Περικλής Παναγόπουλος: Το χρονικό της απαγωγής που συγκλόνισε την Ελλάδα 10 χρόνια πριν

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε το πρωί της Τρίτης ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Παναγόπουλος είχε πέσει θύμα απαγωγής από σπείρα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο.

Ο Παναγόπουλος είχε περιγράψει την απαγωγή του και τον προσωπικό εφιάλτη που έζησε τις 192 ώρες της απαγωγής του, στο βιβλίο του με τίτλο "Περικλής Παναγόπουλος Βίος και Ναυτιλία".

Ο ίδιος περιγράφει

το πρωινό της 12ης Ιανουαρίου του 2009 που ξεκίνησε το χρονικό του τρόμου ως εξής:

"Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με το οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος".

Έπειτα, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άγρια, αφού οι δράστες τον αλυσόδεσαν με χειροπέδες και με μια χοντρή αλυσίδα σαν αυτές που χρησιμοποιούν για τις άγκυρες των κότερων. Του φόρεσαν μαύρα ρούχα και κόκκινες χνουδωτές παντόφλες και τον έκλεισαν σε ένα μέρος με έναν μόνο καναπέ και μια τηλεόραση.

Όπως έχει πει, κοιμόταν σε ένα ράντζο με αρκετές κουβέρτες για το κρύο, ενώ η μοναδική τουαλέτα που υπήρχε ήταν μια χημική, η οποία βρισκόταν στο ένα μέτρο από το κρεβάτι και στην οποία πήγαινε αλυσοδεμένος.

Μόλις είχε ξεκινήσει ένα απίστευτο θρίλερ, που εξιχνιάστηκε περίπου 8 ημέρες μετά.

Ο ρόλος της συζύγου του

Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγο του εφοπλιστή, Κατερίνα Παναγοπούλου, και της ζήτησαν 30 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα. Οι επικοινωνίες που είχε σύζυγός του με τους απαγωγείς του συζύγου της ήταν αρκετές μέχρι να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη 01:00 το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2009.

Οι διαπραγματεύσεις τόσο για το ύψος του ποσού που θα έπρεπε να καταβληθεί ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο 74χρονος άνδρας όσο και για τον τρόπο που θα γινόταν η παράδοση των λύτρων ήταν εξαντλητικές.

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδευσε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών - Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου που περιείχαν υλικό σχετικά με την απαγωγή.

Όπως περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την απελευθέρωση του συζύγου της ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου.

Τότε μαζί με ένα ακόμα άτομο επιβιβάστηκε σε ένα Toyota Corolla και καθ’ υπόδειξη των απαγωγέων έφθασε μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ.

Πραγματοποιήθηκε 24 ώρες αργότερα και λίγο μετά ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι.

Οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου συνελήφθησαν μετά από λίγο καιρό, ενώ στον Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ισόβια ποινή κάθειρξης και 36 έτη. Ωστόσο, ποτέ δεν βρέθηκαν τα λύτρα που κατέβαλε η οικογένεια Παναγόπουλου για την απελευθέρωση του εφοπλιστή.

Οι κατηγορίες σε Βλαστό και Σκαφτούρο

Σε ισόβια αλλά και κάθειρξη 36 ετών (η οποία συγχωνεύθηκε στα 23 έτη) - την μεγαλύτερη που επέβαλλε το δικαστήριο στους 14 συνολικά κατηγορούμενους - καταδίκασε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Βλαστό, ρίχνοντας την αυλαία στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία.

Έπειτα από τρία περίπου χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλλε τις εξής ποινές:

Παναγιώτης Βλαστός: Ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.

Ιωάννης Σκαφτούρος: Κάθειρξη 6 ετών

Απόστολος Πετράκης: Κάθειρξη 18 ετών

Αριστομένης Κλεφτόγιαννης: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών

Γιώργος Κατσαγιάννης: Ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια

Χαράλαμπος Μουστάκας: Κάθειρξη 8 ετών

Γιώργος Τρομπούκης: Κάθειρξη 10 ετών

Βασίλης Στεφανάκος: Ποινή φυλάκιση 3 ετών η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.

Ιωάννης Θώδης: Κάθειρξη 9 ετών.

Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών. Για τον Σερβο-Σκοπιανό Ristevski διατάχθηκε επίσης η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα.

Εμμανουήλ Σκαρλάτος: Κάθειρξη 7 ετών.

Παναγιώτης Σοιλέδης: Κάθειρξη 8 ετών.

Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου: Φυλάκιση 2 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα