Ποια εποχή είναι η καλύτερη για τη θεραπεία της φλεβίτιδας στα πόδια;

Η φλεβίτιδα στα πόδια είναι μια ιδιαιτέρως συχνή πάθηση, ειδικά σε άτομα που εργάζονται πολλές ώρες όρθια ή και σε εγκύους. Ωστόσο, σαν ασθένεια είναι απόρροια της κληρονομικότητας και του αδύναμου εκ φύσεως φλεβικού συστήματος.

Η φλεβίτιδα δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Στα αρχικά στάδια που εκδηλώνεται ως ευρυαγγείες μπορεί να μην έχει άλλα συμπτώματα. Καθώς εξελίσσεται όμως, αρχίζει να συνοδεύεται από πόνο, δυσφορία, φαγούρα, αίσθηση καψίματος στα πόδια και πρήξιμο. Όλα αυτά είναι δυσάρεστα συμπτώματα και καθιστούν ολοένα και πιο αναγκαία την άμεση παρέμβαση ενός εξειδικευμένου

αγγειοχειρουργού για την αντιμετώπισή τους. Σε διαφορετική περίπτωση τα συμπτώματα επιδεινώνονται δυσχεραίνοντας και την ποιότητα ζωής του ασθενή, ο οποίος βλέπει καθημερινά αλλαγές στην εικόνα και στην αίσθηση των ποδιών του. Σε προχωρημένα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας μπορεί να οδηγηθούμε σε θρόμβωση, αιμορραγία ή άλλες δερματικές νόσους.

Οι κιρσοί/φλεβίτιδα μπορεί να αποτελούν και ένδειξη ύπαρξης άλλων προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να απευθυνθούν σε γιατρό για να τις αντιμετωπίσουν λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε και η αισθητική τους όψη είναι περισσότερο εμφανής λόγω του ρουχισμού. Ωστόσο, είναι προτιμότερο οι παθήσεις αυτές να αντιμετωπίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, διότι η θεραπεία θα αποτρέψει από επιπλοκές και πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που αρχίζουν τα συμπτώματα.

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε επεμβατική. Όλα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου και από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Στη συντηρητική θεραπεία συμπεριλαμβάνονται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και η φαρμακευτική αγωγή. Στη χειρουργική αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνονται η απολίνωση, οι τοπικές κιρσεκτομές μόνες ή σε συνδυσαμό με σκληροθεραπεία με αφρό.

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται πλέον από τους αγγειοχειρουργούς και έχουν το μικρότερο χρόνο αποκατάστασης είναι η ενδοφλεβική θεραπεία με laser, οι ραδιοσυχνότητες, η σκληροθεραπεία με αφρό και η ενδοφλεβική αντιμετώπιση κιρσών με ατμό.

Η επιλογή της μεθόδου θεραπείας και της στιγμής που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γίνεται κατόπιν συζήτησης του ασθενούς με τον αγγειοχειρουργό. Απαιτείται να ληφθεί υπόψιν η ηλικία του ασθενή, το στάδιο της πάθησης αλλά και ο θεραπευτικός του στόχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα