Παυλόπουλος: Η τέχνη και ο πολιτισμός οφείλουν πολλά σε ψυχικώς νοσούντα άτομα

Τις δύο εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Έκκεντρη Τέχνη - Έκφραση ψυχής" και "Φιλίας Δώρα Ι" εγκαινίασε το απόγευμα της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την παρουσία του στην πόλη στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

"Με αισθήματα χαράς και τιμής εγκαινιάζω τις δύο εκθέσεις οι οποίες τιμούν και κοσμούν, μ' εμβληματικό τρόπο, την μεγάλη πολιτισμική παράδοση του Τελλόγλειου Ιδρύματος

Τεχνών", είπε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος.

Στην έκθεση με θέμα «Έκκεντρη Τέχνη: Έκφραση ψυχής» παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα καλλιτεχνών - ατόμων με ψυχικά νοσήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από τη συλλογή του ψυχιάτρου - εικαστικού Παύλου Βασιλειάδη και θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου 2019.

"Η τέχνη και, συνακόλουθα, ο πολιτισμός οφείλουν πολλά σε ψυχικώς νοσούντα, και πάλι κατά τα επιστημονικώς παραδεδεγμένα, άτομα. Γεγονός το οποίο τεκμηριώνει ότι αυτά τα άτομα διατηρούν, στο ακέραιο, την αξία τους και την προσωπικότητά τους, οι οποίες αξίζουν τον σεβασμό μας και την στήριξή μας, προπαντός δε τον σεβασμό και την στήριξη της Πολιτείας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για τα "Φιλίας Δώρα Ι" ο κ. Παυλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια "στους μεγάλους εκείνους καλλιτέχνες, Έλληνες και μη, οι οποίοι δώρισαν, κατά την τελευταία τριετία, τα έργα τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ας είναι βέβαιοι ότι η προσφορά τους αυτή είναι μια προσφορά στον πολιτισμό μας".

Η δεύτερη έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2020, περιλαμβάνει περισσότερα από 160 έργα (περίπου 60 δωρεές), πολλά από αυτά ζωγραφικά, γλυπτά, χαρακτικά, αλλά και ποικίλα αντικείμενα και μορφές τέχνης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2014 - 15, παρ' όλη την κρίση στη χώρα μας οι δωρεές αυξήθηκαν εντυπωσιακά και το Τελλόγλειο Ίδρυμα τιμά τους δωρητές - ευεργέτες του.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε οι δύο εκθέσεις να έχουν την επιτυχία που τους αρμόζει κατά το περιεχόμενο τους και κατά την αξία των καλλιτεχνών που συνέβαλαν στην οργάνωσή της, ενώ εκπρόσωποι του Ιδρύματος του χάρισαν ένα έργο τέχνης και τον ξενάγησαν στους χώρους.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε «σημαντικές» τις δύο εκθέσεις και ανέφερε πως τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τελλόγλειου ιδρύματος Τεχνών δικαιώνουν τους ιδρυτές «με την ποιότητα και την παιδεία που προσφέρει. Έχει συμβάλει στην καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Και είναι σημαντική η άμεση σύνδεση με πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Η τέχνη μας ενώνει χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Εύχομαι να ακολουθήσουν πολλές ανάλογες εκδηλώσεις με κέντρο τον άνθρωπο και τη ψυχή του», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος, πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στάθηκε στους οραματιστές, Αλίκη και Νεστορα Τέλλογλου και αναρωτήθηκε «μπορεί να φανταστεί κανείς τη ζωή του χωρίς τέχνη;». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καραόγλου, σε σύντομο χαιρετισμό χαρακτήρισε το Ίδρυμα «φάρο τέχνης» που «έχει σκοπό την πολιτιστική εκπαίδευση».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε πως το Τελλόγλειο «δεν είναι ένα μουσείο αλλά ένα σχολείο που μιλάει για τη συνεννόηση που γίνεται μεταξύ ανθρώπου κι έργου τέχνης» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή και φτωχή όμως έχει πλεόνασμα ευεργετών. Αυτή είναι η πιο γνήσια έκφραση πατριωτισμού σε καιρούς ειρήνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα