να απομονώνονται. Οποιοσδήποτε εμμέσως πλην σαφώς συγχαίρει βίαιη συμπεριφορά των ΜΑΤ, προσφέρει πάρα πολύ κακές υπηρεσίες στη δημοκρατία και τη χώρα. Και προσβάλλει τους χιλιάδες αστυνομικούς που κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Και ας ανοίξουμε μία ευρύτερη συζήτηση. Για το θέμα των ευδιάκριτων διακριτικών των ΜΑΤ. Ίσως για το ενδεχόμενο να φέρουν μικρές κάμερες στα κράνη τους α λα Μεγάλη Βρετανία. Ίσως ακόμη και την κατάργηση των ΜΑΤ. Αλλά αλίμονο, αυτό το ακούσαμε πολλές φορές στο παρελθόν από αντιπολιτεύσεις που όταν έγιναν κυβερνήσεις το λησμόνησαν. Όμως κανείς δε μπορεί να λησμονεί ότι οι αστυνομικοί πληρώνονται από τον πολίτη για να προστατεύουν τον πολίτη και η εξουσία τους πρέπει να έχει κανόνες και όρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα