Περού: Ανοίγουν ξανά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη (15/10) ότι θα λειτουργήσουν ξανά προοδευτικά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στο κράτος των Άνδεων, μήνες αφότου αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Μάτσου Πίτσου, αρχαία πόλη των Ίνκα, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μαγνήτης για τους ντόπιους και ξένους τουρίστες, θα ανοίξει ξανά από αύριο Σάββατο (17/10) για τους κατοίκους της περιφέρειας του Κούσκο (νότια) και από την 1η Νοεμβρίου για τους υπόλοιπους Περουβιανούς και τους ξένους.

«Θα ανοίξουμε

ξανά αύριο (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) 18 μουσεία σε όλη τη χώρα, με τη δυναμικότητα (υποδοχής επισκεπτών να μειώνεται) στο 50%», ενημέρωσε ο υπουργός Πολιτισμού, ο Αλεχάντρο Νέιρα, από τον προκολομβιανό ναό Πατσακαμάκ, νότια της Λίμας.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, που έκλεισαν όταν άρχιζε η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πριν από επτά μήνες, θα επιτρέπεται δωρεάν για τριάντα ημέρες. Σκοπός είναι να τονωθεί η δραστηριότητα, «σε πολιτισμικό και οικονομικό επίπεδο», τόσο στις περιοχές όπου βρίσκονται, όσο και στη χώρα συνολικά, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας για τους επισκέπτες, με θερμομετρήσεις στις εισόδους, υποχρεωτική χρήση μασκών προστασίας, τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης, τα γκρουπ να περιορίζονται στα οκτώ πρόσωπα και προϋπόθεση το κλείσιμο ραντεβού εκ των προτέρων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία θα λειτουργούν μέχρι νεοτέρας τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ προβλέπεται η επάνοδός τους σε πιο κανονικούς ρυθμούς ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Μάτσου Πίτσου, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε οι επισκέπτες να περιοριστούν σε 675 την ημέρα, έναντι έως και 5.000 την περίοδο της υψηλής κίνησης, υπό κανονικές συνθήκες. Τον Μάρτιο, την παραμονή του κλεισίματός του, τον χώρο επισκέφθηκαν 2.500 άνθρωποι.

Έπειτα από μήνες που παρέμεινε κλειστή πάντως, η αρχαία πόλη άνοιξε την Κυριακή (11/10), για να υποδεχθεί έναν και μοναδικό επισκέπτη: έναν Ιάπωνα, που παγιδεύτηκε για μήνες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εξαιτίας της πανδημίας.

Ο 26χρονος τουρίστας αυτός βρισκόταν στο Περού από τον Μάρτιο. Είχε αγοράσει το εισιτήριό του για να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο μερικές ημέρες πριν ανακοινωθεί το κλείσιμό του, όπως και αυτό των συνόρων της χώρας.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Στη χώρα των Άνδεων καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο θνητότητας της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα