Ποιος είναι ο δικός σου τύπος; Η φροντίδα του διαβήτη πρέπει να είναι τόσο ξεχωριστή όσο και εσύ

«Είμαι τυχερή που έχω οικογένεια και φίλους που με στηρίζουν», τονίζει η Konner, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που τα τελευταία 11 χρόνια ζει με διαβήτη. Πράγματι, για να επιτύχεις τους στόχους σου χρειάζεται να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν και ειδικούς που σε συμβουλεύουν.

«Ο Θεός να έχει καλά τη μητέρα μου, παρόλο που ανησυχεί περισσότερο από όσο πρέπει. Πάντως είναι πολύ καλή και συμπονετική. Ήθελε να ελέγχω τα επίπεδα γλυκόζης μου συνέχεια. Ήθελε να κάνω τις ενέσεις μου το πρωί. Είμαι έφηβη, δεν υπήρχε περίπτωση να σηκώνομαι στις 6 το πρωί τα Σαββατοκύριακα

για να κάνω ενέσεις ινσουλίνης. Καταλήξαμε στη συμβιβαστική λύση να τρυπώνει στο δωμάτιό μου και να μου κάνει εκείνη τις ενέσεις. Η μητέρα μου κι εγώ βρήκαμε τελικά μια ισορροπία».

Η διαχείριση του διαβήτη είναι μια πρόκληση για την Konner, όμως χάρη στη μητέρα και τους φίλους της έχει καταφέρει να βελτιώσει την καθημερινότητα της. «Είμαι τυχερή που έχω οικογένεια και φίλους που με στηρίζουν. Ορισμένοι φίλοι μου μάλιστα, παρατηρούν πριν από εμένα ότι τα επίπεδα της γλυκόζης μου είναι χαμηλά, Καταλαβαίνουν την αλλαγή στη συμπεριφορά μου. Πολλοί από τους φίλους μου είναι πραγματικά υπέροχοι και έχουν πάντα χυμούς στο σπίτι τους, που είναι ο συνήθης τρόπος για να ανεβάσω τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μου. Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα κουτιά χυμού παντού».

Περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 690 εκατομμύρια έως το 2045.

Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη, χρόνια πάθηση που εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Η γλυκόζη, η οποία παράγεται κατά την πέψη της τροφής, αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για το σώμα σας. Πρώτα όμως πρέπει να φτάσει στα κύτταρά μας και για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η ινσουλίνη, μία ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Στα άτομα με διαβήτη το σώμα τους δεν παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν επεξεργάζεται σωστά την ινσουλίνη, γεγονός που σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν φτάνει στα κύτταρά τους. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο τα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν διαρκώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Τα τελευταία χρόνια, η θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη έχει απομακρυνθεί από το παραδοσιακό μοντέλο ταξινόμησης της νόσου, καθώς η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διαβήτη. Τα παραδοσιακά μοντέλα που υπαγορεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει μόνο ενήλικες, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 μόνο παιδιά δεν είναι πλέον ακριβή, καθώς και οι δύο μορφές της νόσου είναι δυνατό να παρουσιαστούν και στις δύο ηλικιακές ομάδες.

Οι Επαγγελματίες Υγείας που ασχολούνται με τον Διαβήτη, ακολουθούν μια εξατομικευμένη προσέγγιση για τη φροντίδα του διαβήτη αναγνωρίζοντας πως κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και αντίστοιχα ξεχωριστή πρέπει να είναι η φροντίδα υγείας που λαμβάνει.

Η Konner ως φοιτήτρια αναγνώρισε πως ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί την κατάσταση της ήταν να γνωρίσει και να περνάει περισσότερο χρόνο με άτομα που κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει: «Οι άνθρωποι μπορεί να σε συμπονούν, αλλά αυτοί που συμπάσχουν και κατανοούν πραγματικά τι σημαίνει να ζεις με το διαβήτη είναι λίγοι. Είναι δύσκολο να νιώθεις ότι δεν βρίσκεις κατανόηση σε αυτό το ταξίδι. Και νομίζω ότι αυτό που με βοήθησε πραγματικά είναι ότι γνώρισα και άλλους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και προσπαθώ να περνάω μαζί τους όσο περισσότερο χρόνο μπορώ», λέει χαρακτηριστικά.

Η κατανόηση, αλλά και η αντιμετώπιση διαφορετικών αναγκών απαιτεί κοινή προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να διαχειριζόμαστε τον διαβήτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και - κάποτε - να ανακαλύψουμε τη θεραπεία του.

Άρα, πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Στη Sanofi, πιστεύουμε στον δικό σου τύπο. Ενημερώσου στο sanofi.gr

International Diabetes Federation - IDF ATLAS 2017 https://idf.org/ . Last accessed 8 Ιουνίου 2018. https://www.diabetes.org/diabetes Inzucchi, S.E., et al., Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2015: A Patient-Centered Approach: Update to a Position Statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care, 2015. 38(1): p. 140-149.
Keywords
Τυχαία Θέματα