Παυλόπουλος για διερευνητικές: Θετικοί οι οιωνοί για τις Εθνικές μας Θέσεις
Κρίσιμα νομικά ζητήματα εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, εξετάζει σε νέα μελέτη του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Παυλόπουλος.
Σε αυτήν, ο κ. Παυλόπουλος τονίζει ότι οι "οιωνοί" της διεθνούς νομολογίας εμφανίζονται σήμερα ευνοϊκοί υπέρ των Εθνικών μας Θέσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«*Ως προς την στρατηγική, την οποία πρέπει
1. Και τούτο διότι παρά τις αρχικές δυσμενείς νομολογιακές διακυμάνσεις -ιδίως με βάση ορισμένες, αμέσως μετά την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του Montego Bay του 1982, το 1995, αποφάσεις κυρίως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης- οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται και στην οφθαλμοφανή ασάφεια συγκεκριμένων ρυθμίσεων του κατά τ’ ανωτέρω Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η στροφή της αντίστοιχης νομολογίας υπέρ της «πλήρους επήρειας» των νησιών εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο. Άκρως ενδεικτική και αντιπροσωπευτική είναι η πρόσφατη απόφαση -της 12ης Ιουλίου 2016- του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτήθηκε και επιλήφθηκε εν προκειμένω κατά τις διατάξεις του Παραρτήματος VII της Σύμβασης του Montego Bay του 1982, στην υπόθεση μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας για νησιωτικούς σχηματισμούς στην Νότια Σινική Θάλασσα. Ειδικότερα:
2. Μετά από μακροχρόνιες, άκαρπες, διαπραγματεύσεις με την Κίνα, για διαφορές στην Νότια Σινική Θάλασσα επί των πόρων νησιών που περικλείονται από την γνωστή «γραμμή των εννέα σημείων» («nine-dash line»), οι Φιλιππίνες προσέφυγαν, μονομερώς, στο κατά τ’ ανωτέρω Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, το 2013.
α) Παρά τις απόλυτες αντιρρήσεις της Κίνας, το ως άνω Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκρινε ως παραδεκτή την ενώπιόν του προσφυγή των Φιλιππίνων και εκδίκασε την όλη υπόθεση, με βασικό σκεπτικό το ότι η προαναφερόμενη προσφυγή δεν αφορούσε δικαστική κρίση επί ζητημάτων Κυριαρχίας των δύο Κρατών, ούτε καν ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, όπως π.χ. της Υφαλοκρηπίδας ή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταξύ τους.
β) Αφορούσε, και μάλιστα κατ’ εξοχήν, ζητήματα ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, ιδίως ως προς την «πλήρη επήρεια» των νησιών εν γένει, για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο πλαίσιο νησιωτικών σχηματισμών της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Φυσικά, και παρά το περιορισμένο του πεδίου, εντός του οποίου δημιουργήθηκε η επίδικη διαφορά, η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο σαφώς επηρεάζει την προμνημονευόμενη μια, και μόνη, διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της νησιωτικής Υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως προκύπτει και από τα εξής:
3. Ιδιαίτερη νομική σημασία έχουν εκείνες οι σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εμπεριέχονται στα obiter dicta αρ. 473-553 και οι οποίες αναδεικνύουν, σε γενικές γραμμές, μεταξύ άλλων, και τ’ ακόλουθα:
α) Πριν απ’ όλα οι ως άνω σκέψεις οδηγούν στην «διαλεύκανση» σημαντικών πτυχών του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982 που, όπως προεκτέθηκε, δεν είναι ιδιαιτέρως σαφείς. Σπουδαιότερη δε πτυχή είναι εκείνη, η οποία καταδεικνύει, εντός του ρυθμιστικού πεδίου των διατάξεων του κατά τ’ ανωτέρω άρθρου 121, ποιος είναι ο κανόνας και ποια είναι η εξαίρεση ως προς την «πλήρη επήρεια» των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κάτι που σημαίνει, αυτοθρόως, ότι η εξαίρεση πρέπει να ερμηνεύεται στενώς και, συνακόλουθα, in dubio, ως προς την in concreto ερμηνεία, πρέπει να επιλέγεται η εφαρμογή των διατάξεων του κανόνα. Συγκεκριμένα, τον κανόνα συνιστούν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 121 της Σύμβασης του Montego Bay του 1982 -οι οποίες ορίζουν ότι νήσος είναι μια διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά την μέγιστη πλημμυρίδα- σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, οι οποίες ορίζουν ότι, με την εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 3, τα νησιά έχουν Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα Ζώνη, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
β) Στην συνέχεια, οι προμνημονευόμενες σκέψεις της απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου διακρίνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ως προς τα νησιά την άσκηση «πλήρους Κυριαρχίας» από την άσκηση «κυριαρχικών δικαιωμάτων». Και με τον τρόπο αυτό, πάντοτε δε στο πλαίσιο της ερμηνείας κανόνα-εξαίρεσης κατά τα προαναφερόμενα, οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι από την μια πλευρά όλα τα νησιά, ανεξαιρέτως, «παράγουν» Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη. Αντιθέτως -και με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του ως άνω άρθρου 121, οι οποίες εισάγουν την κατά τ’ ανωτέρω εξαίρεση- Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν» όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα νησιά, που έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις να συντηρήσουν, αυτοδυνάμως, είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα. Φυσικά, και σύμφωνα με την προαναφερόμενη ερμηνεία κανόνα-εξαίρεσης, η εν προκειμένω αυτοδύναμη συντήρηση «ανθρώπινης ζωής» ή «οικονομικής δραστηριότητας» πρέπει να ερευνάται, με τρόπο που δεν οδηγεί σε μια μορφή τελικής «εξίσωσης» των νησιών με βράχους ή βραχονησίδες, δηλαδή σε μια μορφή «αποστέωσης» της επήρειας των νησιών για την «παραγωγή» Υφαλοκρηπίδας και Αιγιαλίτιδας Ζώνης.
4. Υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα είναι προφανής η σημασία της κατά τ’ ανωτέρω απόφασης της 12ης Ιουλίου 2016 του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας, ως προς το νομολογιακό προηγούμενο, το οποίο δημιουργεί υπέρ της Ελλάδας αφενός για το ότι Αιγιαλίτιδα Ζώνη και Συνορεύουσα Ζώνη έχουν όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Νησιά. Και, αφετέρου, Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «παράγουν», κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, όλα, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως μεγέθους, τα Ελληνικά Νησιά -άρα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- τα οποία μπορούν, υπό τις ως άνω διευκρινίσεις, να συντηρήσουν αυτοδυνάμως είτε ανθρώπινη ζωή είτε και απλή οικονομική δραστηριότητα».
*Απόσπασμα από την τελική, συμπληρωμένη, μορφή της Μελέτης «Κρίσιμα νομικά ζητήματα ενόψει των Διερευνητικών Επαφών», 12 Φεβρουαρίου 2021, που θα δημοσιευθεί στο τεύχος του Μαρτίου της «Επιθεώρησης Διοικητικού Δικαίου».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου: Αλλάζει ο καιρός, έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη
- Μόσιαλος: Πότε πρέπει να προσέχουν περισσότερο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο
- Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Παρέμβαση υπέρ Κουφοντίνα στο σπίτι της ΠτΔ στο Μεταξουργείο
- Kούγιας για Λιγνάδη: Δικογραφία με χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες
- Γιαννακόπουλος στο MEGA : Θα είχα παραιτηθεί αν ήμουν στη θέση της Μενδώνη
- Κορωνοϊός - Θωμαΐδης στο protothema.gr: Αργή η μείωση του ιικού φορτίου στην Αττική - Δεδομένη η παράταση του lockdown
- Θρίλερ στο Μεταξουργείο: Νεκρός ανήλικος - Έπεσε στο κενό από πολυκατοικία
- Ιταλία: 20χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια, τραυματίστηκε σοβαρά με μαχαίρι από τον πρώην σύντροφό της
- Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται την Τετάρτη
- Survivor 4: Συνεχίζονται οι καβγάδες - Αρνείται να παίξει η Σαλαγκούδη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Survivor 4: Συνεχίζονται οι καβγάδες - Αρνείται να παίξει η Σαλαγκούδη
- Κορονοϊός: Φόβοι για μεγάλη άνοδο κρουσμάτων - Προς νέο αρνητικό ρεκόρ η Αττική
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες
- Πόσο κόστισε το lockdown στο λιανεμπόριο - Οι "αρνητικοί πρωταθλητές"
- Η Νατάσσα Μποφίλιου παρουσιάζει για πρώτη φορά την "Εποχή του Θερισμού"
- ΗΠΑ - Boeing 777: Κόπωση του μετάλλου η αιτία της "βροχής" συντριμμιών
- Lockdown: Προς 8 Μάρτη το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Νέο SMS με... χρονόμετρο
- Ομάδα αναρχικών πέταξε τρικάκια υπέρ του Κουφοντίνα έξω από την οικία της Προέδρου της Δημοκρατίας
- Πέθανε ο Ζακί Γιαμανί, πρωταγωνιστής του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973
- Παυλόπουλος για διερευνητικές: Θετικοί οι οιωνοί για τις Εθνικές μας Θέσεις
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Παυλόπουλος για διερευνητικές: Θετικοί οι οιωνοί για τις Εθνικές μας Θέσεις
- Ομάδα αναρχικών πέταξε τρικάκια υπέρ του Κουφοντίνα έξω από την οικία της Προέδρου της Δημοκρατίας
- Κορονοϊός: Φόβοι για μεγάλη άνοδο κρουσμάτων - Προς νέο αρνητικό ρεκόρ η Αττική
- Lockdown: Προς 8 Μάρτη το άνοιγμα του λιανεμπορίου - Νέο SMS με... χρονόμετρο
- ΗΠΑ - Boeing 777: Κόπωση του μετάλλου η αιτία της "βροχής" συντριμμιών
- Πόσο κόστισε το lockdown στο λιανεμπόριο - Οι "αρνητικοί πρωταθλητές"
- Survivor 4: Συνεχίζονται οι καβγάδες - Αρνείται να παίξει η Σαλαγκούδη
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες
- Πέθανε ο Ζακί Γιαμανί, πρωταγωνιστής του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το Volkswagen ID.4 είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εμπορική του πορεία
- Τορίνο: Στιγμές τρόμου για 20χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια – Την μαχαίρωσε ο πρώην σύντροφός της
- «Σπίτι με το MEGA» : Αφιέρωμα στον αξέχαστο Μάνο Ξυδούς το Σάββατο, στις 21:00
- Η σύντροφος του Κριστιάνο ποζάρει μόνο με μια τσάντα στο «Instyle»
- Ο ΣΠΑΠ συνδράμει τον Δήμο Πεντέλης στο… συμμάζεμα της «Μήδειας»
- Δίκη 4χρονης Μελίνας: Στις 5 Μαρτίου η συνέχεια με τους ίδιους πραγματογνώμονες
- Τρικάκια υπέρ Κουφοντίνα έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας
- Αϊντχόφεν: Ανανέωσε μέχρι το 2023 ο Ματούτα
- Μπιμπίλας σε Μαρκουλάκη για ανακοίνωση ΣΕΗ : Να σταματήσει ο εμφύλιος
- Πόσο χρειάζεται να περπατήσεις για να κάψεις μια σοκολάτα