Πλατεία Αγάμων: Πώς πήρε το όνομά της;

Η πλατεία Αμερικής, επί της οδού Πατησίων, πήρε το σημερινό της όνομα το 1927, προς τιμήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τον φιλελληνισμό των κατοίκων της. Όμως, πώς λεγόταν πριν; Ακούστε μια ωραία ιστορία...

Στα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή αυτή ήταν εξοχική. Εκεί, στο τέρμα του ιππήλατου τραμ, του ιπποτροχιόδρομου, υπήρχε ένα καφενεδάκι, όπου σύχναζε μια παρέα ώριμων Αθηναίων, οι οποίοι δεν είχαν έλθει ακόμα εις γάμου κοινωνίαν. Ένας από αυτούς, ο Γεώργιος Περπινιάς, αποσκίρτησε από την ομάδα

και αποφάσισε να νυμφευτεί. Όμως, την αμέσως επόμενη ημέρα του γάμου του, διαπίστωσε πως η κυρία Περπινιά ήταν μια πολύ δύστροπη και ανυπόφορη γυναίκα.

Ο μύθος λέει πως ο Περπινιάς αμέσως τη φόρτωσε σε ένα κάρο με όλα τα πράγματά της και την έστειλε πίσω στους δικούς της. Κατόπιν γύρισε πανευτυχής στην συντροφιά των φίλων του, απαλλαγμένος, όπως κι αυτοί, από τις γαμήλιες σκοτούρες. Την ιστορία αυτή την τσίμπησε η Καλλιρόη Παρέν που εξέδιδε τότε την περίφημη Εφημερίδα των Κυριών. Με το που δημοσιεύτηκε το σχετικό άρθρο, η ταπεινή πλατειούλα αμέσως ονομάστηκε πλατεία Αγάμων.

Τώρα τί να σχολιάσω εγώ περί παντρεμένων και αγάμων; Θα περιοριστώ σε ένα γνωμικό που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καβάφη: «ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος. Ο ανύπαντρος ζει σαν άνθρωπος και πεθαίνει σαν σκύλος».

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλατεία Αγάμων, Πώς,plateia agamon, pos