Το PES υιοθέτησε το αίτημα Τσίπρα - Γεννηματά για περαιτέρω μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία

Αποδεκτό έγινε από το PES το αίτημα για περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, μετά και την ανυπόστατη συμφωνία με τη Λιβύη, που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας

ζήτησε να υπάρξει λεκτικό στη δήλωση του PES τόσο για την καταδίκη της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, όσο και για την υιοθέτηση σχετικών μέτρων και κυρώσεων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει και κυρώσεις και σε σχέση με τη χώρα μας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί εγκαίρως η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων, προκειμένου η Τουρκία να γνωρίζει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών της, αλλιώς η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης θα αυξηθεί πολύ.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε μπορεί να επικαλείται ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ως Πρωθυπουργός είχε επανειλημμένως προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016 χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενώ η Τουρκία, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Forum για το φυσικό αέριο του Καΐρου.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, και αν αυτές αποτύχουν, η προσφυγική στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αυτό προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

Πέραν αυτών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη το αργότερο μέχρι το 2050 και να προχωήσει δυναμικά το ευρωπαϊκό Green Deal τα επόμενα χρόνια. Υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διαδικασία μετάβασης να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με τη στήριξη της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για τη λήψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και όχι να εγκλωβιστεί η ΕΕ πάλι σε ατέρμονες διαδικασίες συνομιλιών (συζητιέται η έναρξη διαδικασίας διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης την περίοδο 2020-2022).

Υπενθυμίζεται ότι νωτρίτερα η κ. Γεννηματά είπε πως "η Ευρώπη έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα μας, να σταθεί απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Αρκετά πια με την ανοχή στον Ερντογάν με τους εκβιασμούς του και με την πειρατεία που επιχειρεί αυτήν τη στιγμή".

Keywords
Τυχαία Θέματα