Ποινές κάθειρξης από 5 έως 22 έτη για τα Tor M1

Την καταδίκη τριών κατηγορουμένων για την υπόθεση των ρωσικών οπλικών συστημάτων Tor M1 αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ποινή κάθειρξης 22 ετών επιβλήθηκε στον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο, ενώ στο επιχειρηματικό στέλεχος και πάλαι ποτέ δικαιούχο της εταιρείας Clavis, Γιώργο Καμαρη, και στο διαχειριστή περιουσίας Πετρο Χριστοδουλίδη επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών.

Οι δύο τελευταίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς για το μεν πρώτο χορηγήθηκε τριετή αναστολή και για το δεύτερο η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως. Αναφορικά με τον

Ιω. Σμπώκο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έσπασε τα ισόβια, αναγνωρίζοντας τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη. Παράλληλα, για τους άλλους δύο καταδικασθέντες χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

Ύστερα από πολύμηνη διαδικασία το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, με αποτέλεσμα την καταδίκη των τριών ανδρών για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Παράλληλα, απάλλαξε από κάθε κατηγορία το δεύτερο διαχειριστή περιουσίας, Γιώργο Χριστοδουλίδη, και τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1, επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, πραγματοποιήθηκε μέσω της CLAVIS. Η εταιρία φέρεται να ιδρύθηκε από τον κατηγορούμενο Γ. Καμάρη, ενώ εμφανίζεται ότι ήταν «συμφερόντων Σμπώκου». Συνολικά -κατά τη δικογραφία- στην CLAVIS διοχετεύθηκαν και διακινήθηκαν χρηματικά ποσά ύψους περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται να αποτέλεσαν τη «μίζα» που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως «δώρο» για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα